BIST 10.193
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.380,71
HABER /  GÜNCEL

Holywood Dili yerine Türkçe

TV etkisiyle dilimizi gasp eden yabancı sözcükler yeni bir dil yarattı: Hollywood Dili.

Abone ol


ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- TBMM, yeni yasama dönemine Türkçe’nin korunmasına ilişkin Meclis Araştırma raporunu görüşerek başladı. Raporun görüşülmesi sırasında ilginç konuşmalar, değerlendirmeler yapıldı. Bunlardan biri de CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce’den geldi. Türkçe’ye giren yabancı bir çok sözcüğün ana dilimizdeki karşılıklarını saydı. Yabancı ve anlaşılmaz bir dil oluştuğunu belirten İnce, bu yeni dile ‘Hollywood Dili’ adını taktı. İşte bu renkli konuşmadan yaptığımız derleme:

- Trend : Bu sözcüğün yerine Eğilim, yönelme, yönelim, gelişme yönü, doğrultu, tarz, temayül, üslup, meyil gibi elli altı tane sözcük var.
-Konsensüs: Uzlaşma,
-Konsantrasyon: Yoğunlaşma,
-Star: Yıldız,
-Absürt : Saçma,
-Take off: Kalkış,
-Parlamento(İtalyanca ve kökü palavradan geliyor): Türkiye Büyük Millet Meclisi (Büyük millet düşüncesinden oluşturulmuş),
-Resepsiyon: Davet, kabul, resmî kabul, merasim, tören,
-Prestij: itibar, saygınlık,
-Şans topu: Talih, kısmet, fırsat,
-Servis: ("Bana bir servis yap.", Okul servisi geldi mi? Kardiyoloji servisi) Hizmet, veriş, sunuş, ikram, takdim, yardım, bölüm, daire, pas atmak, taşıt, tabak, çatal, onarım
-İddaa (Devlet iddaa oynatıyor ama böyle bir sözcük yok.) İddia
- Turkcell : Türk’ün ‘ü’sü yok oldu.
- Kulüp (okullarda) : Eğitsel kol
- Öğrenciler için Performans kriterleri belirleniyor ve öğretmenlerin Kariyer basamakları var.
-Türkiye Cumhuriyeti'nde Akreditasyon Kurumu, Millî Prodüktivite Merkezi, Projeler Koordinasyon Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı gibi adı yabancı kurum ve kuruluşlarımız var.
-E-mail (Fransa Hükûmeti yasakladı, yerine kurye kullanılıyor) biz hem e-mail hem kurye’yi kullanıyoruz.
-Çocuklarımız empe3 dinliyor. İngilizce "p", "pi" olarak okunması lazım, o zaman "empi" dememiz lazım. Empe3… Türkçesi var, İngilizcesi var, karmakarışık bir dil. Ne dili bu? Bu dilin adı "Hollywood dili."
-Biz, ondalık sayıları nasıl ayırırdık: "7,4" derdik. 7, 4 şiddetinde bir deprem. Değişti bu, "7.4" oldu. Niye böyle oldu biliyor musunuz? Dünyada ondalık sayıları bir tek Amerikalılar noktayla ayırıyordu, biz de Amerikalılara benzedik. Virgülü bile terk ettik, "7.4" der olduk.
-Televizyonlar, yarı aydınlar, yarı cahiller hiç karışmasa bu halk sorununu çözecek. Nasıl çözecek? Kentleşmeyle birlikte "dolmuş" kavramı çıktı ortaya. "Dolmuş"u bu millet buldu. "Durak, dolmuş, çekyat, indibindi" bunların hepsini bu millet buldu.
- Çinli fındık sözcüğünü diline almayıp, yeni bir kavram üretti. Bizim başbakanların yanındaki danışmanlar "izolasyon", "entegrasyon", "kriter", "transformasyon" diyenler. Bunları söyledikleri zaman çok kültürlü, çok bilgili adamlar olduğuna inanıyoruz bunların.