BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TL'nin yeni simgesi milli oldu

SPK, bu arada haftalık bülteninde Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladığı Türk lirasının yeni simgesini kullandı..

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Uyum Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye 75 bin TL, Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar A.Ş.'ye 36 bin 984 TL idari para cezası verdi.

SPK, Golden Meyve Suları, Baysan Trafo Radyatörleri ile TGS Dış Ticaret'in halka açılma amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçmesi talebini olumlu karşıladı. Bu arada SPK, haftalık bülteninde Türk lirasının yeni simgesini kullandı.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun haftalık bültenine göre SPK, Endeks Türev Menkul Değerler'in halka arza aracılık yetki belgesi almak üzere Kurul'a yapmış olduğu başvuruyu olumlu karşıladı.

İş Yatırım Menkul Değerler'in, Turkish Yatırım'ın, İntegral Menkul Değerler'in, müşterilerden gelen emirlerin doğrudan kabul edilmesi veya gerçekleştirilmesi işlemlerini yapmak üzere, "Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Faaliyet Yetki Belgesi" almak amacıyla yapmış olduğu başvuruya olumlu değerlendiren SPK, X Trade Brokers Menkul Değerler'in yurtdışı piyasalarda türev araçların alım satımına aracılık faaliyetinde bulunmasına izin verilmesi talebiyle Kurul'a yaptığı başvuruya da olumlu görüş verdi.

SPK'nın olumlu görüş verdiği başvuralar arasında İş Yatırım Menkul Değerler'in Adana Seyhan'da şube açma talebi ile Finansbank'ın kurucusu olduğu "Finansbank A.Ş Mali Sektör Dışı NFIST İstanbul 20 A Tipi Borsa Yatırım Fonu"nun, "Finansbank A.Ş. İstanbul Silver B Tipi Gümüş Borsa Yatırım Fonu"na dönüştürülmesi nedeniyle yapılacak içtüzük değişikliğine izin verilmesi talebi de yer aldı.

UYUM GIDAYA 75 BİN TL İDARİ PARA CEZASI

SPK, Uyum Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi ve Ticaret'e 75 bin TL idari para cezası verdi. SPK, şirkete idari para cezası verilmesine neden olan eylemleri şu şekilde açıkladı:

"Halka açılma sırasında yayımlanan izahnamede, fiyat istikrarına ilişkin Şirket'in mevcut ortakları tarafından bir fon oluşturulması ve 30 gün süreyle fiyat istikrarının sağlanmasının planlandığı ifade edilmesine karşın, fiyat istikrarının ortaklar tarafından oluşturulan fon ile değil Şirket'ten sağlanan kaynakla gerçekleştirilmesini idari para cezası uygulanması. Halka arz gelirinin firmanın büyüme ve dolayısıyla yeni mağaza açma faaliyetlerine kanalize edileceği ifade edilmesine karşın, söz konusu gelirin 2 milyon 707 bin 735'inin fiyat istikrarı amacıyla kullanılması ve 15 milyon 550 binin ise, Yaşar Balkanlı'dan şirket hisselerinin satın alınması amacıyla şirketin hâkim ortakları İskender Keleş ve Mehmet Akyüz'e borç verilerek değerlendirilmesi, danışmanlara ödenecek ücretin bulunmadığı ifade edilmesine karşın danışmanlara 984 bin 694 ücret ödenmesi."

AVRASYA PETROL'E 37 BİN TL İDARİ PARA CEZASI

SPK, Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar A.Ş.'ye 36 bin 984 TL idari para cezası verdi. SPK, şirkete idari para cezası verilmesine neden olan eyleminin, "Miranda Otel İşletmeciliği Turizm ve Ticaret A.Ş. ve Atlas Emlak Yatırım ve Ticaret A.Ş.'ye ilişkin olarak yeniden yapılan değerlemeye ilişkin yapılan özel durum açıklamasındaki eksiklikler ve Şirket yönetim kurulu tarafından Şirket'in finansal tablo ve faaliyet raporlarının kabulüne ilişkin açıklamanın hatalı yapılması" olduğunu bildirdi.

3 ŞİRKETİN HALKA AÇILMA AMACIYLA KAYITLI SERMAYE SİSTEMİNE GEÇİŞİNE İZİN

SPK, Golden Meyve Suyu ve Gıda Sanayi, Baysan Trafo Radyatörleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., ile TGS Dış Ticaret'in, halka açılma amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçişine izin verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verdi. SPK, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret'in, bağlı ortaklığı Bandağ Lastik Mamülleri Ticaret A.Ş.'yi devralma suretiyle birleşme işlemi ile Ege Seramik Sanayi ve Ticaret'in, bağlı ortaklığı Ege Birleşik Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'yi devralması suretiyle birleşmesi talebini olumlu bulan SPK, Penguen Gıda Sanayi'nin toplam 14 milyon 337 bin 149,42 nominal değerli A grubu imtiyazlı paylarının toplam 14 milyon 337 bin 149,42 nominal değerli B grubu imtiyazsız paya dönüştürülmesi amacıyla tadil tasarısına da olumlu görüş verdi.

MENDERES TEKSTİL KARARI

Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret'in yüzde 48 oranında iştirak ettiği Aktur Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği'nde (Aktur) sahip olduğu payları finansal tablolarda izlemesi ile ilgili olarak SPK, şirketin finansal tablolarına esas alınan Aktur'un finansal tablolarında, alt işletmecilik sözleşmesinden kaynaklanan maddi olmayan duran varlıkların, "maliyet modeli" esas alınarak muhasebeleştirilmesi gerektiğini karara bağladı. SPK, şirketin finansal tablolarında özkaynak yöntemi ile izlenen Aktur'un her finansal tablo döneminde kur farkı ile değerlenmek suretiyle muhasebeleştirilmesi şeklinde yapılan hatanın şirketin bundan sonra kamuya açıklanacak ilk finansal tablolarında düzeltilmesi gerektiğini öngördü. Şirketin bu uygulamaları sonucu 30 Eylül 2008 tarihinden sonra kamuya açıklanan yıllık ve ara dönem finansal tablolarının hatalı olarak hazırlanmasından zarar görenlerin, yasal koşullar oluştuğu takdirde, yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğu için yasal yollara başvurma haklarının saklı olduğu hususunda yatırımcıların bilgilendirilmesine hükmeden SPK, bundan sonraki ilk genel kurulda şirket tarafından ortaklara bu konuda ve finansal tablolarda yapılan düzeltmeler hakkında bilgi verilmesine karar verdi.

TRANSTÜRK HOLDİNG, DÜZELTİLMİŞ FİNANSAL TABLOLARINI YAYINLAYACAK

SPK, Transtürk Holding'in sermaye artırımında kayda alma belgesinin verilebilmesi için diğer bir şart olarak Kurul tarafından belirlenen, gayrifaal Transtürk grubu şirketlerinin kefalet borçlarının holding tarafından ödenmiş ve ödenecek olan toplam 4.6 milyon dolar tutarındaki kredi borçlarının, halka açık Holding ortaklarının zarara uğramamasını teminen yapılan ve yapılmış olan ödemelerin Transtürk grubu yönetim hakimiyetine sahip olan ortaklar tarafından Kurul kararının takip eden 30 gün içinde Holding'e ödenmesini karara bağladı. SPK, aksi takdirde 3 Ağustos 2011 tarihli Kurul kararı ile alınmış olan kayda alma kararının kaldırılmasını karara bağladı. Holding ve MTE'nin finansal tablolarının düzeltilmesi hususuna ilişkin olarak; MTE tarafından Kurula talep edilen düzeltmelerin yapılarak finansal tabloların yayınlandığına işaret eden SPK, Holding tarafından henüz düzeltilmiş finansal tabloların yayınlanmadığı dikkate alınarak Transtürk Holding'e kayda alma belgesi verilmesi öncesinde düzeltilmiş finansal tabloların yayınlanması gerektiğinin Holding'e bildirilmesine karar verdi.

INF MENKUL DEĞERLERİN SERMAYE PİYASASI FAALİYETİ GEİCİ OLARAK DURDURULDU

SPK, ING Menkul Değerler'in sermaye piyasası faaliyetlerinin kendi talebi üzerine 2 Mart 2012 tarihinden itibaren geçici olarak durdurdu. SPK, Mira Menkul Değerler'in ticaret unvanının "Renaissance Capital Menkul Değerler A.Ş." olarak değiştirilmesi, işletme adı olarak "Renaissance Capital" adının kullanması üzerine yaptığı başvuru ile Evgin Menkul Değerler Ticaret'in ticaret unvanı "Neta Yatırım Menkul Değerler A.Ş." olarak değiştirilmesi, işletme adı olarak "Neta Yatırım" adının kullanması üzere yaptığı başvuruyu olumlu karşıladı.

TL'NİN YENİ SİMGESİ BÜLTENDE

SPK, bu arada haftalık bülteninde Merkez Bankası'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladığı Türk lirasının yeni simgesini kullandı.