BIST 9.936
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.449,45
HABER /  GÜNCEL

'Libya'da tüm tarafların ihlali söz konusu'

BM'ye bağlı İnsan Hakları Konseyi'nin raporu, geçen sene ayaklanma sırasında hem Kaddafi güçlerinin hem de muhaliflerin insan haklarını ihlal ettiğini yazıyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Libya'da Muammer Kaddafi'nin ölümüne dek giden ayaklanma sürece ilişkin raporunda, tüm tarafların insan haklarını ihlal ettiği sonucuna vardı.

Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'nin raporunda Albay Kaddafi'nin güçlerinin yaygın şekilde cinayet, tecavüz, işkence suçları işlediği, bu güçlerin gözetiminde kayıp vakalarının yaşandığı bilgisi yer aldı.

Rapor, isyancı güçleri de benzer ihlallerde bulunmakla suçlarken kimi uygulamaların halen devam ettiğini vurguladı.

220 sayfalık rapor, NATO güçlerini de geçen sene hava bombardımanı sırasında sivillerin ölümüyle sonuçlanan saldırılara ilişkin yeterli soruşturma yapmamakla suçladı.

Raporda bu saldırılarda 60 sivilin öldüğü, 55'inin yaralandığı belirtildi ve NATO güçlerinin iki yeri askeri hedef olmadıkları halde vurduğuna dikkat çekildi.

BBC muhabiri Gabriel Gatehouse'un aktardığına göre raporda defalarca talep edilmesine karşın Kaddafi'nin ölümü sonrası otopsi raporlarının BM ile paylaşılmadığı aktarıldı.

Eski Libya liderini öfkeli savaşçılar tarafından linç edilirken gösterdiği belirtilen video kayıtlar internette kimi sitelerde yayınlanmıştı.

Af Örgütü'nün raporu

Uluslararası Af Örgütü de Şubat ayında yayımladığı raporda, silahlı milislerin, Libya'nın büyük bir kısmında güvenliği ve istikrarı tehdit ettiklerini açıklamıştı.

Af Örgütü'ne göre bu gruplar Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından Libya'nın batısında işkence, yargısız infaz ve hukuksuz alıkoyma gibi eylemleri, cezalandırma korkusu olmadan yapıyor.

Bu grupların saldırılarına genelde göçmenler, özel olarak da Afrikalı siyahlar hedef oluyor.

Ancak milislerin Kaddafi rejimine sadık olduğuna inandığı kişilere karşı da saldırılar yaşanıyor.