BIST 9.789
DOLAR 32,59
EURO 35,01
ALTIN 2.450,50
HABER /  GÜNCEL

Kızılhaç Baba Amr'a girmeye çalışıyor

Gıda, ilaç, battaniye, bebekler için süt ve diğer araç ve gereçleri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne ait bir konvoy, dün Baba Amr semtine girişlerinin engellenmesinin ardından bugün izin alabilmeyi umuyor.

Abone ol

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Humus'un bombardıman altındaki Baba Amr semtine acil yardımları bugün ulaştırabilmeyi umuyor.

Yardımların girişi dün Suriyeli yetkililerce engellenmişti.

Konvoy, Suriye güçlerinin bombardımanına maruz kalan sivillere gıda, ilaç, battaniye, bebekler için süt ve diğer araç ve gereçleri taşıyor.

Kızılhaç sözcüsü yardıma muhtaç durumdakilere ulaşabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Baba Amr'dan bu hafta çıkarılabilen İngiliz fotoğrafçı Paul Conroy, BBC'ye yaptığı açıklamada bölgedeki sivillerin sistematik bir şekilde katledildiğini anlattı.

İngiliz gazeteci Marie Coulvin ile Fransız foto muhabir Rémi Olchik'in hayatını kaybettiği bir roket saldırısından kurtulan Conroy, Suriye güçlerinin Baba Amr semtine yönelik saldırısının temel amacının burada yaşayan sivilleri öldürmek olduğunu söyledi.

Conroy semtte yaşayanların her günü vurulma korkusuyla yaşadıklarını, semtin devamlı bombardımana maruz kaldığını söyledi.

Semte girişteki gecikme, muhalefetin "hükümet güçlerinin yargısız infaz vakalarına ilişkin kanıtları ortadan kaldırmaya çalıştığı yolunda" iddialarda bulunmasına yol açtı.

Baba Amr, son haftalarda hükümet güçlerinin ağır bombardımanına maruz kaldı.

'Taktiksel geri çekilme'

Özgür Suriye Ordusu adlı isyancı örgüt dün Baba Amr'dan 'taktiksel' olarak çekildiğini açıklamıştı.

Örgüt, 100 bin kişinin yaşadığı bölgede kalan 4 bin kişinin evlerini terk etmek istemediğini, bu kişileri korumak için çekilme kararı aldığını belirtti.

Humus'taki ağır kar yağışı, kentte Salı günü harekat başlatan ordunun hızlı ilerlemesini engelliyor. Ancak kar bölgede sivillerin yaşam koşullarını da ağırlaştırıyor.

Baba Amr'da günlerdir elektrik yok ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtiliyor.