BIST 10.103
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.403,89
HABER /  GÜNCEL

Hürriyet'in 2 manşetinin perde arkası

Hürriyet'in 'doğuya marş marş' başlıklı manşetinin perde arkasını, bu haberden Bahattin Yücel, yıllar sonra anlatmış.

Abone ol

DYP'li bakan Bahattin Yücel'in 28 Şubat döneminde Doğan medyasının şantajıyla istifa ettirildiği iddiası gündemdeki yerini koruyor.

Aydın Doğan ve Ertuğrul Özkök iddiaları sert bir dille yalanlasalar da söylenenler ve atılan manşetler çok daha farklı. Hürriyet'in "Doğu'ya marş marş" ve "Yalan rüzgarı" manşetlerinin perde arkası ortaya çıktı.

MAÇLARIN YAYIN HAKLARINI VERMEDİĞİ İÇİN Mİ?

Star yazarı Ergun Babahan, Yücel'in hedef alındığı o günlere ilişkin bir örneği köşesine taşıdı.  Süper lig maçlarınının yayın hakkını kendisine vermediği için Doğan medyasının hedef seçtiği iddia ediliyor. Can Ataklı'nın iddiasını destekleyen Babahan o olayı yazdı:

Medya mı gaza getirdi?
Asker mi medya mı Refah-yol hükümetini indirdi? Gazeteciler asker korkusunu öne sürüyor. Ancak bir haber var ki Hürriyet'in bir haberi bu görüşü yalanlar nitelikte. Sabah yazarı Emre Aköz, ünlü 28 Şubat bildirisine 4.5 ay kala Hürriyet'te çıkan o haberi yazdı: Başbakan Erbakan, TV'de "İcraatın İçinden" konuşması yapacak... Bunu medyaya duyuruyorlar... Ama sonra, o çarşamba akşamı milli maç olduğunu fark ediyorlar... Konuşma İPTAL ediliyor...
Ama o da ne? Ertesi gün Hürriyet gazetesinin manşetinde sanki Başbakan Erbakan o konuşmayı yapmış gibi kocaman bir haber yer alıyor. Kullanılan başlık: Yalan Rüzgârı...
Haberin spotunda şu sözler okunuyor: "Erbakan (...) dün gece İcraatın İçinden programında Afrika gezisi rezaletlerini 'kendi üslubunca' başarı gibi göstermeye çalıştı."

"DOĞU'YA MARŞ MARŞ"

"Bu ülkede medya iktidar devirmek veya isteğini yaptırmak için şantaj yapar mı?

Bir örnek daha...

Zalim bir manşetti. Hedefi DYP’li bir bakandı. “Doğu’ya Marş marş!” manşetinin ayrıntısı şöyleydi:

‘Asker kaçağı eski Bakan Bahattin Şeker’in görev yeri belli oldu. Şeker, Doğu’da operasyonel bir birliğe gidecek!..

Dövizli askerlikten sahte belgeyle yararlandığı gerekçesiyle askere çağrılacağı bildirilen DYP Milletvekili Bahattin Şeker’i, milletvekilliği düşünce zorlu bir askerlik bekliyor...

Şeker, ‘sakıncalı’ olduğu için, önce Amasya’daki 15. Er Eğitim Tugayı ve Sivas’taki 5. Er Eğitim Tugayı’nda silah altına alınarak, burada sıkı bir eğitime tabi tutulacak.

Şeker’in acemi eğitimden sonra sevki planlanan birlik, Ağrı, Şırnak ya da Hakkari’de bulunan ve PKK ile mücadele veren operasyon birliklerinden biri olacak.”

Sonunda, bu yayınlar amacına ulaştı ve Bahattin Şeker, o günlerde bir haftalığına da olsa askerlik yapmak zorunda kaldı!..

Peki, niye?..

Bu manşetlerin sebebi neydi?..

 Bahattin Şeker 20 Kasım 2007’de Vakit Gazetesi muhabiri Cahit İkbal’e nedenini şöyle anlattı:

“... Grubu Türkiye 1. Futbol Ligi’nin (Şimdiki adıyla Süper Lig) maçlarını yayınlamak için bastırıyordu. Ben de Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak, karşılayamayacağım taleplerle yüz yüze geliyordum. Yayın hakkı Erol Aksoy’un Cine 5 adlı televizyonundaydı. Şifreli olarak yayınlıyorlardı.

Bunlar, yayın hakkının onların elinden alınıp kendilerine verilmesini istiyordu. Benden evvel yapılmış bir şeydi bu. Kazanılmış hakkı ellerinden almamın imkanı yoktu.

Yapamazdım ki, yetkim yoktu.

Üzerime geldiler... Sonunda bu askerlik işini ortaya attılar!.. Oysa o zamanki mevzuata göre yurtdışında bir yıl çalışan bedelli askerlikten faydalanabiliyordu...

Sonrasında... Taa 8 sene sonra karşıma askerlik meselesi çıktı. Evrakta sahtecilik? Ya, neyim sahte? Pasaportum mu, neyim?.. Hayır, maçları ... Grubu yayınlayabilmiş olsaydı, bizim belgeler sağlam olacaktı!..

Sözün özü; biz bir haftalığına askere alındık yine... Bu bir hafta da seçime denk geldi!.. Seçileceğimiz belliydi, tabii! Seçimler oldu, bitti. Bizi bıraktılar. Mesele de bitmiş oldu!..”

İsimleri sakladım çünkü artık telefonla taciz ediyorlar baksanıza!"