BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  SAĞLIK

Tıp dünyası Türk doktoru konuşuyor

ABD'de yaşayan Türk Profesör Uçkun, lösemiye karşı geliştirdiği 'akıllı bomba' yöntemi ile tıp dünyasının gündeminde.

Abone ol

Prof. Fatih Uçkun, çapı 1 santimden 1 milyon kere daha küçük ufak torbacıklar içine yüklenmiş ilacı, sadece kanserli hücrelere yollayarak, lösemi tedavisinde hayati bir adıma imza attı.

Amerikan Sağlık Bakanlığı, bu araştırmanın ilaca dönüştürülmesi için 2.5 milyon dolarlık bütçe ayırdı. İlacın diğer çocuk kanserleri için de kullanılması hedefleniyor.

Sabah gazetesinde Esra Tüzün imzalı haber lösemi hastalarına umut olacak. Bu yöntemde kanserli hücreler bombalanırken, diğer yerler zarar görmeyecek.

KANSERLİ HÜCRELER BOMBALANDI
Çocuklarda sık görülen kan kanserine karşı, nanoteknoloji ile tedavi konusunda çalışan Prof. Uçkun başkanlığındaki ekip, ilacın sağlıklı dokulara zarar vermeden kanserli bölgenin en derinine iletilmesini sağladı. Bunun için, çapı 1 santimden 1 milyon kere daha küçük ufak torbacıklar içine yüklenmiş ilaç, bir füze gibi yalnızca kanserli hücreye gönderildi. Böylece başka hiçbir yere zarar vermeden kanserli hücreler "bombalandı."

KANSERİN DİRENCİNİ KIRIYOR
Kanser tedavisinde kemoterapiye ve radyoterapiye direnci kıran bu yöntem, dünyaca ünlü tıp dergisi British Journal of Hematology'de yayımlandı. Amerikan Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Enstitüsü ilacın geliştirilmesi için 2.5 milyon dolar bağışladı. Bu destek, yeni tedavi yöntemlerinin daha da geliştirilmesini amaçlıyor. Araştırmacılar da, yöntemin kısa sürede sonuç vermesi konusunda bir hayli iyimser konuşuyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği de yapan ünlü Türk Profesör Fatih Uçkun'un araştırmalarına tıp dünyası büyük umut olarak bakıyor. Uçkun'un başkanlığını yürüttüğü Sabah Araştırma Enstitüsü, Amerika'daki en büyük çocuk sağlığı araştırması kurumu. Bu merkezde 100 araştırmacı, 186 laboratuvarda çalışma yapıyor.

TEDAVİYE OLAN DİRENÇ KIRILACAK
Prof. Dr. Fatih Uçkun tıp dünyasında büyük yankı uyandıran yöntem için, "Amacımız, hedefe yönelik ilaçlarla kanserin tedaviye direnç mekanizmasını felce uğratmak. Çalışmanın uzun dönemde tüm çocukluk dönemi kanserleri için uygulanması hedefleniyor" dedi. Los Angelas Çocuk Hastanesi'ndeki Araştırma Enstitüsü'nde de bu ilaçlar üzerine araştırma yapılacak.