BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  SAĞLIK

Tıp buluşmalarının ikincisi yarın başlıyor!

14 Mart Sağlık Derneği, Tıp Buluşmaları panel-sohbet serisinin ikincisi yarın başlatıyor...

Abone ol

2010 yılında Ankara'da kurulan 14 Mart Sağlık Derneği farklı etkinliklere imza atıyor. Başkanlığını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan'ın yürüttüğü dernek, tıp eğitimi ve iyi hekimlik uygulamaları alanında bilgilendirici çalışmalar düzenliyor.

Dernek "Tıp Buluşmaları" adını verdiği bir dizi etkinlikle tıp uygulamaları ve tıp eğitiminin temel sorunlarını gündeme taşıyarak konunun uzmanlarıyla var olan sorunlara yeni çözüm önerileri getirecek.

14 Mart Sağlık Derneği Tıp Buluşmaları'nın ikincisi yarın saat 18:00'dan itibaren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez Kampüs, Tıp Fakültesi Konferans Salonu-1, Sıhhiye-Ankara'da  gerçekleştirilecek. "Tıp bilimi ve tıp eğitimine farklı bakış açıları"başlıklı panel ve sohbet programına katılacak konuşmacıları şunlar:

Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu
(Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemtoloji A.D.)
"Kanıta dayalı tıp ve tıp eğitimi"

Prof. Dr. Yaşar Karaaslan
(Ankara Numune Hastanesi Romatoloji A.D.)
"Akademik tıp üzerinde endüstri gölgesi"

Doç. Dr. Ahmet Nacar
(Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji A.D.)
"Modern tıbbın açmazları ve felsefi açıdan bir çözüm önerisi olarak tıp teorisyenliği"

Doç. Dr. Sinan Canan
(Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.)
"Tıp eğitiminde farklı bir tecrübe: Yaşam Okulu"

Yönetici:
Doç. Dr. Sinan Canan
(Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.)

Toplantının yöneticiliğini 14 Mart Sağlık Derneği Başkanı Doç. Dr. Sinan Canan yürütecek.

Dernekten yapılan açıklamada toplantının içeriği şöyle anlatıldı:

Sağlık ve tıp uygulamaları, tüm insanların hayatlarını doğrudan etkileyen alanların başında geliyor. Modern tıp biliminin baş döndürücü gelişmeleri ile hızla ilerleyen tıp bilimi ve tıp uygulamaları, hayatımızın temel konularından biri haline gelmiş durumda. Hızla gelişen teknik ve yöntemlere rağmen, özellikle tıpla ilişkili alanlardaki aşırı miktardaki bilgi birikimi sonucunda, çoğu kez tıp uygulamalarının ve tıp eğitiminin temel felsefesi ve doğruları-yanlışları hakkında düşünecek fırsat bulamıyoruz. Bir bilim olarak tıbbın ve tıpla ilişkili alanların bilgiyi nasıl ürettiği, sağlık hizmetlerinin ihtiyacı olan insanlara nasıl ve hangi yollarla ulaştırıldığı sorunu çoğu kez üzerinde tartışamadığımız konulardan birisi. Kainatın en karmaşık varlığı olan insanoğlunun beden ve ruh sağlığı üzerinde müdahale yetkisi ile donattığımız hekimlerimizin ve diğer sağlık personelimizin eğitimleri; tıp ve sağlık bilimlerinin farklı alanlarında ve sağlık uygulamalarında karşımıza çıkan temel sorunlar gibi önemli başlıklar, çoğu zaman üzerinde gerektiği kadar duramadığımız, hayati öneme sahip konularımız arasında ön sırada geliyor.

14 Mart Sağlık Derneği olarak, bu önemli sorunlarımızın açıklıkla tartışılabileceği ve olası çözüm önerilerinin ortaya konabileceği buluşma ve organizasyonları çok önemsiyoruz. Bu çerçevede Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenecek olan panelimizde de tıp bilimi ve tıp eğitimindeki temel ve öncelikli sorunlarımızın teşhisi ve bu sorunların çözümüne yönelik yeni bakış açılarının bir kısmını tartışmaya açmayı arzu ediyoruz.

Panelimizde, hem klinik hem de temel tıp bilimlerinden katılan akademisyenlerimizle birlikte, tıp bilimi ve tıp eğitiminin en öncelikli problemlerinden bazılarına odaklanacak ve bu problemler üzerinde işe yarar bazı çözüm önerileri önermeye gayret edeceğiz.

Panelimizin konuşmacılarından Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, modern tıp bilimi ve tıp eğitiminin temelini oluşturan “kanıta dayalı tıp” anlayışının temellerine inerek, kanıta dayalı tıp yaklaşımı ile gerçekleştirilen tıp eğitiminin sağlık uygulamalarını getirdiği noktaları tartışmaya açacak. Artık neredeyse başa çıkılmaz derecede büyük bir yığına dönüşen bilimsel veriler arasından temel tıbbi uygulamalarımız için gereken işe yarar bilgileri ortaya koyabilme problemimiz, Dr. Haznedoğlu’nun konuşmasıyla bir kez daha çarpıcı bir şekilde gündemimize gelecek.

Bir diğer konuşmacımız Prof. Dr. Yaşar Karaaslan, Akademik Tıp Üzerinde Endüstri Gölgesi başlıklı konuşması ile, tıp uygulamalarında, bu gün dev bir pazara sahip olan tıp endüstrisinin nasıl bir rol üstlendiğini; sağlığımız üzerinde bu dev pazarın kar kaygısının nasıl etkiler yaptığını çarpıcı örnekler üzerinden bizlerle paylaşacak. Bu etkiler nedeniyle, tıbbın en önemli işlevlerinden bir tanesi olan koruyucu hekimlik uygulamalarının nasıl güçten düştüğünü ve bunun insanlığa maliyetini hepimizi ilgilendiren örnekler üzerinden bir daha derinlemesine düşünmeye yöneleceğiz.

Panelimize Mustafa Kemal Üniversitesi’nden katılacak olan Doç. Dr. Ahmet Nacar, tıp biliminin bu gün yaşadığı temel sorunlardan yola çıkarak, yeni bir çözüm önerisi olarak “tıp teorisyenliği” adını verdiği ilginç bir yaklaşıma dair önerilerini tartışmaya açacak. Dr. Nacar, tıbbın temel bir çok sorunun, temel bilgilerimizi yeniden gözden geçirerek ortaya koyabileceğimiz yeni ve basit kuramlarla nasıl çözüme ulaştırılabileceğine dair, hem kendi çalışmalarından, hem de dünyadaki akademik çabalardan ilginç örnekler üzerinden bizlerle paylaşacak.

14 Mart Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sinan Canan da, tıp eğitiminde “insanın tabiattaki yeri” konusunun eksikliğini tamamlayabilmek adına, bir kaç yıldır Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesinde Buğday Derneği ile birlikte organize ettikleri “Yaşam Okulu” adlı alternatif bir okul projesi üzerinde konuşarak, tıp müfredatına dahil edemediğimiz bazı değerleri ve kültürümüzden gelen bilgeliği, doğanın kucağında nasıl öğrenebileceğimiz ve öğretebileceğimize dair ilginç tecrübelerini aktaracak.

Panelimizin hem sağlık profesyonelleri, hem de sağlık hizmeti alan tüm insanlarımız için faydalı sonuçlar doğurmasını ümit ediyor, 14 Mart Sağlık Derneği’nin 26 Şubat 2013 Saat 18:00-20:00 arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 1 numaralı konferans salonunda düzenleyeceği bu panele ilgilenen herkesin katılımlarını bekliyoruz.