BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.377,02
HABER /  GÜNCEL

Times: Hayat Boumeddiene Rakka'ya gitmiş olabilir

Times gazetesi, Fransa'da bir Yahudi marketinde 19 kişiyi rehin aldıktan sonra düzenlenen operasyonla öldürülen Amedy Coulibaly'nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene'in, Türkiye üzerinden IŞİD elindeki Suriye kenti Rakka'ya geçmiş olabileceğini yazdı.

Abone ol

İngiliz Times gazetesi Fransa'da bir Yahudi marketinde 19 kişiyi rehin aldıktan sonra düzenlenen operasyonla öldürülen Amedy Coulibaly'nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene'in Türkiye üzerinden IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) kontrolündeki Suriye kenti Rakka'ya geçmiş olabileceğini yazdı.

Amedy Coulibaly, Paris'te Perşembe günü kadın bir polisi öldürmüş, Cuma günü Yahudiler için koşer ürünler satan bir markette 19 kişiyi rehin almış, aynı gün dört rehineyi öldürmesinin ardından polis tarafından vurulmuştu.

Fransız polisi Coulibaly'nin suç ortağı olduğu iddia edilen kız arkadaşı Hayat Boumeddiene'ı arama çalışmalarını sürdürüyor.

Anadolu Ajansı'nın, konuyla ilgili haberinde, MİT'in Boumedienne'in Suriye'ye geçiş yaptığı bilgisini Fransız makamlara bildirdiği belirtilmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazar günü Paris'te düzenlenen yürüyüşe katılmak üzere Türkiye'den Fransa'ya hareket etmeden önce yaptığı basın açıklamasında kendisine konuyla ilgili soru sorulması üzerine şu cevabı vermişti:

"Türkiye hangi ülkede olursa olsun, herhangi bir terör faaliyeti söz konusuysa her zaman çok yakın işbirliği içinde oldu. İstihbarat birimlerimizle ve Fransız istihbarat birimleri arasında işbirliği ve dayanışma çok köklü temellere dayanıyor. Dolayısıyla bu terör saldırısı sonrasında da istihbarat birimlerimiz arasında çok kapsamlı istişareler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Fransa'dan bize intikal eden bilgilerle bizim elimizdeki bilgilerin karşılaştırması süreci devam ediyor."

'Hayat Boumeddiene Fransa'nın halen en çok aradığı kişi'

Times gazetesi haberinde, Hayat Boumeddiene'i "Fransa'nın halen en çok aradığı kişi" olarak nitelendirdi.

Gazete, Paris'ten Dominic Kennedy ve İstanbul'dan Hannah Lucinda Smith'in imzasını taşıyan haberinde, Boumeddiene'in son olarak IŞİD'in Suriye'deki başkenti Rakka'dan iki saat uzakta tespit ediliğini duyurdu.

Times'ın haberinde vurgulanan bir diğer nokta da Türk istihbarat servislerinin, Fransa'nın 26 yaşındaki Boumeddiene hakkında kendileriyle bilgi paylaşmadığını bildirmeleri.
Haberde şu satırlar da yer alıyor:

"Hayat Boumeddiene, adının Mehdi Sabri Belhouchine olduğu bildirilen bir kişi ile birlikte Türkiye'ye gitti...İstanbul'da iki gün boyunca turist olarak dolaştıktan sonra 4 Ocak'ta bir iç hat seferi ile IŞİD'in aktif şekilde varlık gösterdiği bilinen, Türkiye'nin güneydoğusunda Suriye sınırındaki Şanlırufa kentine hareket ettiler..."

"Boumeddiene, Türkiye'den Fransa'yı 18 kez aradı. Türkiye'de bulunduğu sırada telefonundan en son sinyal, Coulibaly'nin kadın bir polisi öldürdüğü Perşembe günü geldi. Bu görüşme, Şanlıurfa'dan sadece 40 kilometre uzakta sınıra yakın Akçakale'den yapıldı."

Türk hattıyla son arama Tel Abyad'dan

"Boumeddiene'nin Türk telefonundan kayıtlara geçen son telefon görüşmesi ise Cumartesi günü Akçakale'nin karşısındaki, IŞİD'in kontrolündeki Tel Abyad'dan yapıldı. Bir gün önce ise onun erkek arkadaşı, saldırısına son vermek isteyen Fransız güvenlik güçlerinin koşer ürünler satan bir marketi basması sonucu öldürüldü."

"Sınırın Suriye tarafı, geçtiğimiz yılın Ocak ayından bu yana IŞİD'in kontrolünde. Bu bölge, Suriye'ye girmek isteyen yabancı cihatçıların geçiş noktası olarak biliniyor. Akçakale'de çok sayıda sığınmacı var. Bölgede sınır geçiş noktaları ise insanların Suriye'ye dönmelerini sağlamak amacıyla haftada birkaç gün açılıyor. Çevrede yaşayanlar, sınırın Türkiye tarafında IŞİD'in muhbirleri olduğunu söylüyor."

"Boumeddiene de Tel Abyad'dan, IŞİD'in Suriye'deki kalesi olan Rakka'ya araçla iki saatte varmış olabilir."