BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.428,80
HABER /  DÜNYA

TİKA’dan Makedonya’ya bebek ve anne sağlığı desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle, Makedonya’da bebek ve yenidoğan ölümlerinin azaltılması için 32 doktor ve hemşireye yenidoğan canlandırma eğitimi verildi.

Abone ol

Bebek ve yenidoğan ölümlerinin azaltılmasında en önemli nedenler olarak yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin asgari fiziki standartları sağlaması, uygun tıbbı cihaz ve donanımın olmasının yanında, doğumda ve bu ünitelerde çalışan personelin eğitimi de büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede TİKA desteğiyle Türkiye’den gelen uzman eğitimciler ve doktorların katıldığı “Yeni Doğan Canlandırma
Programı (Neonatal Resustitation Program – NRP) ile Prematüre Retinopati ve Yenidoğan Transportu” programı kapsamında: Makedonya’nın Üsküp, Kalkandelen ve Gostivar şehirlerindeki hastanelerde görev yapan 16 doktor ve 16 hemşire olmak üzere toplam 32 sağlık personeline eğitim verildi.

Sertifika dağıtım törenine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Vladimir Miloşev, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden, Az. Kiril ve Metodiy Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Rozalinda Popova Yovanovska, Türkiye’den gelen uzman eğitimciler, doktorlar ve hemşireler katıldı.

TİKA’nın sağlık alanında yaptığı projelerden övgüyle bahseden Bakan Miloşev, Bu eğitimin ülke
genelindeki çocuk kliniklerinde kapasitelerin gelişmesine katkı sağlayacağına olan inancını ifade etti ve bundan sonraki dönemde TİKA’yla işbirliğinin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
TİKA’nın Makedonya’da 2005 yılından bugüne 800’ün üzerinde projeyi hayata geçirdiğini kaydeden TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden, sağlık alanında kurumsal kapasitelerin arttırılmasına yönelik güzel projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl hizmete giren Yenidoğan Yoğunbakım ve Pediyatri Kliniğinin büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Ayden, “Makedonya’da bebek ölümlerinin aza indirilmesi noktasında gerçekleştirdiğimiz bu projenin
önemli bir görev yapacağına inanıyoruz. Yenidoğan eğitimleri ile de bebek ölümlerini azaltıp Makedonya’nın geleceği için daha sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Balkanların İlk Çocuk Hastalıkları Kliniği ve Acil Merkezi Üsküp’te Kurulmuştu. Son derece yüksek standartlarda hizmet veren merkez 600 metrekare alanda 60 gün süre içerisinde yapılmış, bünyesinde gastroenterohepatoloji, revmakardiyoloji, imunoloji, nefroloji, pulmoloji ve acil müdahale birimi olmak üzere altı poliklinik yeniden oluşturulmuştu. Bunların yanısıra tıbbi gazların teknik kurulumu, tıbbi cihazlar, gerekli olan tüm malzemeler ve donanımın tamamı TİKA tarafından
sağlanan merkez yalnızca Makedonya’nın değil tüm Balkanların ilk Çocuk Hastalıkları Kliniği ve Acil Merkezi olma özelliğini taşıyor.