BIST 10.163
DOLAR 32,30
EURO 35,00
ALTIN 2.452,23
HABER /  DÜNYA

TİKA imza töreni

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan Koordinatörü Bekir DEMİR, Afganistan’da verdiği bütün taahhütlerin tam...

Abone ol

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan Koordinatörü Bekir DEMİR, Afganistan’da verdiği bütün taahhütlerin tamamını yerine getiren tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.
TİKA Afganistan’da yardımlarına hız kesmeden devam ediyor. Afganistan’ın birçok bölgesinde 8 yılda 700’ü aşkın projeyi hayata geçiren TİKA, başkent Kabil’de yaklaşık 5 km uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olması planlanan asfalt yol projesinin teslim anlaşmasını bugün imzaladı. İmza törenine Afganistan Kalkınma Bakanı Veys Ahmad Barmak, Kabil Belediye Başkanı Yunus Navandiş ve TİKA Afganistan Koordinatörü Bekir Demir’in yanı sıra bir çok davetli ve bölge halkı katıldı. Tören sırasında yapılan konuşmalarda iki ülkenin kardeşliğine ve Türkiye’nin Afganistan’da gerçekleştirdiği başarılı projelere vurgu yapıldı.
İmza töreninin ardından Türk basınına açıklamalarda bulunan TİKA Afganistan Koordinatörü Bekir Demir, uluslararası konferanslarda Afganistan’a yardım için bir çok sözler verildiğini ama maalesef bu sözlerin büyük bir çoğunluğunun tam olarak yerine getirilemediğini söyledi. Koordinatör Demir, donör ülkelerin Afganistan’a yapmayı taahhüt ettikleri yardımların hayata geçirilme oranının yüzde elli veya bunun daha altında olmasına rağmen Afganistan’a yapmayı vaat ettiklerinin yüzde yüzünü yerine getiren tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Bekir Demir ayrıca Türkiye’nin diğer ülkelerin aksine burada Afgan halkının ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun sürdürülebilir projeleri hayata geçirdiklerini dile getirdi.
30 yıl süren savaş ve çatışma ortamında adeta harabeye dönen Afganistan son yıllarda uluslararası yardımlar sayesinde ayağa kalkmaya çalışıyor. Ancak sözü verilen yabancı yardımların tam olarak yerine getirilememesi ve ülkeye ulaşan yardımların büyük bir kısmının rüşvet olaylarında eriyip gitmesi nedeni ile Afgan halkının hak ettikleri hayat standartlarına ulaşması zor gözüküyor.
(İHA)