BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,91
HABER /  GÜNCEL

THY'den dev yatırım

Türk Hava Yolları (THY), Polonya'nın milli havayolu şirketi LOT'u almak üzere görüşmelere başlıyor

Abone ol

İlk defa Avrupalı bir şirketin son 8 yılda dünya havacılığından çok daha hızlı büyüyen THY'nin modelini örnek alacağını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Bize bir çok ülkeden, havayolundan ortaklık teklifi geldi. Yaptığımız analizler sonrasında Polonyalı LOT Havayolları'nda karar kıldık. Görüşmeler en kısa sürede başlayacak" dedi.

CNN Türk'te yayınlanan Taha Akyol'un sunduğu, Uğur Cebeci'nin moderatörlüğünü yaptığı Eğrisi Doğrusu Programı'na katılan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "THY, dünya havacılığı ortalamasından 3-4 kat daha fazla büyüdü. Hem yatırım yaptı, hem de karlılığını sürdürdü. Bu yakalanan başarı sonrasında 13-14 havayolu şirketinden 'bizi alın' diye teklif geldi" diye konuştu.

Sadece ticari olarak değil, hükümetler arasında yapılan görüşmeler sırasında da bu teklifin geldiğini belirten Hamdi Topçu, "Biz tamamen kazan-kazan yaklaşımıyla kararımızı veriyoruz. Amacımız bu ortaklıklarla hem THY'yi hem de ortak olacağımız havayolunu büyütmek" dedi.

LOT ÖZELLEŞİYOR

Geçen yıl Aralık ayında Polonya'da ekonomi bakanı ile konuştuğunu belirten Hamdi Topçu, "LOT'u özelleştireceklerini belirten bakan bizim almamızı istedi. Konuya sıcak bakıyoruz. Resmi görüşmeler en kısa sürede başlayacak" diye konuştu.

55 NOKTAYA UÇUYOR

Polonyalı havayolu şirketi 1929'da kuruldu. Halen filosunda 36 uçak bulunuyor. 55 uçuş noktası arasında Avrupa, Ortadoğu noktalarının yanı sıra Amerika kıtasında Chicago, New York, Toronto gibi şehirler de yer alıyor. Varşova Havalimanı'nı Doğu Avrupa'nın aktarma noktası haline getirmeyi hedefleyen LOT, aynı zamanda THY gibi Star Alliance ittifakı üyesi.
2010 yılında 17 milyon dolar zarar eden havayolunun yüzde 68'i devlete ait. Polonya hükümeti geçen yıl bu hisselerin satış kararını almıştı.