BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,89
ALTIN 2.473,86
HABER /  GÜNCEL

THY'de grev: Hava-iş resmi teklif bekliyor

THY yönetimi, Hava-İş Sendikası'nın başlattığı greve katılımın az olduğunu iddia ederek, sendikayı görüşme masasına çağırdı. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin ise görüşmeye açık olduklarını belirterek, THY'nin teklifini resmen iletmesini istiyor.

Abone ol

Türk Hava Yollları’nda (THY) çalışan Hava-İş Sendikası üyelerinin üçüncü gününe girerken, THY yönetimi basın açıklaması yaparak sendikayı toplu iş sözleşmesi masasına çağırdı.

Ancak Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin şirketin kendilerine doğrudan bir çağrıda bulunmadığını söylüyor.

THY'nin internet sitesinde yapılan açıklamada çalışanların greve destek vermedikleri, bu nedenle sendikanın toplu iş sözleşmesi masasına oturması gerektiği belirtiliyor: “15 Mayıs’tan bu yana yaşananlar sonucu oluşan tablo, çalışma arkadaşlarımızın iradesinin de konunun anlaşma ile sona erdirilmesi yönünde olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede Hava-İş Sendikası’nı 22 Mayıs 2013 tarihine kadar 24. Toplu İş Sözleşmesi’ni imzalamaya davet ediyoruz.”

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada kendilerine resmi bir çağrı yapılmadığını belirtiyor ve her zaman görüşmeye açık olduklarını dile getiriyor: “Basın yoluyla yapılmış bir çağrıya icabet edemeyiz. THY bu çağrısında samimiyse bunu resmi bir yazı olarak bize iletmek durumunda. Zaten bütün açıklamalarımızda, grev öncesinde de, grev sırasında da görüşmeye açık olduğumuzu söyledik.”

'Greve katılan sayısı 2 bin'

THY yönetimi grevin başladığı günden beri operasyonlarında bir aksama yaşanmadığını kamuoyuna duyuruyor.

Ayçin ise greve katılan çalışan sayısının 2 bin olduğunu belirterek bu açıklamaları gerçekçi bulmadığını söylüyor: “Operasyonlar etkilenmediyse toplu iş sözleşmesini bitirmeye gerek yok. Onlar için de ne kadar güzel. Demek ki 2 bin fazla kişinin varlığı ortaya çıktı şirkette. O zaman THY yönetimi fazla maliyet altına girmeden operasyonlarını götürsün. Operasyonları yürütebiliyorsa neden arkadaşlarımız telefonlarla işe gelmeleri için taciz ediliyor?”

Ayçin, yaklaşık 40 pilotun greve katıldığını söylüyor.

Ayçin'e göre, şirket seferleri iptal etmek yerine, özellikle iç hatlardaki seferleri birleştirerek gerçekleştiriyor: “Örneğin, Ankara seferlerini olabildiğince 2-3 seferde ortaklaştırarak yapıyorlar. Ama bu, sefer iptali yerine, ekranlarda sanki uçak normal olarak kalkıyormuş gibi gösteriliyor.”

Hava-iş Sendikası 3 Mayıs’ta açıkladığı grev kararının ardından 15 Mayıs gece 03.00’te greve başlamıştı.

Sendikaya bağlı çalışanların arasında ücrete ilişkin bir talep bulunmuyor.

Sendika, uçuş süreleri artarken dinlenme sürelerinin düşürülmesine karşı grev kararı almıştı.

Bunun yanı sıra 29 Mayıs 2012’de işten çıkarılan 305 çalışanın işe iadesi talep ediliyor.

Sendika grev gerekçesinde, taleplerinin yolcu ve uçuş güvenliği için elzem olduğunu belirtiyor.