BIST 9.070
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.326,31
HABER /  GÜNCEL

Tezkereye 'hayır' diyen tek parti HDP

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasını içeren tezkereye CHP ve MHP "evet" oyu verecek, HDP ise "hayır" diyecek.

Abone ol

Meclis, Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine olanak sağlayan tezkereyi görüşmek üzere toplanırken HDP grubu adına konuşan Osman Baydemir, ''Bu tezkerenin kendisi bu ülkenin beka sorunudur. Bu ülkeyi zerre kadar düşünenler varsa onlar bu tezkereye 'hayır' demelidir. Bütün parlamentoya çağrıda bulunuyorum, gelin bu savaş tezkeresine hayır diyelim." ifadelerini kullandı.

Sonrasında söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

''KÜRT HALKININ DÜŞMANLIĞININ TEZKERESİDİR''

"Bugün konuşulacak tezkerenin aciliyeti yoktur. Daha 40 günlük zamanı var. Günü geldiğinde zaten onaylanacaktır. Neden bugün Meclis'in ve milletin önüne konulmaktadır? Çünkü hükümet bir kan dökerek, baskı uygulayarak süresini uzatma amacındadır. Bu tezkereye OHAL'e KHK'lara karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var. Neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz. Irkçılık, aşırı milliyetçilik bir toplumun ancak felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının tezkeresidir.

''BU SAVAŞ TEZKRESİNE 'HAYIR' DİYELİM''

Kürdistan bölgesinde yaşayan bütün halklar. Onların iradesi neyse başımız gözümüz üzerinde kabulümüzdür. Şu anda Kürdistan Yönetimiyle Bağdat yönetimi arasında trafik devam ediyor. İster referanduma gidilsin ister ertelensin sandıktan çıkan irade kabulümüzdür. Tezkereler savaş kararları bir sonuç doğursaydı biz bugüne kadar onlarca kez çözmüş olurduk. Irak'ın toprak bütünlüğü kaygınız yok. Her fırsatta toprak bütünlüğünden bahsediyorsunuz. Ortadoğu'da istikrar mı var? Ulusların kendi kaderini tayin hakkı evrenseldir. Filistin, Katolanya, İskoç halkı için ne kadar meşru ise Kürdistan halkına da anasının ak sütü gibi helaldir. Bu tezkerenin kendisi bu ülkenin beka sorunudur. Bu ülkeyi zerre kadar düşünenler varsa onlar bu tezkereye hayır demelidir. Bütün parlamentoya çağrıda bulunuyorum, gelin bu savaş tezkeresine hayır diyelim."

MHP VE CHP 'EVET' DİYOR

Kuzey Irak'la gerilimin tırmanmasının nedenini "Hükümetin yanlış dış politikası" olduğunu dile getiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Yine de, TSK'nın elini güçlendirecek tezkereye 'evet' diyeceğiz" diye konuştu.

Tezkereye MHP de, "Referandumda ısrar eden Barzani her türlü ağır cezayı hak ediyor" düşüncesiyle evet oyu kullanmaya hazırlanıyor.