BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,63
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

2017 ALES başvuru ne zaman ÖSYM başvuru ekranı

2017 ALES başvuru tarihi yüksek lisans yapmak için binlerce kişinin gireceği ALES başvuru ne zaman başlıyor? ALES başvuru nasıl yapılır ALES ücreti hangi bankaya yatırılacak? ÖSYM ALES basvuru ekrani detaylarıyla haberimizde.

Abone ol

ALES 2017 başvuruları ne zaman başlayacak? Binlerce adayın merak ettiği yanıt ÖSYM takviminde belli oldu. ALES 2017 başvuruları 26 Ekim'de başlayacak. Peki ALES ücreti ne kadar nereye başvuru yapılacak?

ALES başvuru işlemleri 26 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Sınav için yapılan değişiklikler bu sınavda uygulamaya konulacak. Yapılan değişiklikler ile sınav süresi ve soru sayısı azaltıldı. ALES puanı geçerlilik süresi de 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Değişikliklerin gelen talepler ve eleştiriler doğrultusunda gerçekleştirildiği açıklandı.

ALES'E NASIL BAŞVURU YAPILIR?

ALES başvuru işlemi, adaylar tarafından T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılacak. Başvuru yapan adaylar, ALES ücretini ödeyerek işlemlerini tamamlamış olacak. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları da geçersiz sayılacak. 
Adayların başvuru yapabilmesi için, aday işlemleri sisteminde güncel fotoğraflarının bulunması gerekir. Fotoğrafı güncel olmayan yani son 50 ay içerisinde sisteme yüklenmeyen adaylar, başvuruları ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilir. 
ALES başvuru ücretleri ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenebilir. Bunun dışında ALES başvuru ücreti ödeme seçenekleri;

 -Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı

ALES BU YIL NELER DEĞİŞTİ?

ALES'te yapılan değişikliler bu yıl yürürlüğe girecek. YÖK tarafından gerçekleştirilen değişiklikler kapsamında; Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölümden oluşan ALES artık sözel ve sayısal olarak iki bölümden oluşacak. Sayısal test ile mantıksal akıl yürütme, çözümleme, analiz etme ve yorumlama gibi düşünme becerileri ölçülecek. Sözel testte ise temel dil bilgilerinin ölçümü ve sözel akıl yürütebilme becerileri ölçülecek. 

ALES sınav soru sayısı 160’tan 100’e düşürülecek. 180 dakika olan sınav süresi de 150 dakika olacak. Değişiklikler ile adayların sınav streslerinin azaltılması hedefleniyor. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplamalarında değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puan hesaplamasında sayısal ve sözel testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı.  

ALES SINAVI NE ZAMAN 2017?

2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00'da yapılacak. Sınav başvuru ücreti ise 90 lira olarak belirlendi. Yeni yönetmeliğe göre sınav geçerlilik süresi 5 yıl olacak.