BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL

Tetiği çekmemesi doğru mu?

Ne TSK ne Türk halkı unutabildi. Tim komutanının kararı doğru muydu?

Abone ol

Çuval olayında Türk timinin komutanı olan binbaşının ABD askerlerine ateşle karşılık vermemesi eleştirilmişti. Peki bu konuda dönemin Genelkurmay başkanı olan emekli Orgeneral Hilmi Özkök ne düşünüyor?
Milliyet'e röportaj veren Hilmi Özkök, şu görüştü;

*Tim komutanı doğru karar verdi. Bir defa öyle olsaydı, yani ateşle karşılık verselerdi ne olurdu? Üç-beş ABD'li ölürdü. Üç-beş de bizim şehidimiz olurdu. Dışarıdan birileri için bunu söylemek kolay. Ama o anda ona karar vermek çok zor.

*Şimdi, öyle düşünelim. Karşılık verdiler, takır, takır, takır ateş ettiler...Zaten, onlar hazırlıklı gelmiş, biz hazırlıksız. Ateşe hazır silah sadece nöbetçilerde vardır. Onlar kurşun geçirmeyen yelekler giymiştirler. O anda o kararı vermek çok zor.

*Tim komutanı çocuğu öyle yapmadı diye kınamak çok yanlıştır, haksızlıktır. Tim komutanı verdiği kararla olayı büyütmeden kontrol etmiştir.

*Olay çok acıdır. O zamanlar konuşmamda söylemiştim, büyük bir güven bunalımı yarattı. Yani Türkiye ABD ile karşı karşıya geldiği her yerde, Afganistan'da her yerde, çuval olayını unutmayacaktır. Aslında, ben ABD'lilerin çuval olayının bizi bu kadar rencide edeceğini bildiklerini de zannetmiyorum. Çünkü onlar için bu çok normal. Göz bağlamak yerine, tamamen pratik bir çözüm. Bu çuval da değil, görmesini engelleyecek bir poşet. Türk gururunu çok sarstı.