BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Terörist cenazelerine önlem

Güvenlik güçleri operasyonlarda öldürülen teröristlerin cenazelerinin 12 saat içinde savcılığa teslim edilmesini sağlayan düzenlemeden rahatsız.

Abone ol

Öldürülen teröristlerin cenazelerinin, 12 saat içinde savcılığa teslim edilmesi kuralı, güvenlik güçlerini zor durumda bırakıyor. Geniş kapsamlı operasyonların aksadığını öne süren güvenlik birimleri, Adalet Bakanlığı’na başvurarak, bu kuralın değiştirilmesini istedi.

Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde gerçekleşterilen yasal düzenlemelerden sonra öldürülen teröristlerin 12 saat içinde savcılıklara teslim edilmesi şartı getirildi.

Ancak bu düzenlemenin dağda günlerce süren operasyonları sekteye uğratmaya başladığı ileri sürüldü. Operasyonlar devam ederken arazide bulunan cenazeleri toplamak için zaman zaman operasyonların durdurulmasına gerek duyulduğu belirtiliyor.

Operasyon sırasında ya da hemen sonrasında cenazelerin şehirlere getirilerek savcılıklara teslim edilmesi, kitlesel cenaze törenlerini de beraberinde getirmeye başladı.

DÜZENLEMENİN DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENDİ

Güvenlik birimleri bunun üzerine, Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışmaları devam eden yeni terörle mücadele yasasında bu zaafiyetleri giderecek düzenlemeler yapılmasını talep etti.

Bu talepler arasında, cenazelerin teslimi için zaman sınırlamasının kaldırılması ya da genişletilmesi, istisnai durumlarda sarp arazi şartlarında bulunan cenazelerin bulundukları yerde toprağa verilmesi, savcıların cesetlerin teşhisi için operasyon bölgesine götürülmesi gibi öneriler yer alıyor.

Yetkililer, cenazelerin operasyonlardan birkaç gün sonra savcılıklara teslim edilmesi veya kırsalda defnedilmesiyle kitlesel cenaze törenlerinin de önüne geçilebileceğini savunuyor.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com