BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Terminatör gibi protein bulundu!

Bağışıklık sistemindeki ‘perforin’in anormal hücreleri öldürdüğü, buluşun kanser ve diyabetle mücadelede kullanılacağı bildirildi

Abone ol

Hasta hücreleri öldürebilen protein bulundu. Bağışıklık sistemindeki ‘perforin’in anormal hücreleri öldürdüğü, buluşun kanser ve diyabetle mücadelede kullanılacağı bildirildi.

Avustralyalı ve İngiliz bilim adamları pek çok hastalıkla mücadelede kullanılacak yeni protein buldu. Araştırmacı, bağışıklık sistemi içinde yer alan ‘perforin’adlı proteinin anormal hücreleri hedef aldığını ve öldürücü enzimlerin geçişini sağlamak için hücre zarında boşluk yarattığını gösterdi. Araştırmacıların, 10 yıllık çalışmasında perforinin ‘vücudun temizlik silahı’ olduğunu, bu protein olmadan bağışıklık sisteminin hücreleri temizleyemeyeceğini saptadı.

SITMA VE KANSERLE SAVAŞACAK

Perforinin yapısının listeriya ya da şarbon hastalığına neden olan bakterilerin zehrine benzer olduğunu da tespit eden bilim adamları, vücudun hastalıklardan ‘ders çıkararak’ savunma taktikleri geliştiriyor olabileceğine dikkati çekti. Bilim adamları, perforinin kanser, sıtma ve şeker hastalığıyla mücadele için nasıl kullanılacağı konusunda araştırma başlattı.