BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.435,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Tercihi puana göre değil sıralamaya göre yapın

Eğitim uzmanları 7-17 Temmuz arasında yapılacak tercihler öncesinde adaylara tavsiyelerde bulunarak, puanları ölçüt almamalarını ve sıralamalara göre tercihte bulunmalarını istedi.

Abone ol

“Matematik-Fen puan türünde 180 barajını aşıp da 4 yıllık lisans programlarını tercih etme aşamasında olan öğrenci sayısı 265 bin. 265 bin öğrenciden Türkiye genelinde MF’de 149 binlik bir kontenjan var. Yani 1.8 öğrenciden biri kazanacak. Bu çok güzel bir oran. Türkçe Matematik alanına baktığımızda ise 503 bin öğrenci barajı aşmış, aşağı yukarı 152 bini ise üniversitelere alınacak. Burada da üçte bir oranında bir oran var. Bu da güzel bir oran. Dil puan türüne geldiğimizde ise 57 bin aday ki bunun içerisinde Almanca, Fransızca ve İngilizce de var. Her 3 öğrenciden biri barajı aşmış. Yani 19 bin civarında aday bir yerlere yerleştirilecek. YGS’de ise 761 bin aday barajı aşmış, 424 bin aday da bir yere yerleştirilecek. Fakat Türkçe-Sosyal puan türüne gelince durum vahim. 412 bin aday barajı aşmış fakat sadece 51 bini bir yere yerleştirilecek. Burada seçenek çok da fazla değil. Öğrencinin seçeceği bölüm sayısı az. 8 kişiden biri yerleştirilecek. Dolayısıyla TS’de tercih yaparken alternatifleri arttırmak gerekiyor. Puanla değil sıralamalara göre tercih yapsınlar. Çünkü yıllara göre Türkiye soru çözüm ortalamaları değişiyor. Standart sapma da değişiyor. Puanlar oynar.”

Devlet herkesi alıyor

“Adaylar 30 tercihte bulunacaklar. Hayallerini biraz yüksek tutsunlar. Sonra da ayakları yere basan tercihlerde bulunsunlar. Ardından da pişman olmayacağı yere kadar düşürsünler. Diğer yandan devlet üniversiteleri 847 bin öğrenci alacak. Lise sondan mezun olan öğrenci sayısı aşağı yukarı bu kadar. Demek ki devlet üniversiteleri bu yıl mezun olan tüm öğrencileri alıyor şeklinde bir tablo var önümüzde. Vakıf üniversitelerinin kontenjanı 138 bin, Kıbrıs’taki üniversitelerin kontenjanı da yaklaşık 20 bin. Lisans düzeyinde 480 bin öğrenci alınacak. Özel yetenekle 26 bin. lisanstan da 501 bin aday alınacak. LYS’de sgirenlerin sayısı 925 bin. Yani LYS’ye giren herkes bir yerlere 2 veya 4 yıllık olsun girebilecek.”

Kontenjan düştü yerleşme şansı azaldı

- Salim Ünsal / Kültür Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü

“Puanların düşmesi kontenjanların artmasına bağlı. Ancak kontenjanlar düşmüşse olumsuz etkilenebilir. Kontenjanlara bakınca da lisans programlarında genel olarak devlet üniversitelerinde 18 binlik bir düşüş var. Vakıf üniversitelerinde 6 binlik bir artış var. Kıbrıs üniversitelerinde 543 kişilik bir artış var, yabancılardaysa 33’lük bir artış var. Yani toplam 12 bin 854 kontenjanın azaldığını görüyoruz. Aday sayısına bakınca da bir artış var. Geçen yıl 1 milyon 232 bin aday lisans tercihi yapabilecekken bu yıl 1 milyon 423 bine çıkmış. Yani 200 bin civarında bir artış var. Bir taraftan kontenjanlardaki bu düşüş, tercih yapabilecek aday sayısındaki artışla puanları yükseltecek. Yani geçtiğimiz yıl 100 bininci olan bir adayın gireceği yere bu yıl 95 bininciler girebilir diye öngörüde bulunabiliriz. Yerleşme şansı geçtiğimiz yıla oranla daha zorlayıcı olacaktır diye düşünüyorum. Tercihler 7 Temmuz’da başlayacak 17 Temmuz’da sona erecek. “

Rağbet görmeyen bölümler azalıyor

- Uğur Ünal / Ankara Karacan Dershaneleri Üniversiteye Hazırlık Bölümü Müdürü

“Tercih döneminin başlamasıyla kontenjanlarda artış yaşanırken, ikinci öğretimlerde de kapanmalar söz konusu. Tercih yapacak aday sayısı ise arttı ve bu da boş kontenjanların kalmamasına neden olacak. Mesela Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde kontenjanlar dolabilecek. Rağbet görmeyen bölümlerde belli kontenjanlar ise azaltılacak.”