BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tel Abyad YPG güçlerinin eline geçti

Akçakale sınırındaki Suriye ilçesi Tel Abyad'da IŞİD'e karşı mücadele eden YPG ve ÖSO birlikleri Tel Abyad sınır kapısını ele geçirdi. Sınıra ÖSO bayrağı asıldığı görüldü. YPG'nin bayrağı da çevre köylere asıldı.

Abone ol

Akçakale'nin, sınır komşusu Tel Abyad'a giren YPG ve Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinden oluşan Burkan El Fırat Ordusu, IŞİD'i püskürtüp sınır kapısına ÖSO bayrağı astı.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) aktardığına göre, bayrağın asılmasına rağmen kapının kontrolünün tamamen ÖSO'nun eline geçip geçmedeği ise henüz netlik kazanmadı.

Diğer yandan Resulayn (Serekaniye) tarafından Tal Abyad'a ilerleyen YPG güçlerinin de Tal Abyad'ın yanındaki bir köye kendi bayraklarını astıkları bildirildi.

YPG ve Burak El Fırat ordusu Tel Abyad'a girerken, sınırda bekleyen binlerce Suriyeli sığınmacı da Akçakale sınır kapısının yeniden açılmasıyla Türkiye'ye geçti.

YPG, Tel Abyad'ı Rakka'ya bağlayan ve IŞİD'in hayati önemde olan bir ikmal yolunu da kesti.

DHA'nın haberine göre Suriye'den kaçarak Türkiye'ye geçmeye çalışan bazı IŞİD militanlarının da sınırdaki Türk askerleri tarafından gözaltına alındı.

Güç içinde BBC Türkçe'ye konuşan YPG'nin Tel Abyad operasyonlarından sorumlu komutanı Hüseyin Koçer, IŞİD'in kentin bir sürü yerinde bombalı ve mayınlı tuzaklar kurduğunu söyledi.

YPG komutanı: 'IŞİD üyeleri Türkiye'ye kaçıyor'

Tel Abyad sınırına asılan ÖSO bayrağı Türkiye tarafından da görüldü. Fotoğraf: DHA

Koçer, "Bazı IŞİD üyeleri de Türkiye'ye kaçıyor. Kent merkezini Doğu, Batı ve Güney'den kuşattığımız için IŞİD bir tek Türkiye'ye kaçabiliyor. Savaş ortamı olduğundan kentte sivil insan var mı yok mu veya kent merkezinde ne kadar IŞİD üyesi var bilemiyoruz" dedi.

'IŞİD'in kent merkezinin çoğu yerinde mayın ve bombalar yerleştirdiğini' belirten Koçer, koalisyon uçaklarının bombardımanıyla eşgüdümlü ilerlediklerini kaydetti.

Tel Abyad'ın stratejik önemi

YPG'nin Tel Abyad'daki operasyonunu yöneten Koçer, ilçenin IŞİD ve YPG için stratejik önemini şu sözlerle ifade etti:

"IŞİD, için çok önemli bir yer. Avrupa'dan ve diğer ülkelerden IŞİD'e katılmak isteyenler Türkiye'den gelip Tel Abyad'a geçiyorlar. Tel Abyad'ı aldığımızda başka ülkelerden IŞİD'e katılımları engellemiş oluruz. Bizim için de Tel Abyad çok önemli ve stratejik bir yerdir. Cizir ile Kobani kantonu arasında bulunuyor. Bu kentin alınmasıyla iki kantonun birleşmesi önemini taşıyor."

Koçer, Tel Abyad'ın YPG'nin kontrolüne geçmesiyle, Kobani'nin de birçok ihtiyacının Cizir bölgesinden karşılanabileceğini kaydetti.

Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Rakka'ya bağlıTel Abyad kenti 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların eline geçmişti.

İlçe, 2013'te ise El Kaide'yle bağlantılı El Nusra Cephesi'ne geçmiş, ardından IŞİD burada hakimiyeti sağlamıştı.

Sınır kapısı olması ve PYD'nin denetimindeki Kobani ile Cizir Kantonu arasında bulunmasıyla nedeniyle Tel Abyad IŞİD için stratejik bir öneme sahip.