BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Tekke binasına Bizans tabelası kızdırdı

Boğaziçi Üniversitesi'nin kampus arazisinde yer alan Nafi Baba Tekkesi'nin Bizans Araştırmaları Merkezi'ne dönüştürüleceği iddiaları AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ü kızdırdı.

Abone ol

AK Parti Milletvekili Metin Külünk, Boğaziçi Üniversitesi'nin Güney Kampsu içindeki Nafi Baba Tekkesi'nin Bizans Araştırmaları Merkezi'ne dönüştürüleceği iddialarına sert çıktı. Külünk, üniversite yönetiminin bu karara müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Üniversite arazisinde yer alan ve Kalkınma Bakanlığı'nın bütçesiyle tarihine uygun yeniden inşa edilen Nafi Baba Tekkesi, Bizans Araştırmalar Merkezi'ne dönüştürüleceği iddiaları tepkilere neden oldu.

ARAZİ ÜNİVERSİTEYE BAĞIŞLA GEÇTİ

1980 yılında Nafi Baba'nın torunu Hazine avukatı Ali Artemel tarafından üniversiteye bağışlanan tekke arazisinde aslına uygun yeniden inşa edilen tekkenin Binazs Araştırmalar Merkezi'ne dönüştürülmesine tepki gösteren AK Parti Milletvekili Metin Külünk, Twitter'dan yaptığı açıklamada üniversite yönetiminin kararı gözden geçirmesini istedi. İşte Külünk'ün açıklamaları;

"Rumelihisarı şehitlik tepesindeki Nafi Baba Tekkesi ve Şehitlik Dergahı İstanbul'un Fethi'nin sembollerindendi. Bir Ünv yönetimi kendini bu duruma bilerek düşürür mü? Yani ait olduğu düşünce ve fikir dünyasına mı hizmet ediyor? Birileri Nafi Baba tekkesi üzerinden bir mesaj veriyor sanki. Hisar'dan başlayan fetihe karşı Bizans Ruhunu mu çağırılıyor?

Nafi Baba Tekkesi ve şehitlik üzerinden verilen mesajlar basit bir aklın hakaret etme çabası ise eğer, Ünv yönetimi buna müdahele etmelidir.
Yok eğer taktik bir adımsa basit bir hakaretten daha tehlikeli bir adımdır. Birileri İstanbul'u geri istiyorsa böyle sembolik değerler üzerinden önce toplumsal tepkiyi ölçmek istiyorlar. Bizans oyunları bitmez bu topraklarda önemli olan bunları görüp anlamak ve not almaktır. Gereken cevap uygun şekilde ve yine Bizans'ın anlayacağı dilde verilir.

Fatih, Feth-i sadece silahla değil akıl ile gerçekleştirdi ve Bizans'ı bile kıskandıracak bir devlet aklıyla hükmetti."