BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tekeli Taburu'nda tarla savaşı!

PKK saldırısında 11 askerin şehit olduğu Tekeli taburunun arazisinin "işgal" edildiği ortaya çıktı. Bakanlık kamulaştırma bedeli ödeyecek.

Abone ol

PKK'nın kanlı gece baskınında 11 askerin şehit olduğu Hakkari'deki Tekeli Taburu'nun bulunduğu arazi köylülerle Milli Savunma Bakanlığı arasında uzun yıllar süren bir hukuk savaşına sahne oldu.

Köylüler OHAL döneminde el konulan arazileri için OHAL kaldırıldıktan sonra dava açtı. Milli Savunma Bakanlığından arazilerinin bedelini isteyen 5 köylü 407 bin lira kamulaştırma bedeli kazandı.

11 şehidin verildiği korkunç saldırının ardından Başbakan Erdoğan’ın ziyaretiyle de gündeme gelen Tekeli Taburu'nun bulunduğu araziye OHAL döneminde askeri birlik yerleştirilmek üzere 1996 yılında el konuldu.

Devletin özel kişilerin mallarına güvenlik gerekçesiyle el koymasının önünü açan OHAL uygulaması sürecinde köylüler bu duruma ses çıkarmadı. Ancak OHAL kalkar kalkmaz hemen harekete geçtiler.

Tekelili 5 köylü 2002 yılında Milli Savunma Bakanlığı'na başvurarak arazinin boşaltılmasını istedi. Aradan 5 yıl geçti. Bu süreçte Savunma Bakanlığından bir sonuç alınamayınca bu kez konu yargıya taşındı. Köylüler 2008 yılında Milli Savunma Bakanlığına 1 milyon 430 bin TL'lik kamulaştırma davası açtı.

Mahkeme arazilerin köylülere ait olduğunu kabul etti. Ardından araziye değer belirlenmesi için çalışmalar başladı. Bilirkişiler arazilerin toplam değerinin 407 bin TL olduğunu belirledi. Bu paranın "kamulaştırma bedeli" olarak köylülere ödenmesine hükmetti.

Benzer bir sorun 2007'de çok sayıda askerin şehit olduğu Dağlıca Taburu arazisinde de yaşanmış arazilerinin kendilerine ait olduğunu ileri süren iki aile Türkiye'deki açtıkları davalar reddedilince AİHM'ne gitmişti. Dava henüz sonuçlanmadı.