BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi turu

Ekofinans'la ekonomi turu başlıyor. Türkiye ve dünyanın önde gelen ekonomi ve finans haberlerini sizler için derledik.

Abone ol

Ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle alım gücünün giderek düştüğü ve arabalarına akaryakıt almakta zorlanan Rumlar, akaryakıtı veresiye almaya başladı.

Rum basın organlarında yer alan haberlere göre Rum tarafındaki benzin istasyonları artık veresiye defteri tutmaya başladı.

"Evine gidebilmek için 140 avroluk benzin aldı"
Bir benzin istasyonu sahibi, söylediklerinin doğruluğuna delil olarak, tuttuğu veresiye defterini isteyene gösterebileceğini belirterek, ''Ekonomik durumu iyi olan bir kişinin'' birkaç gün önce, evine gidebilmek için istasyondan 1,40 avroluk benzin aldığını ve bunu da veresiye defterine yazdırdığını aktardı.

İstasyon sahibinin Fileleftheros gazetesine gösterdiği veresiye defterinde çoğu 2, 3, 4 tutarında olmak üzere küçüklü-büyüklü meblağların not edildiği görülüyor. İstasyon sahibi, ''tanıdığı ve tanımadığı kişilerin gelip, 2 avroluk benzin istediğini, çoğunun; işsiz olduğunu söyleyip iş bulduktan sonra ödeyeceği vaadiyle veresiye yazdırdığını'' anlattı.

Binlerce kişi veresiye alıyor
Veresiye defteri tutan tek istasyonun kendisi olmadığını, bu uygulamanın Güney Kıbrıs geneline yayıldığını, binlerce kişinin veresiye aldığını anlatan istasyon sahibi, gündelik olarak yaşadıkları bu duruma dayanmak için ''ağrı kesici ve kalp ilacı'' kullandığını söyledi.

Geçen hafta, Eurostat'ın 2012 yılı Şubat ayı verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en çok işsizin Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan ve İspanya'da bulunduğu açıklanmıştı.


TÜRKİYE'Yİ 4G'YE TURKCELL TANIŞTIRACAK!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 

[PAGE]

Turkcell mobil internette 4G hızında saha testini geçti. Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, dünyada şu anda 7.6 milyon 4G kullanıcısı olduğunu söyledi.

4G testlerini yapan 285 sebekenin mevcut olduğunu söyleyen Terzioğlu "4G ile şu anda 150-300 megabit hıza erişebiliyoruz" dedi.

3G ile yüzde 88'i kapsadı
“Turkcell şebekemizde Türkiye nüfusunun yüzde 88’ini 3G ile kapsamış durumdayız” diyen Terzioğlu şunları aktardı: “Şebekemizin tamamında çift taşıyıcılı sistemi 43.2 megabit hıza ulaştı. Dünyada bu hizmeti veren 13 operatörden biriyiz. 2012 yılında datanın mevcut hızını 84 megabit’e ulaşmak için çalışıyoruz.

Ericsson ile test etti
Turkcell, iş ortağı Ericsson ile İstanbul’un Kartal ve Maltepe ilçeleri arasındaki 3.3 kilometrelik bir alanda 4G/LTE hızı test edildi. Terzioğlu, “Filmi başka yere gönderirken HD videoyu indirebiliyoruz. Video indirip, merkezle görüşüp indirilen üzerinde yorum yapabiliyoruz” dedi.

ZEKERİYAKÖY PROJESİNE TALEP YAĞDI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 

[PAGE]

İhale bile gerçekleşmemişken, Ortadoğulu bir sermaye grubundan 800 konut talebi gelen projeler için konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bunun devamının geleceğini söyledi.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) uydukentler oluşturma hedefi dahilinde İstanbul Zekeriyaköy Hoşdere ve Ataşehir’deki arazileri için ihaleye çıkıyor.

Emlak Konut GYO’nun ihale ilanını duyurduğu Zekeriyaköy’deki yaklaşık 500 bin metrekarelik arazisinde gelir paylaşımı modeliyle 2 bin 500 konut, ofis ve ticaret alanları, sağlık tesisleri, dini tesisler ve özel eğitim alanlarının yer alacağı modern uydu kent kurulacak. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bölgedeki mevcut emsallerin aşılmadığını vurgulayarak, “Proje tamamlandığında ormanın içinde modern bir uydu kent kurmuş olacağız” dedi.

İhale 3 Mayısta
Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle satışa çıkan toplam 3 adada 34 parselden oluşan 466 bin 945 bin metrekarelik alan için, kapalı zarf usulü teklif alma ve pazarlık-açık artırma şeklinde iki oturum halinde ihale gerçekleştirilecek. İhalenin 3 Mayıs’ta yapılacak birinci oturumunda kapalı zarf içerisinde teklifler verilecek ve uygun bulunan teklif sahipleri ikinci oturuma çağrılacak. Zekeriyaköy’deki arazi için hazırlatılan kentsel tasarım kapsamında imar planlarının oluşturulduğunu anlatan Murat Kurum, “Planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Proje içinde 200 bin metrekarelik inşaat alanı bulunacak. Proje içinde 122 bin metrekarelik yeşil alan bulunacak” dedi.

Ağaçlar korunacak
Proje alanındaki konutlarda yükseklik sınırının 6.50 metre, ticari yapılarda ise 9.50 metre ile sınırlandırıldığını belirten Kurum, şunları söyledi: “Burada kullandıracağımız genel ortala emsal oranı 0.30 olarak belirlendi. Bölgedeki mevcut emsaller aşılmadı. Proje tamamlandığında ormanın içinde modern bir uydu kent kurmuş olacağız. Silüet açısından hiç bir bina birbirinin önünü kapatmayacak. Proje de yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilebilecek. Proje alanı içinde yer alan tüm ağaçlar korunacak. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Zekeriyaköy proje alanındaki tüm ağaçlar tespit edilerek, envanter çalışması yapıldı. Buradaki tüm ağaçlar korunacak.

Murat Kurum, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerinde, Hoşdere Köyü sınırları içinde yer alan TOKİ mülkiyetindeki 1 milyon 105 bin metrekare yüzölçümlü ve 550 bin metrekare imar parseli olan arazide de uydu kent kuracaklarını açıkladı.

Mütekabiliyet çıkınca fiyatlar yükselir şimdiden toplu talep var
EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye’de konutun iyi bir yatırım aracı olduğunu ve metrekare fiyatlarının da düşük olduğunu belirterek, “Mütekabiliyet Yasası, 2B Yasası gibi düzenlemelerle metrekare fiyatları artacak. Bunu yabancılar da yerli yatırımcılar da görüyor. Şimdiden projelerdeki kalan konutlara toplu talepler oluşmaya başladı. Ortadoğulu bir sermaye grubu, bir projeden 800 konut talep etti. Bunun devamı da gelecek” diye konuştu.

ELEKTRİK KAÇAĞINI VATANDAŞ ÖDEMEYECEK!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 

[PAGE]

Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi elektrik faturalarındaki 'kayıp-kaçak kullanım-sayaç okuma' bedeline itirazı haklı bularak, elektrik kurumunun, uğradığı zararı kaçak kullananlardan tahsil etmesi gerektiğine hükmetti.

Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi elektrik abonelerini mutlu edecek ve sonraki davalar için emsal niteliğinde bir karar aldı.

Serdivan ilçesinde yaşayan Figen Gülme'nin elektrik faturalarındaki 'kaçak kullanım ve sayaç okuma bedeli'ne yaptığı itirazı haklı buldu. Zaman'ın haberine göre Mahkeme, Sakarya Elektrik Dağıtım Şirketi'ne (SEDAŞ), "Kaçak elektriği kullananları bul ve zararını onlardan tahsil et." dedi. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı, bir süre önce abonenin yaptığı başvuru üzerine 'Enerjiyi abone olmadan ve dolayısıyla hiçbir ücret ödemeden kullanan kişilerin bulunup enerji bedelinin o kişilerden tahsil edilmesi esas olmalıdır' yönünde karar aldı. Buna rağmen tahsilata devam eden elektrik kurumu, yaptığı itiraz reddedilince konuyu Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de, Hakem Heyeti'nin kararını yerinde buldu.

SEDAŞ tükeciyi mağdur etti
Tüketici mahkemesi, SEDAŞ'ın, tüketiciyi mağdur ettiğini belirterek, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin hesaplanarak Figen Gülme'ye iadesine hükmetti.

Sakarya Serdivan'da yaşayan Figen Gülme adlı elektrik abonesi, faturasında yer alan kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelinin iptali ve tahsil edilen miktarın geri ödenmesi için Serdivan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu.

Gülme, başvurusunda, kayıp kacak kullanım ve sayaç okuma bedeli adı altında faturasına yansıtılan tutarın haksız yere alındığını, kuruma yaptığı itiraza rağmen talebinin uygun görülmediğini belirtti ve kendisinden tahsil edilen miktarın iadesini talep etti. Tüketici Hakem Heyeti, Gülme'nin şikâyetiyle ilgili Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'den (SEDAŞ) savunma istedi.

SEDAŞ EPDK'yı bahane etti
SEDAŞ savunmasında, kayıp kaçak bedeli ve diğer bedellerin Perakende Satış Hizmet Geliri ve Perakende Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ gereğince tahakkuk ettirildiğini ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) bilgisi dahilinde yayımlanan kanun çerçevesinde işlem yaptığını bildirdi. Bu savunmayı yeterli görmeyen Hakem Heyeti, aboneyi haklı buldu.

Heyet kararında şu ifadelere yer verdi:

"Abone olmadan, dolayısıyla hiçbir ücret ödemeden enerji kullanan kişilerin varlığı söz konusu. Burada enerjiyi abone olmadan ve hiçbir ücret olmadan kullanan kişilerin bulunup, kullandığı enerji bedelinin o kişilerden tahsil edilmesi esas olmalı. Sağlayıcı firma tahsil ettiği söz konusu bedellerin gerekçesini izah edememiş, uygulamayı EPDK kararlarına dayandırmaya çalışmıştır. Satıcı, elektrik bedelini tüketiciden tahsil ettiğine göre gerekçesini de izah edebilmeli. Ancak yapılan savunma bu yönleri ile yeterli görülmemiş, dolayısıyla tüketicinin mağdur edildiği sonucuna varılmıştır."

Karara itiraz eden SEDAŞ, konuyu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne götürdü. Ancak mahkeme, kararı onayladı. SEDAŞ'ın aboneden tahsil ettiği kaçak kullanım bedelini iade etmesine karar verdi.

 

AB VİZE İÇİN KAPILARI ARALADI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 

[PAGE]

AB Komisyonu Türklere getirilecek vize kolaylığının sınırlarını belirledi. Emekliler, gazeteciler, 12 yaş altındakiler, STK-dernek yöneticileri vize ücreti ödemeyecek.

Akşam gazetesinden Ercan Sarıkaya'nın haberine göre Avrupa Birliği Komisyonu üyeleri Türkiye'ye vize kolaylığı getirecek kararların alınacağı toplantı öncesi genel çerçeveyi belirledi.

AB ile müzakere sürecini yaşayan Türkiye Türklere uygulanan vizenin kaldırılmasını istiyordu. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış AB Adalet Divanı ve üye ülkelerin mahkemelerinde 'Türklere vize uygulanamayacağına yönelik' alınan kararları hatırlatarak 'vizeleri kaldırın' mesajı yollamıştı.

'Adil rekabet ortamına zarar veriyor'
Bağış, AB'nin vize rejiminin son 10 yılda Türkiye'de yaşanan ekonomik büyümeyle anlamsız hale geldiğini belirterek, 'Mevcut uygulamalar STK'lar ve gençlerin AB fonları ve projelerinden faydalanabilmeleri açısından engel oluştururken, Türk işadamlarının da Gümrük Birliği çerçevesinde yararlanmaları gereken adil rekabet ortamına zarar veriyor' demişti.

Yeni bir perspektif
AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström ise AB'nin vizelerin kaldırılması konusunda 'yeni bir perspektif' sunduğunu, bir 'yol haritası' çizileceğini belirterek, bundan önce de vize alımını kolaylaştırmak için bir uygulama başlatılacağını söylemişti. 26 Nisan'daki AB Komisyonu toplantısı öncesi 'kolay vize'nin şartları belirlendi.

Emekliye bedava vize

- İşadamları, sanatçılar, sporcular, gazetecilere 2 ila 5 yıllık vizeler verilecek
- Emekliler, gazeteciler, 12 yaş altındakiler, STK-dernek yöneticileri vize ücreti ödemeyecek
- Vize başvuruları 15 günde sonuçlandırılacak.
- Başvuru reddedilirse nedeni yazılı olarak bildirilecek.
- Dava açma hakkı olacak.
- Avrupa'da yaşamış Türklere vize gerekmeyecek.
- Vize ücretleri 60 eurodan 35 euroya düşecek.

Temmuzdan itibaren uygulanmaya başlanacak
Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı Günther Meinel konuyla ilgili şunları söyledi: Başbakan ve hükümetin doğru politikaları AB üyesi ülkeleri yola getirdi. AB şunu gördü: AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var, vize olaylarını kolaylaştırmanız lazım. Ama bu Almanya'yı mutlu etmiyor. Çünkü Türkiye halen geri dönüşlü vize mukavelesini imzalamadı. Almanlar, Türkiye köprü olarak kullanılır diye korkuyor. AB Komisyonu bu kararı alarak Türkiye'ye ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu kararlar nisan sonunda komisyondan geçecek. Temmuzdan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bütün AB üyesi ülkeler kararları uygulamak zorunda.

Almanya istemiyor
Avrupa Diplomatlar Birliği Türkiye Temsilcisi Ferhat Bozçelik ise 'AB, gerçeği gördü. Kararlar hem AB üyesi ülkeler hem de Türkiye açısından önemli olacak' diye konuştu. Bozçelik şöyle devam etti: 'Hem Türkiye hem AB açısından önemli bir karar. Almanya bir taraftan karşı çıkıyor ama AB kararı ile vize konusunda yumuşamak zorunda kalacak. Bu kararlarla Türkiye'ye duydukları ihtiyacı ortaya koyuyorlar.'

DUL KADINLARIN GÖZÜ YARGITAY KARARINDA!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 
[PAGE] 

SGK Başkanı Fatih Acar, dul kadınların ölen eş ve baba aylıklarını almalrına ilişkin açıklama yaparak yargı kararına uyacaklarını vurguladı.

SGK Başkanı Fatih Acar Yargıtay'ın dul kadına ölen eş ve babasının aylıklarının bağlanması kararına ilişkin “Yargıtay kararının gerekçesini görmeden bir şey yapmamız doğru olmaz, öncelikle gerekçeli kararı bekliyoruz” dedi.

Acar, yaptığı açıklamada, Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da aylık almak istemiyle açtığı davayı reddeden kararını bozduğunu hatırlattı.

Acar, Yüksek Mahkeme'nin, 506 sayılı Kanun'a eklenen geçici maddeyle 6 Ağustos 2003'den önce hak sahibi kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıkların, evlenme ve çalışma halleri hariç geri alınmayacağını hükme bağlandığı için 6 Ağustos 2003'ten önce ölen babası nedeniyle hak sahibi olan davacının, eşinden ölüm aylığı alsa bile babasından da ölüm aylığı alabileceğine karar verdiğini hatırlattı.

Mevzuattaki konuyla ilgili hükümlerin açık ve net olduğuna işaret eden Acar, 506 sayılı Kanun'un 68. maddesine göre, bir kadının hem babasından hem de eşinden aylığa hak kazanması durumunda, bu aylıklardan sadece yüksek olanının ödendiğini söyledi.

YARGITAY KARARI BİNLERCE KADINI ETKİLEYECEK

Acar, 5510 sayılı Kanun'un 54. maddesinde ise hangi aylığın alınacağının kişilerin tercihine bırakıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bazen hak sahibi düşük olan aylığı da talep edebiliyor. Yargıtay da böyle bir karar vermiş. Kararın gerekçesini görmeden bir şey yapmamız doğru olmaz, öncelikle gerekçeli kararı bekliyoruz. Gerekçeli karar geldikten sonra kurum olarak bunu değerlendireceğiz ve kamuoyuna da bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağız.

Vatandaşların kurum ünitelerine başvurmasını gerektiren bir durum yok. Vatandaş rahat olsun, 'acaba ben hakkımı mı kaçırıyorum' gibi bir duyguya kapılmasın. Vatandaşlarımız sakin olsun, sonuçta biz kurum olarak yargı kararı neyse uyarız.

Ayrıca, Yargıtay kararına göre, dul kadının ölen babasından ve eşinden aylık alabilmesi için ölen babanın ve eşin SSK emeklisi olması gerekiyor. Ayrıca bunlardan birinin ölüm tarihinin 6 Ağustos 2003'ten önce olması gerekiyor.”


BORSAYA YATIRIM YAPAN ZARARLI ÇIKTI

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 
[PAGE] 

Geçen haftayı ana destek seviyesi olan 60 bin puanın düzeyinde tamamlayan İMKB-100 Endeksi, hafta boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi. İşte geçen haftanın bir değerlendirmesi....

Haftaya yüzde 028'lik artışla 62 bin 598 puandan başlayan endeks salı günü ortalama yüzde 0,50 oranında değer kazanırken, çarşamba günü ortalama yüzde 1,30 oranında, perşembe günü yüzde 0,64 oranında, cuma günü ise yüzde 1,81 oranında gerileyerek haftayı 60 bin 939 puandan tamamladı. Sonuç olarak haftalık bazda yüzde 2,38 değer kaybetti.

İMKB 100 Endeksi hafta boyunca ABD ve Avrupa piyasalarındaki gelişmeler paralelinde hareket etti ve dışarıdan gelen haberlerle yön bulmaya çalıştı.

Tahvil ve düştü

İMKB Tahvil ve Bono Piyasasında geçen hafta düşüş yönünde bir seyir gözlendi. Türk Lirası karşısında haftalık bazda dolar değer kazanırken avro değer kaybetti. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.

24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,79 oranında, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 0,78 oranında geriledi.

Yatırım fonlarına katılma belgelerinden yatırım, fon sepeti, senedi yoğun, karma, uluslararası fonlar, para piyasası, esnek, yatırım fonları değer kazanırken, emtia fonları geriledi.

Önceki hafta sonundaki oranlara göre, 1 aylık mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0,09, haftalık reponun net getirisi de yüzde 0,15 olarak gerçekleşti.

Borsa endeksleri

İMKB 100 Endeksi, hafta boyunca 1.483 puan azalırken 62 bin 423 puandan 60 bin 939 puana geriledi. Hisse senetlerindeki haftalık gerileme yüzde 2,38 olarak gerçekleşti.

İMKB Mali Endeks 1.763 puan azalarak 88 bin 940 puandan 87 bin 177 puana, İMKB Sanayi Endeksi 1.760 puan azalarak 55 bin 929 puandan 54 bin 169 puana, İMKB Hizmetler Endeksi 662 bin 69 puan azalarak 40 bin 711 puandan 40 bin 048 puana geriledi.

Böylece, haftalık bazda mali grup hisseler ortalama yüzde 1,98 oranında, sanayi grubu hisseler ortalama yüzde 3,15 oranında, hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 1,63 oranında değer kaybetti.

Haftanın en fazla kazandıran kağıdı ALTINYAĞ

Geçen hafta en yüksek oranlı artış yüzde 11,27 ile Altınyağ hisselerinde oldu. Yüzde 10,20 oranındaki artışla Hitit Holding A.Ş. ikinci, yüzde 8,25 oranındaki artışla Doğusan üçüncü sırada yer aldı.

Geçen hafta en fazla değer kaybeden ise yüzde 10,03 gerilemeyle Gediz İplik oldu. Osmanlı Menkul Değerler hisseleri yüzde 8,15'lik düşüşle ikinci, Alcatel Lucent Teletaş hisseleri yüzde 7,58'lik düşüşle üçüncü sırada yer aldı.

İMKB şirketlerinin piyasa değeri yükseldi

İMKB'de geçen hafta sonu itibariyle şirketlerin toplam piyasa değeri önceki haftaya göre 6 milyar lira azalarak 453 milyar liraya geriledi.

Borsanın en değerli şirketi 29 milyar 896 milyon 480 lira ile Garanti Bankası olurken, bu şirketi 27 milyar 600 milyon 381 lira ile Akbank ve 26 milyar 599 milyon 999 bin 666 lira ile Türk Telekom takip etti.

Döviz piyasası da üzdü

Geçen hafta Türk Lirası karşısında dolar dışındaki döviz türleri değer kaybetti.
İstanbul serbest piyasada önceki hafta sonuna göre ABD Dolarının Türk Lirası satış fiyatı 0,0110 lira ve yüzde 0,62 oranında artarak 1,7930 liraya yükselirken,
avronun satış fiyatı 0,0340 lira ve yüzde 1,43 oranında azalarak 2,3470 liraya,
İngiliz Sterlini'nin satış fiyatı 0,0050 lira ve yüzde 0,17 azalarak 2,8600 liraya,
İsviçre Frangı'nın satış fiyatı 0,0200 lira ve yüzde 1,01 azalarak 1,9650 liraya düştü.

Altın kaybettirdi

Haftalık bazda, Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,79 oranında, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 0,78 oranında geriledi.

Cuma günü kapanış itibariyle külçe altının gram satış fiyatı 94,50 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da 635,00 lira oldu.

Yatırım fonları da kaybedenler arasındaydı

Geçen hafta Borsa yatırım fonları yüzde 0,30 oranında, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,33 oranında, gruplara yönelik emeklilik fonları yüzde 0,40 oranında, fon sepeti yüzde 0,20 oranında, senedi yoğun fonlar yüzde 1,11 oranında, yatırım fonları karma 0,52 oranında, uluslararası fonlar ise yüzde 0,39 oranında, para piyasası fonları yüzde 0,15 oranında, esnek yatırım fonları yüzde 0,13 oranında, yatırım fonları yüzde 0,06 oranında değer kazanırken, Emtia fonları yüzde 1,29 oranında değer kaybetti.

Tahvil, bono, faiz ve repo

İMKB Tahvil ve Bono Piyasasında oluşan ağırlıklı ortalamalar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, çeşitli vadelerdeki kağıtların haftalık net getirileri yüzde 0,15 ile yüzde 0,22 arasında oldu.

Geçen hafta, mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı. Önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu ve özel bankanın faiz oranlarının ortalamaları üzerinden yapılan hesaplamalara göre, bir önceki hafta sonu geçerli olan oranlar itibariyle 1 ay vadeli mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0,09'u buldu.

Önceki hafta sonunda İMKB Repo Ters Repo Pazarı'nda ağırlıklı ortalama faizi yüzde 7,50 dolayında bulunan haftalık reponun net getirisi de yüzde 0,15 olarak gerçekleşti.


ARTIK KİMSE KARŞILIKSIZ ÇEK YAZAMAYACAK

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 
[PAGE] 

Bankalar Birliği'nin talimatı ile harekete geçen Kredi Kayıt Bürosu karşılıksız çekin önlenmesi için Çek Raporu Sistemi'ni hayata geçiriyor. Sistem önümüzdeki hafta pazartesi gününden itibaren uygulamaya geçecek.

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz'in verdiği bilgiye göre sistem şöyle işleyecek:

Çek kabul eden kişi çek sahibinden Çek Raporu isteyecek. Çek kesen kişi de bankaya giderek belirli bir ücret karşılığında raporu alarak çeki verdiği kişiye gösterecek. Bugün gazetesinin haberine göre çek Raporu hesap sahibinin bankacılık sistemindeki 2007 sonrası pozitif, 2009 sonrası negatif tüm çek bilgilerini içerecek.

Rapora bakılarak çeki kesen kişinin ne zamandan buyana çek kestiği, geçmiş ödeme alışkanlıkları, çekin tutarının ortalama çek tutarı ile uyumlu olup olmadığı görülecek. Böylece malı satan kişi çeki kabul edip etmeyeceğine bakacak.

ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINACAK

Uygulama yıl sonuna doğru geliştirilecek. Buna göre kurulacak Risk Merkezi ile çeki alan kişi de elektronik ortam aracılığı ile çeki kesen kişinin durumu hakkında bilgi sahibi olabilecek. Sistemin ileriki safhaları hakkında bilgi veren Akdeniz, "Risk Merkezi'nin kurulmasından sonra elektrik, su ve telefon faturalarının ödenip ödenmemesi , vergilerin verilip verilmemesi de rahatlıkla takip edilecek" diye konuştu.

HAPİS CEZASINDAN ETKİN

Kasım Akdeniz, sistem ile iyinin iyiliğinin, sorunluların da sorunun ortaya çıkacağını söyledi. Akdeniz, "Sadece ekonomik hayata değil, güvene dayalı ilişkiler de bu sistem sayesinde ortaya çıkacak. Yeni bir dünya doğuyor. İş yapış şekilleri değişecek" dedi. Kasım Akdeniz, sistemin hapis cezasına göre daha adil ve hapis cezasından daha etkin olduğunu iddia etti.

RAPORDA NELER YER ALACAK?

Çek Raporu 2007'den bu yanaki tüm çek bilgilerini içerecek. Raporda şu bilgiler yer alacak;

* Çek kesenin çek hesabınnı bulunduğu bankalar, 2007'den itibaren ibraz edilen çek adedi,
* İbrazında ödene çeklerin adedi ve tutarı,
* 2009 yılı ve sonrası çıkan ve halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarı,
* 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı,
* İbraz edilen ilk çekin tarihi , ibraz edilen ve arkası yazılan ilk çekin tarihi
*İbraz edilen ve arkası yazılan son çekin tarihi,
* İbrazında ödenen son çekin tarihi
* Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmiş çeklerin adedi ve tutarı,
* Arkası yazılan çeklerin listesi

ÇAYDAN BİRA YAPTILAR

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ... 
[PAGE] 

Dünya Çay Forumu”nda konuşan ABD’li araştırmacı Dan Bolton, alkolle çayın karıştırılması sonucu elde edilen çay birasının kısa sürede piyasada olacağını belirtti.

Dubai’de düzenlenen Dünya Çay Forumu ve Fuarı’nda konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu dünyada üzerine kar yağan ve haşere ilaçlaması yapılmayan tek çay olan Türk çayının organiğe dönüştürülerek dünya pazarına açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Türk çayı tamamen organik
Dünyanın en büyük turizm ve ticaret merkezlerinden biri halen gelen Dubai’de iki yılda bir düzenlenen, 'Dünya Çay Forumu ve fuarında' dünya çay sektörünün temsilcilerine hitaben konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, dünyanın en büyük 5’inci çay üreticisi olan Türkiye’nin yeni hedefinin dünyaya açılmak olduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olduğunu ve AB ülkeleri arasında tek çay üreten ülke olduklarını ifade eden Sütlüoğlu, şöyle konuştu:

Bizim çaylıklarımızın tamamının üzerine kar yağmaktadır. 10 gün öncesinde çay bahçelerinin üzeri karla kaplıydı. Bundan dolayı çaylarımız da haşere bulunmamaktadır. Hiçbir şekilde haşere ilacı kullanılmamaktadır. Çayımızın tamamen organik olma kabiliyeti vardır. Sadece kimyasal gübreden vazgeçerek çayımızın tamamını organik yapma hedefimiz var. Daha değerli olan organik ürünle birlikte çay üreticimize daha iyi fiyat vermeyi düşünüyoruz. Organik çayla dünya dünya pazarına açılmayı hedefliyoruz. Bu sektörün her kesiminin daha fazla gelir kazanması anlamına geliyor."

'Çay borsası kurulmalı'
Forumda konuşan Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu da, çay sektörünün kamu elinden özel sektöre açılmasından bu yana geçen 28 yıllık süre içerisinde ülkede borsa sistemi kurulmadığı için çiftçi ödemelerinden pazarlama konularına kadar değişik sorunlar yaşandığını belirterek, "Türk çay sektörünün yeniden yapılandırılması, kalite ve çeşitlilik standartlarının oluşturulması, uluslararası alanda yeni marka oluşturmak ve dünya piyasasına açılmak için çay kanunu çalışması yaptık. Ancak bugün itibariyle borsa sistemine geçmeye yönelik kanun çalışmalarını bitiremedik. Tüm düzenlemeler, kanun ve yönetmenlik ve alt yapı çalışımları tamamlanmış ise ancak önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesini umut ediyoruz. Bu kanun çalışması hayata geçirildiğinde dünya genelinde çay sektörüne çok ciddi ışık tutacaktır" dedi.

Alkolle çayı karıştırıp bira yaptılar
Bu arada, forumda konuşan Dünya Çay Dergisi editörü ve ABD’li araştırmacı Dan Bolton ise, dünya genelinde çayın sağlık açısından faydalarının anlatılarak çay tüketimine ilginin artırılması gerektiğini söyledi. Bolton, ülkelerinde geliştirilen ve alkolle çayın karıştırılması sonucu elde edilen çay birasının kısa bir süre sonra piyasaya sürüleceğini sözlerine ekledi.