BIST 9.993
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.435,38
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye'nin ekonomi gündemine damga vuran haberleri sizler için derledik...

Abone ol

- İlk seansa teknik arıza sebebiyle başlayamayan İMKB, ikinci seansta da yatırımcıyı mutlu etmeyi başaramadı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 176,53 puan ve ortalama yüzde 0,29 oranında değer kazandı.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,7580 liradan alınan dolar 1,7610 liradan, 2,3240 liradan alınan avro 2,3290 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,7570 lira olan dolar güne 1,7580 liradan, 2,3390 lira olan avro 2,3370 liradan başlamıştı.

SIFIRCI HOCAYA FIRÇA ÜSTÜNE FIRÇA...

HABERİN DEVAMIN OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

'Sıfırcı hoca' ünvanıyla anılan decerelendirme kuruluşu Standart & Poors, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın sözlerinden nasibini aldı. Babacan daha sonra da dünyaya bu barış mesajıyla seslendi...

Standard & Poor's'un değerlendirmesini, çok zayıf ve yetersiz bulduğunu kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ardından uluslararası derecelendirme kuruluşuna bir fırça da ekonominin patronu Ali Babacan'dan geldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Standart & Poors'un Türkiye ile ilgili değerlendirmesine tepki gösterdi.

''Bu değerlendirme, sanırım Türkiye'nin dış dengesiyle ilgili ve tek bir bakış açısından yapılan değerlendirme. O kuruluşun kendi değerlendirmesidir. Takdir de yatırımcılarındır. Türkiye ile ilgili, işle ilgili karar verenlerindir. Başka kuruluşların da çok daha farklı değerlendirmeleri vardır. Biz konuya daha geniş perspektiften bakıyoruz. Kuşkusuz her türlü değerlendirmeyi dikkate alıyoruz. Nihayetinde Türk iş dünyası, uluslararası iş dünyası ve yatırımcıları bütün bu değerlendirmeleri dinleyip nihai kararlarını vermektedir''

NEW YORK BORSASI'NDAN PİYASALARI SARSAN AÇILIŞ...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Türkiye piyasaları kapattı, hafta sonu tatiline girdi. Ancak, haftanın son işlem gününe açılan New York borsası yatırımcıyı şaşkına çevirdi.

New York Borsası açılışta değer kaybetti. Borsanın açılışında, düne göre Dow Jones Sanayi Endeksi 30 puan azalarak 12.949 puana geriledi. İşte dünya piyasalarındaki son durum...

New York Borsası açılışta değer kaybetti. Borsanın açılışında, düne göre Dow Jones Sanayi Endeksi 30 puan azalarak 12.949 puana geriledi.

Açılışta, Standard & Poor's 500 Endeksi 3 puan değer kaybederek 1.371 puan, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 1 puan azalarak 2.987 puan oldu.

TÜRKİYE KARS'TAN ÇANAKKALE'YE BÖYLE KAMULAŞTIRILACAK...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

- Nabucco Gas Pipeline International, '"kamu yararı kararı'' doğrultusunda, Türkiye sınırları içerisinde bulunan boru hattı güzergahı üzerindeki kamulaştırma çalışmalarına başlayacak. Peki kamulaştırma hangi illere uğrayacak...

Nabucco Gas Pipeline International, Türkiye'de kamulaştırma çalışmasına başlayacak.

Nabucco Gas Pipeline International, ''kamu yararı kararı'' doğrultusunda, Türkiye sınırları içerisinde bulunan boru hattı güzergahı üzerindeki kamulaştırma çalışmalarına başlayacak.

Şirketin yazılı açıklamasına göre karar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 14 Şubat tarihinde onaylandı. Güzergah kamulaştırması faaliyetlerinin başlaması için ön koşul olan bu karar, projenin kamu yararı bulunduğunu tescil ediyor.

Nabucco Gas Pipeline International, karar çerçevesinde boru hattı rotası üzerinde bulunan istasyon ve tesisler ile ilgili kamulaştırma çalışmalarını başlatmayı planlıyor.

Kamulaştırma faaliyetleri güzergahın geçeceği Ardahan, Kars, Erzurum, Gümüşhane, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illeri ile bu illere bağlı ilçelerdeki köy ve/veya mahallelerde gerçekleştirilecek.

KİM BU CESUR FRANSIZ!

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

- Türkiye - Fransa arasında soykırım yasasının çıkardığı kriz, iki ülkenin liderleri arasında da düello başlattı. Ekonomik İlişkilerin kesilmesi tehditlerinin havada uçuştuğu bu dönemde ortaya çıkan cesur bir Fransız ise talepkarlığıyla herkesi şaşırttı

TAV’la ortaklık konusunda ciddi olduğunu belirten Fransız şirketi Vinci, Türkiye’de karayolları ve otopark ihaleleriyle de yakından ilgilendiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e "Sarkozy bizi bağlamaz" sözleriyle seslenecek kadar olan Cesur Fransalı Vinci Concessions CEO’su Louis-Roch Burgard Türkiye'deki gözünü diktiği büyük hedefleri de bir bir açıkladı:

"3. köprü radarımızda, İspark'la da görüşüyoruz"

Hızlı büyüyen, Avrupa dışında kalan ve euro para birimi kullanmayan bölgelere odaklanan Vinci için Türkiye, çok cazip bir pazar. Öyle ki, Vinci, kendisine sunulan fırsatlara göre kesenin ağzını sonuna kadar açmaya hazır

TAV Havalimanları’na talip olan Fransız inşaat şirketi Vinci, Türkiye pazarında kısa süreli bir oyuncu olmaktan ziyade, uzun süreli yatırımlara imza atmak istediğinin sinyallerini verdi.

BİZ HAZIRIZ, YA SİZ?

TAV’la ortaklık konusunda çok ciddi olduğunu bir kez daha vurgulayan Vinci’nin Türkiye pazarına olan ilgisi bununla da kalmıyor. Vinci, karayolları ve otopark ihalelerini de yakından takip ediyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Vinci Airports Başkanı Nicolas Notebaert, “TAV, dünya genelinde büyük başarılara imza atmış bir şirket. TAV ‘Biz hazırız’ dediği an harekete geçeriz” dedi.

Vinci’nin, otoyol işletmeciliğinde dünya çapında lideri, otopark işletmeciliğinde ise 2’nci sırada yer aldığına işaret eden Notebaert, şirketin yeni hedefinin bu başarısını havalimanı işletmeciliğinde de devam ettirmek olduğunu söyledi.

Vinci’nin, bugün itibarıyla dünya genelinde 2 ülkede toplam 12 havalimanının yönetiminden sorumlu olduğunu belirten Notebaert, şirketin TAV ile gireceği bir ortaklığın bu yolda atılmış dev bir adım olacağına işaret etti. TAV ve Vinci’nin güç birliğine gitmesinin özellikle 3’üncü dünya ülkelerinde pek çok kapıyı açmalarını kolaylaştıracağını ifade eden Notebaert, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada iki tarafın da birbirinin elini güçlendirmesi söz konusu. Hizmet kalitesi, müşterinin tanınması, yatırımın kalitesi, o ülkeyle ilişkiler hepsi çok önemli konular. İki tarafın da deneyimleri farklı olduğu için, bunların biraraya getirilmesi, bugüne kadar tek başına giremediği pazarlara açılmasında büyük bir avantaj olacaktır. Afrika’dan Latin Amerika’ya, hatta Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar kaçırılmaması gereken sayısız fırsat bulunuyor. ABD’de çok fazla havalimanında devlet işletmesi devam ediyor. Pek çok ülkede havayolu trafiği ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının üzerinde büyüme kaydediyor. Bu açıdan havalimanları odaklanması gereken konular. Pek çok ülkede havalimanları işletmelerinde devletten özel işletmelere geçiz söz konusu.”

TAV HEYECAN VERİYOR

Notebaert, kurulduğu günden bu yana, inşaat sektörü ile yap-işlet-devret ve kamu özel sektör ortaklıkları gibi imtiyazları aynı çatı altında toplayan entegre yönetim modeli sayesinde dünyanın sayılı şirketleri arasında yer almayı başaran Vinci’nin, TAV’ı aynı yönetim şeklini başarıyla uygulamasından dolayı kendisine yakın gördüğünü ifade etti. Notebaert, “TAV dünya çapında bir başarı emsali. Bu başarısını devam ettirmek konusunda bizim TAV’a büyük faydamız dokunacağına inanıyoruz. TAV ile ortaklık bizim için çok heyecan verici bir girişim” şeklinde konuştu.

SARKOZY BİZİ BAĞLAMAZ

Fransa ile Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin Vinci’yi ve Türkiye’deki iş bağlantılarını nasıl etkilediği konusunda ise Louis-Roch Burgard, “Vinci Paris borsasına kote olmuş, özel bir şirket. Sarkozy kaynaklı siyasi çatışmaların Türkiye’deki işlerimize yansımasına izin vermeyiz” dedi.

3. KÖPRÜ RADARIMIZDA, İSPARKLA DA GÖRÜŞÜYORUZ

VINCI, Türkiye pazarında kısa süreli bir oyuncu olmaktan ziyade, uzun süreli yatırımlara imza atmak istediğinin sinyallerini verdi. Vinci Concessions CEO’su Louis-Roch Burgard, “İstanbul Boğazı’na yapılacak 3’üncü köprünün de içinde bulunduğu Kuzey Marmara Otoyolu ihalesiyle de ilgileniyoruz” dedi.

17 Mayıs’da 2 bin km’lik otoyol ihalesi için teklifte bulunmayı planladıklarını belirten Burgard, İspark’la görüşmekte olduklarını da söyledi. Vinci’nin Türkiye için öngördüğü yatırım tutarına dair Burgard, “Bir rakam veremem, çünkü yapılacak yatırımın miktarı karşımıza çıkan yatırım fırsatlarına göre gelişiyor. Yalnız, mali açıdan rahat olduğumuzu, paranın bizim için sınırlayıcı etken olmadığının söyleyebilirim“ dedi.

Şirketin 2011 net rezervinin 2 milyar euro olduğunu belirten Burgard, Hazine ve bankalardan anında sağlanabilecek kredi miktarının ise 6 milyar dolar olduğunu belirtti.

İŞTE İMKB'Yİ SARSAN ARIZANIN GERÇEK NEDENİ...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

- İMKB'yi yarım gün durduran ve piyasalarda adeta deprem etkisi yaratan arızayla ilgili açıklama biraz geç de olsa geldi. İMKB'den yapılan açıklamayla yatırımcılar derin bir nefes aldı. İşte o açıklama...

İMKB Başkanlığı, bugün yaşanan teknik sorunla ilgili açılışın ardından yazılı bir açaklama yaptı.

Açıklamada, ''Bugün ilk seansta oluşan sorun bugün devreye alınacağı öngörülen kapanış seansı ile alakalı olmayıp, alım satım sisteminin veri aktardığı yapının döngüye girmesi sonucu oluşmuştur. Borsaların bütünleşik bilişim mimarilerinin karmaşık yapısı sebebiyle ortaya çıkabilen sistem arızalarının bir örneği olan sorunun giderildiği düşünülmekte olup İMKB Hisse Senetleri Piyasası bugün saat 14:00 itibarı ile işleme açılmıştır'' denildi.

SIFIRCI HOCA'YA BİR FIRÇA DA BAKAN ŞİMŞEK'TEN...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standard & Poor's'un ''Türk ekonomisi Euro Bölgesi'ndeki kırılganlıklara en hassas ülke'' olduğu değerlendirmesine bu sözlerle adeta ateş püskürdü...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standard & Poor's'un değerlendirmesini, çok zayıf ve yetersiz bulduğunu kaydederek, ''Sadece cari açığa bakıyor, son bir yıllık deneyime bakıyor'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İzmir Ticaret Odası Özel Meclis Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'un ''Türk ekonomisinin Euro Bölgesi'ndeki kırılganlıklara en hassas ülke'' olduğuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, cari açıkta zaten zirvenin bulunduğunu, artık cari açıkta bir daralma başladığını söyledi.

Bakan Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrarın, çok güçlü reformcu bir hükümetin bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu:

''Bütçeye, kamu finansman dengelerine baktığınız zaman Avrupa ülkelerinin gıpta ile baktığı bir noktadayız. Türk bankacılık sistemi, Avrupa'nın hiç bir ülkesiyle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Güçlü bir bankacılık sistemi, güçlü bir kamu maliye politikamız ve dengemiz var. Güçlü bir hükümet var, siyasi istikrar var.

Kısmen enerji fiyatlarından kaynaklanan, kısmen iç talebin güçlü olmasından kaynaklanan bir cari açık problemi var. Ama sadece bu noktayı görüp, bu noktada Türkiye'nin en kırılgan ülke olduğunu ifade etmek bence çok kapsamlı bir analiz yapılmadığının bir göstergesi.

Bunların AAA notu verdiği ülkelerin, AAA notu verdiği şirketlerin nerede, ne durumda olduğunu herkes biliyor. Takdiri ben milletimize ve uluslararası kamuoyuna bırakıyorum.''

TÜRKİYE BU YIL ÇILGIN PROJELERE ALIŞTI, AMA EN ÇILGININI GERÇEKTEN BUGÜN DUYDU....

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

- Başbakan Erdoğan’ın İstanbul için açıkladığı ve kamuoyunda “çılgın proje” olarak bilinen “Kanal İstanbul” benzeri bir proje Sinop için de gündeme geldi. Hazırlanacak projeyle bir yarımada olan Sinop’un adaya dönüştürülmesi planlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için açıkladığı ve kamuoyunda “çılgın proje” olarak bilinen “Kanal İstanbul” benzeri bir proje Sinop için de gündeme geldi.

Hazırlanacak projeyle bir yarımada olan Sinop’un adaya dönüştürülmesi planlanıyor.

Vali Ahmet Cengiz, kentte heyecan yaratan projeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Vali Cengiz, "Yarımada olan Sinop’u en dar bölüm noktasından, bilimadamlarının değerlendirmesi sonucu en uygun yerinden kanalla ya da tünelle adaya dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Projeyle ilgili çalışma yapılacağını belirten Cengiz, şöyle konuştu: “Sinop’u Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmamız lazım. Sinop’ta bu potansiyel var. Tarihi, kültürü ve tabiatıyla ilgi çeken kentin kendine ait özgün bir yapısıyla dikkatleri üzerimize çekmemiz lazım. Bunun için önce bilimsel çalışma yapılacak, ardından da proje hayata geçirilecek."

ŞAKA DEĞİL, CEM YILMAZ PARANIZI İSTEDİ!

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

- Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde bu yıl ilk kez "Önceden Hazırlanmış Beyanname" sistemi başlatan Maliye Bakanlığı, vatandaşları YouTube aracılığıyla vergi ödemeye çağırdı.

Sistemin nasıl işlediğini anlatan Cem Yılmaz, kendi beyannamesiyle ilgili de espri yaptı. Yılmaz, "Burada gördüğünüz gibi benim malvarlığımla ilgili bazı bilgiler var. Onu şöyle kapatarak şey yapalım. Yalnızca tek sayfa, onu söyleyebilirim" dedi.

BAKAN ŞİMŞEK DE KAMERA KARŞISINDA

Tanıtım kampanyasının bir diğer yüzü ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.

Bakan Şimşek, "Dilerseniz evinizden, ofisinizden veya herhangi bir vergi dairesinden, internetüzerinden adınıza önceden hazırlanmış olan beyannameleri inceleyebilirsiniz" diye konuştu.

Bu arada, yeni sistem için bir de skeç hazırlandı.

Geçen yıl kiraya verdiği konuttan 2 bin 800, işyerinden ise 23 bin TL'nin üstünde gelir elde edenler, 26 Mart'a kadar beyanname vererek vergi ödeyecek.

ALTIN YATIRIMCIYI FENA ÜZDÜ!

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

 Altın fiyatı gerilemeye devam ediyor. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 97,20 liradan, Cumhuriyet Altının satış fiyatı ise 653 liradan işlem görüyor.

Hisse Senetleri Piyasasında kapanış seansı, kapanış fiyatından işlemlerinin başlaması planlanan günde İMKB teknik sorunlar nedeniyle açılmadı bununla birlikte emirler iptal oldu. Seansın 14.00'te açılacağı bilgisi geldi.

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 97,20 liradan, Cumhuriyet Altının satış fiyatı ise 653 liradan işlem görüyor.