BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla ekonomi gündemi

Ekofinans'la ekonomi gündemi başlıyor. Türkiye ve dünyanın önde gelen ekonomi haberlerini sizin için derledik.

Abone ol

Türk-İş'in araştırmasına göre, Nisan ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 939 lira 64 kuruş, yoksulluk sınırı da 3 bin 60 lira 72 kuruş olarak hesaplandı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 939 lira 64 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 60 lira 72 kuruş olarak hesaplandı.

Mutfak enflasyonu geriledi

Araştırmaya göre, mutfak enflasyonu aylık 1,55 oranında gerilerken, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 8,02 olarak hesaplandı. Son bir yılda sadece mutfağa gelen ek yük 70 lira olarak hesaplanırken, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 227 lira arttı.

2B YASASI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ CANLANDIRDI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Sarıcı, 2B Yasası'nın yürürlüğe girmesinin inşaat sektöründe heyecan yarattığını belirtti.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Yusuf Sarıcı, ''Yeni yasa inşaat sektörü başta olmak üzere Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacak'' dedi.

Sarıcı, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün en önemli sorunlarından birinin arsa sıkıntısı olduğunu, yeni yasa sayesinde bu sıkıntının önemli ölçüde ortadan kalkacağını ve problemli alanlara neşter vurulacağını kaydetti.

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışının önünü açan yasanın, yüz binlerce yeni konut üretilmesini sağlayacağını vurgulayan Sarıcı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Hem inşaat sektörü canlanacak hem insanlar ev, iş sahibi olacak. Diğer yandan bugün o araziler üzerinde tapusuz evlerde yaşayan insanlar var. Bu insanların mağduriyeti de 2B Yasası sayesinde ortadan kalkacak. Ayrıca, 30 milyar dolarlık gelir sağlaması beklenen yeni yasa ile önemli bir kaynak da yaratılmış olacak.''

500 MİLYAR DOLARI RAHAT GEÇERİZ!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

TİM Başkanı,Türkiye'deki genç nüfusun iyi eğitildiği takdirde 2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıkabileceklerini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Türkiye'deki genç nüfus iyi eğitildiği takdirde 2023 hedefleri için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıkabiliriz'' dedi.

Forum İstanbul 2012 konferansında konuşan Büyükekşi, gün boyu inovasyon, Ar-Ge ve markadan konuşulacağını belirterek, özellikle teknoloji gelişimi, iletişim, bilgi teknolojilerinin gücünden bahsedeceklerini ve gençlerin gözüyle 2023'ü değerlendireceklerini kaydetti.

'Türkiye genç bir nüfusa sahip'

Türkiye'nin genç ve büyük bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Büyükekşi, Türkiye nüfusunun yarısının, 30 yaşın altında, 19 milyonunun da 14 yaşın altında bulunduğunu söyledi.

Büyükekşi, ''Türkiye'deki genç nüfus iyi eğitildiği takdirde 2023 hedefleri için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıkabiliriz'' diyerek, genç nüfusun işlenebileceğine ve potansiyellerinin ortaya çıkarılabileceğine inandıklarını aktardı.

İhracatçıların, cesaretiyle dünyanın her yerine ayak bastıklarını belirten Büyükekşi, ''İhracatçılarımız, herkesin üretebildiği malları değil, katma değeri yüksek ürünleri geliştirmek için çaba gösteriyorlar. Bunun için bilgi teknolojilerine önem vermemiz gerekiyor. Yaratıcı ve meraklı gençlerimizi bilgi teknolojisi konusunda yetiştirmemiz lazım'' diye konuştu.

Büyükekşi, sürdürülebilir kalkınma ve dış ticaret bilincine sahip girişimcilerin yetişmesine önem verdiklerini ifade ederek, okullarda ve üniversitelerde girişimcilik bilincinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

BANKALAR KOBİ'LERE GÖZ KIRPIYOR!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Yeni Teşvik Yasası ile birlikte KOBİ'ler bankalar için daha da önem kazandı. Medya Takip Merkezi, bankaları izleyerek KOBİ'ler için yaptıkları çalışmaları rapor haline getirdi.

Bankaların, basına yansıyan KOBİ çalışmalarını inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), 2011 yılını kapsayan bir analiz raporu hazırladı.

Finansal destek vermek kadar, müşterilerinin işlerini büyütmeleri, geliştirmeleri için gerekli bilgi ve danışmanlık hizmetlerini de sunmaya başlayan bankalar, KOBİ’lerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak farklı destek paketleri hazırlıyor. MTM'nin raporuna göre, hızla gelişen KOBİ bankacılığı sektörü genellikle kredi haberleri ile tüketicinin karşısına çıkarken, sektöre dair hiç bir olumsuz haber gözlenmedi. Sektörün en başarılı yansımalarını ise Akbank sağladı.

Akbank KOBİ’lere “iş ortağı” olarak yaklaşıyor

Medya Takip Merkezi’nin, geçen yılın bütününü kapsayan basın analiz raporuna göre, KOBİ çalışmaları ile gazete ve dergilerde en fazla yansıma sağlayan banka, Akbank oldu. KOBİ’ler için çeşitli projeler üreterek bu alanda çalışmalarını arttıran Akbank'ın, KOBİ bankacılığı ile ilgili haberlerine 55 gazete sayfası kadar alan ayrıldı.

Akbank'ın KOBİ bankacılığı haberleri, ağırlıklı olarak destek paketleri ve danışmanlık hizmetleri üzerine yoğunlaştı. Bankanın kurumsal haberlerinde ise, KOBİ’ler için bir finansman desteğinden çok iş ortağı şeklinde konumlanmayı hedefledikleri dikkat çekti.

Denizbank’tan tarım ve gıda sektöründeki KOBİ’lere özel destek

KOBİ bankacılığı faaliyetleri ile basında öne çıkan diğer banka Denizbank oldu. Yoğunlukla, krediler ve kampanyalar/avantajlar ile ilgili haberlerle adından söz ettiren Denizbank'ın, KOBİ haberlerine ayrılan alan toplamı ise 41 gazete sayfasına ulaştı. Denizbank KOBİ destek kampanyalarında, en fazla tarım ve gıda sektörüne yönelik çalışmalar gerçekleştirdi.

Garanti Bankası, KOBİ’lere özel sosyal medya çalışmaları ile öne çıktı

KOBİ bankacılığı çalışmalarıyla bankacılık sektörünün en çok konuşulan bir diğer markası, Garanti Bankası'ydı. Gazete ve dergilerde, bankanın KOBİ haberlerine ayrılan alan ise, 36 gazete sayfasına yaklaştı.

Anadolu’nun farklı şehirlerinde düzenlediği KO-BİLGİ toplantıları sayesinde KOBİ’lerle bir araya gelen Garanti Bankası, sosyal medya üzerinden KOBİ sohbetleri düzenleyerek ücretsiz danışmanlık anlamında da çalışmalar yürüttü. Kredi içerikli haberlerin dışında, toplantı, seminer, konferans gibi etkinlik bültenleri ile de öne çıktı.

VERGİDE İLK ÜÇ SIRAYI KOÇ'LAR ALDI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Gelir Vergisi Rekortmenleri açıklandı. Buna göre Türkiye'nin 2011 yılı vergi rekortmeni, 33 milyon 622 bin 742 lira vergi ödeyen Semahat Sevim Arsel oldu.

Türkiye'nin vergi rekortmeni, 2011 yılı için 33 milyon 622 bin 742 lira vergi tahakkuk ettirilen Semahat Sevim Arsel oldu. 

Listenin 2. sırasında 33 milyon 570 bin 709 lira vergi tahakkuk ettirilen Rahmi Koç bulunuyor.

Gelir Vergisi Rekortmenleri listesinde Arsel ve Koç'u, Suna Kıraç izliyor. Kıraç, 25 milyon 185 bin 992 lira vergi ödeyecek.

Semahat Arsel Dünya'nın 376'ncı zengini

Vehbi Koç'un en büyük çocuğu olan Semahat Arsel, Türkiye'nin en zengin kadınlarından biri.

Forbes listesinde 3 milyar dolarlık kişisel serveti ile dünyanın en zengin 376'ncı ismi olarak gösterilen Arsel, geçen yılın gelir vergisi sıralamasında Türkiye ikincisi olmuştu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesinin ilk sıralarında Koç kardeşler yer alırken, Arsel'e, menkul kıymet yatırım ortaklığından elde ettiği gelir için 33 milyon 622 bin 742 lira, Rahmi Koç'a kendi adına menkul sermaye iradı faaliyetlerinden elde ettiği gelir için 33 milyon 570 bin 709 lira, Suna Kıraç'a ise menkul kıymet aracılık faaliyetlerinden elde ettiği gelir için, 25 milyon 185 bin 992 lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

Dördüncü, sekizinci sıra isminin açıklanmasını istemedi

Listede dördüncü sırada yer alan kişi isminin açıklanmasını istemezken, beşinci sırada Mustafa Vehbi Koç, altıncı sırada Yıldırım Ali Koç, yedinci sırada Mehmet Ömer Koç yer aldı. Listede yer alan sekizinci, dokuzuncu ve onuncu kişiler de isminin açıklanmasını istemedi.

Şarık Tara 11. sıradan, Aydın Doğan ise 12. sıradan listeye girdi.

Ünlülerden Acun Ilıcalı ve Cem Yılmaz listede

2011 vergilendirme döneminde gelir vergisi listesinde, televizyoncu Acun Ilıcalı ve komedyen Cem Yılmaz yer aldı.

Bağımsız müzisyen, ses sanatçısı, konuşmacı, sunucu gibi faaliyetlerden oluşan geliri için 2 milyon 836 bin 191 lira gelir vergisi tahakkuk ettirilen Acun Ilıcalı listeye 62. sıradan girdi.

Ünlü komedyen Cem Yılmaz da listeye 71. sıradan girerken, Yılmaz'a bağımsız müzisyen, ses sanatçısı, konuşmacı, sunucu gibi faaliyetlerinden oluşan geliri için 2 milyon 488 bin 198 lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

UZMANLAR YATIRIMCILARA ALTINI ÖNERİYOR!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Bugünkü ekonomik şartlarda yatırımcıların riskten kaçması biraz zor görünüyor. Ama bir emtia var ki, yatırımcıları kurtarabilir. ING Global Baş Ekonomisti Rob Carnell yatırımcılara riskten kaçınmak için altını önerdi.

ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell bu yıl ABD'nin Avrupa'dan daha iyi performans göstereceğini belirtirken euronun da zorluklarla boğuşmaya devam edeceğini öngördü.

Akşam'ın haberine göre sıkı kredi şartları, zayıf küresel ticaret ve kemer sıkma nedeniyle büyümenin zayıf seyredeceğini ifade eden Carnell, 'Sonsuza kadar düşük faiz=para birimininin büyümenin motoru gelişmekte olan ekonomilere göre değer kaybı sürecek. Kemer sıkma uzun dönemli olacak' dedi. Altın ve gümüşteki artışı özellikle eurodaki korkuyu yansıttığını belirten Carnell, 'Riskten kaçınmak için altın alın. İster bahçeye gömün, ne yaparsanız yapın elinizde mutlaka bir miktar altın bulundurun' diye konuştu.

Özel bankacılık müşterileri için Türkiye'ye gelen ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell küresel ekonomilerdeki son durumu analiz ederken beklentilerini de aktardı. İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Rob Carnell, ABD ve Avrupa'da parasal genişletme operasyonlarına rağmen finansal piyasalarda risklerin tamamen ortadan kalkmadığını, kırılganlığın devam ettiğini söyledi. Euro Bölgesi'ni bekleyen risklere işaret eden Carnell, bunları şöyle özetledi: 'Fransa'da seçimlerde kaos, mali sıkılaştırmanın başarısızlığa uğraması, banka batması, borç ihalesinde başarısızlık, Yunanistan'ın beklenmedik ve kontrol edilemeyen iflası, Yunanistan'ın eurodan çıkması, Avrupa Merkez Bankası politikalarında hata, Portekiz borçlarının yeniden yapılandırılması.'

Euro dağılırsa kıyamet kopar

Yunanistan Eurodan çıkacak olursa, en büyük sıkıntıyı kendisinin çekeceğini ancak diğer ülkelerinde bunun sonuçlarından etkileneceğini kaydeden Carnell, 'Sadece Almanya'nın yaşayacağı kayıplar bile Lehman Brothers iflasının etkilerinin yanında solda sıfır kalacaktır' dedi. ABD'de büyümenin iyiye gittiğini işaret eden ING Baş Ekonomisti Rob Carnell, şunları söyledi: 'Çin munzam karşılık oranlarını azaltarak büyümeyi destekliyor. Avrupa kemer sıkma politikaları ve kamu borcu krizinin ağırlığıyla geride kalmaya devam ediyor. Bu belirsizlik ortamı iş dünyasını yatırım konusunda isteksiz hale getiriyor.'

Avrupa'nın geleceği karanlık

Avrupa'nın yakın bir gelecekte nüfus daralması yaşayacağını öngören Rob Carnell, bunun da ihracatın artırılmasını çok daha önemli hale getirdiğini savundu. Avrupa'da çalışma yaşındaki nüfusun daha da hızlı düşeceğini ileri süren Carnell, bunu da yaşanacak mali sıkıntıların daha da büyük olacağının habercisi olarak değerlendirdi. IMF öngörülerine göre borç/GSYH oranını yeniden yüzde 60'a çekmek için 2020'ye kadar ortalama yüzde 4 bütçe fazlası verilmesi gerektiğine işaret eden Carnell, 'Yaşlanmayı da dikkate alacak olursak bunun yüzde 7.9 olması gerek. Eğer maliye politikası bu kadar sıkı olacaksa, bunu telafi etmek için para politikasının da ultra gevşek olması lazım'dedi.

Sözlerin bir anlamı kalmadı

Riskten kaçınan yatırımcılara altını öneren ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell, 'ABD Doları'nın üzerinde 'Tanrı'ya güvenin' yazar. Sterlinin üzerinde ise 'Hamiline ödeyin' yazar. Her iki para biriminde de söz verme var. Bugünkü ortamda artık verilen sözlerin etkinliği ortadan kalktı. Başımıza yarın ne geleceği belli olmaz. Bu yüzden bir miktar altını elde tutmakta yarar var' dedi.

ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell'ın dünya ekonomisine ilişkin öngörülerinden diğer satırbaşları şöyle:

Avrupa'da riskler ortadan kalkmadı. Temel senaryomuzda iyi huylu bir yavaşlama bekliyoruz. Beklenmedik bir temerrüt yaşanmayacak. Kemer sıkma, sıkı kredi şartları ve zayıf küresel ticaret hareketlerinin ket vurması sebebiyle büyüme zayıf seyredecek.

Bu yıl ABD Avrupa'dan daha iyi bir performans gösterecek ama onun da mali sıkılaştırmaya yönelmesi sözkonusu.

Varlık getirileri özellikle de sabit getiri dünyasında zayıf olacak.

Bir para birimi olarak Euro zorluklarla boğuşmaya devam edecek, kıymetli metaller riskten kaçınan portföylerin bir parçası olmalı.

VAN'DA 15 BİN KONUTUN ANAHTARI VERİLİYOR

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, devletin Van'da 15 binin üzerinde konut yaptığını, Ağustos sonu itibariyle anahtarların verileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çeşitli etkinliklere katılmak üzere geldiği Kayseri'de, Vali Mevlüt Bilici'yi ziyaret etti.

Kayseri'de gecekondu sorunu olmadığını belirten Bayraktar, ''Kayseri ve Kayserili, Anadolu'nun ortasında, sanayideki baş döndürücü gelişmeyle parmak ısırtmakta. Nüfus bakımından, ihracat ve sanayi bakımından büyük bir şehir. Türkiye'nin her tarafında sanayinin gelişmesini teşvik eden bir il'' dedi.

Van'daki konutlar

Van'da yaşanan depremin ardından başlatılan konut yapım çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:

''Van'da müthiş bir çalışma var. TOKİ olarak, devlet olarak 15 binin üzerinde konut yapıyoruz. 10 binin üzerinde Van merkezde, 5 binin üzerinde de Erciş'te konut yapılmakta. Vatandaşlara da evini yapana yardım metoduyla 5 binin üzerinde konut yapacağız. Bunun birinci aşama ihalesi tamamlandı. Vatandaşa 12 proje verdik, 6'sı beğenildi. Herkesin beğendiği projeye göre ruhsatlarını biz vereceğiz, inşaatlarını yaptıkça kendilerine para ödeyeceğiz. İnşaatları projelerine göre yapmaları konusunda çok sıkı denetleyeceğiz. Van'daki halk, eski evinin olduğu yerde ev yapmak istiyor. Biz de talep doğrultusunda evini yapana yardım edeceğiz.''

Anahtarlar Ağustos sonu teslim edilecek

Baharla birlikte Van'da ekonomik bir canlanma yaşandığına işaret eden Bayraktar, Van'dan göç ederek sadece devlet misafirhanelerine yerleştirilen 35 bin kişi bulunduğunu, bunların büyük bölümünün geri döndüğünü söyledi.

Van'da yaklaşık 45'in üzerinde müteahhidin şantiyesi bulunduğunu ifade eden Bayraktar, ''Bu şantiyeler harıl harıl çalışıyor. Van'a bir hareket geldi. Oradaki insanlar iş buluyorlar. 15 bine yakın insan oradaki inşaatlarda çalışıyor. Bunların büyük bir bölümü Van'ın yerlisi. Ağustos sonu itibariyle orada anahtar vermeye başlayacağız. Bunlar etap etap kışa kadar devam edecek ama ilk anahtarları ağustosun sonu gibi vermeye başlayacağız'' dedi.

2B Yasası

2B Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Bakan Bayraktar, ''Maliye Bakanlığımız, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyor. Bunların tebliğini illere göndereceğiz. Talep ettiği sürece vatandaşlara, orman vasfını kaybetmiş alanlarda kullanıcılarına, bedelin yüzde 70'i üzerinden vadeli satış yapılacak. Peşin olursa yüzde 20 daha indirim olacak. O bedel üzerinden vatandaşlara satış yapmak suretiyle bir rahatlık getirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Bayraktar, çeşitli etkinliklere katılmak üzere geldiği Kayseri'de, Vali Mevlüt Bilici'yi ziyaret etti.

Kayseri'de gecekondu sorunu olmadığını belirten Bayraktar, ''Kayseri ve Kayserili, Anadolu'nun ortasında, sanayideki baş döndürücü gelişmeyle parmak ısırtmakta. Nüfus bakımından, ihracat ve sanayi bakımından büyük bir şehir. Türkiye'nin her tarafında sanayinin gelişmesini teşvik eden bir il'' dedi.

Van'daki konutlar

Van'da yaşanan depremin ardından başlatılan konut yapım çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:

''Van'da müthiş bir çalışma var. TOKİ olarak, devlet olarak 15 binin üzerinde konut yapıyoruz. 10 binin üzerinde Van merkezde, 5 binin üzerinde de Erciş'te konut yapılmakta. Vatandaşlara da evini yapana yardım metoduyla 5 binin üzerinde konut yapacağız. Bunun birinci aşama ihalesi tamamlandı. Vatandaşa 12 proje verdik, 6'sı beğenildi. Herkesin beğendiği projeye göre ruhsatlarını biz vereceğiz, inşaatlarını yaptıkça kendilerine para ödeyeceğiz. İnşaatları projelerine göre yapmaları konusunda çok sıkı denetleyeceğiz. Van'daki halk, eski evinin olduğu yerde ev yapmak istiyor. Biz de talep doğrultusunda evini yapana yardım edeceğiz.''

Anahtarlar Ağustos sonu teslim edilecek

Baharla birlikte Van'da ekonomik bir canlanma yaşandığına işaret eden Bayraktar, Van'dan göç ederek sadece devlet misafirhanelerine yerleştirilen 35 bin kişi bulunduğunu, bunların büyük bölümünün geri döndüğünü söyledi.

Van'da yaklaşık 45'in üzerinde müteahhidin şantiyesi bulunduğunu ifade eden Bayraktar, ''Bu şantiyeler harıl harıl çalışıyor. Van'a bir hareket geldi. Oradaki insanlar iş buluyorlar. 15 bine yakın insan oradaki inşaatlarda çalışıyor. Bunların büyük bir bölümü Van'ın yerlisi. Ağustos sonu itibariyle orada anahtar vermeye başlayacağız. Bunlar etap etap kışa kadar devam edecek ama ilk anahtarları ağustosun sonu gibi vermeye başlayacağız'' dedi.

-2B Yasası-

2B Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Bakan Bayraktar, ''Maliye Bakanlığımız, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyor. Bunların tebliğini illere göndereceğiz. Talep ettiği sürece vatandaşlara, orman vasfını kaybetmiş alanlarda kullanıcılarına, bedelin yüzde 70'i üzerinden vadeli satış yapılacak. Peşin olursa yüzde 20 daha indirim olacak. O bedel üzerinden vatandaşlara satış yapmak suretiyle bir rahatlık getirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

MALİYE BAKANI'NDAN KÖTÜ HABER!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Maliye Bakanı Şimşek, DEİK Türk-İngiliz İş Forumu'nda yaptığı konuşmada petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesi halinde, Türkiye'nin enerji faturasının 65 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, DEİK Türk-İngiliz İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji ithalatının geçen yıl 54 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Şimşek, cari açığın azalmaya başladığını ancak, düşük tasarruf oranının mutlaka yükseltilmesi gerektiğini bildirdi. Şimşek, “Karşımızdaki en büyük zorluk cari açık. Kısa ve orta vadede bizim işimiz mutlaka bu cari açığı yönetmek ve açığı kapatmak... Kısa vadede birtakım riskler var. Yükselen petrol fiyatları, jeopolitik birtakım zorluklar ve euro bölgesindeki sorunlar... Cari açıkla ilgili iç talebi yavaşlatmamız gerekiyor ki bunu da yaptık. Daha fazla yatırım çekmemiz gerekiyor. Önemli destek mekanizmaları var Türkiye’de. 100 pound yatırım yaparsanız 116 poundluk destek alıyorsunuz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yatırım yaparsanız bunu kat be kat geri alıyorsunuz. Diğer bölgelerde de çok önemli teşvikler var.”

İngiliz işadamlarını yatırım için Türkiye’ye davet eden Şimşek, ”Ticaret hacmini ikiye katlama hedefimiz var. Buna kolay erişilebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

UZMANLAR YENİ KONUT ALACAKLARI UYARDI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Yeni düzenleme yeni konut alacakları etkileyecek. Konutlarda KDV'nin bölgelere göre kademeli olarak belirleneceği yeni düzenleme konusunda uzmanlar uyardı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı, KDV oranının metrekare yerine konutun değerine göre belirlenmesine yönelik yapılacak değişikliğin evini henüz teslim almayanları da kapsayacağı belirtiliyor.

Konut teslimlerinde 149 metrekareye kadar yüzde 1, üzerine ise yüzde 18 KDV uygulaması yerine bölgelere göre kademeli KDV oranı belirlenerek konut değerine göre vergilendirmeye geçiliyor.

Sözleşmeye dikkat!

Vergi uzmanları, en erken 2013’te başlaması öngörülen yeni sistemin, evin şimdi parasını ödese dahi, teslim almayanları da kapsayacağını kaydediyorlar.
Vergi Uzmanı Sezgin Özcan, KDV’de verginin teslimle doğduğunu kaydederek, mevcut yasal düzenlemeye göre, teslim tarihindeki KDV oranının geçerli olduğunu belirtti.
‘’Kişi eve ne zaman girerse girsin, ne zaman teslim alırsa teslim tarihindeki KDV oranı esas alınır. Evi 2013’te teslim alacaksa ve KDV oranı artmışsa KDV’si artar’’ diyen Özcan, artan KDV’yi müteahhitin mi alıcının mı ödeyeceğinin sözleşmeye göre tayin edildiğini bildirdi.

Firmalar kendilerini sağlama alıyor

Vergi uzmanı Erdoğan Sağlam ise değerlendirmesinde, konut satışlarında faturanın yapı kullanım izninin alınmasının ya da fiilen anahtar tesliminin gerçekleşmesinin ardından kesildiğini ve KDV yükümlülüğü doğduğunu bildirdi.

Müteahhitlerin geçmişte kısa süre için KDV indirimlerinde sorunlar yaşadığına değinen Sağlam, sorunların yaşanmasını önlemek amacıyla müteahhitlerin ‘’Teslim tarihinde geçerli KDV oranı neyse ona göre müşteri KDV ödemek zorundadır’’ hükmünü koyduklarını dile getirdi. Mevcut duruma göre, peşin faturanın kesilmesini engelleyen düzenlemenin olmadığını, hukuken geçerli olduğunu bildiren Sağlam, firmaların fatura düzenleyerek kendilerini sağlama almaya çalıştıklarını söyledi.

Ne yapılmalı?

KDV oran artışının yapılması durumunda, daha önce proje üzerinden veya inşaat devam ederken konut alanların KDV yönünden korunması gerektiğini kaydeden uzmanlar, proje üzerinden veya inşaat devam ederken yapılan satışlarda, kararnamenin yayımlanması itibariyle ‘’kat irtifaklı arsa tapusu’’ almış olanların, KDV oranlarının yüzde 1 olarak uygulanacağı yönünde yapılacak bir düzenlemenin sorunu çözeceğini belirtiyorlar. /Ceren Dilekçi

SİGARAYA ZAM OTOMATİĞE BAĞLANIYOR

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

Milliyet gazetesinin haberine göre, hükümetin, emekliliği teşvik ve tasarrufları artırmak amacıyla hazırladığı yasa tasarısından tiryakilere süpriz çıktı.

Tiryakinin içtiği sigaradan alınan vergi, enflasyona endekslenecek ve yılda iki kez otomatik olarak zamlanacak. Mevcut ibadethanelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yapılan her türlü bağış ve yardım vergiden indirilebilecek.

TBMM'ye gönderilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 26 ve 27. maddeleri tütün ve tütün ürünleri üzerinden alınan verginin hesaplanmasında yöntem değişikliğine gidiyor. En büyük değişiklik ise sigaradan alınan verginin, otomatiğe bağlanması.

Tiryaki ÜFE'ye endekslenecek

Mevcut durumda Maliye Bakanlığı'nın önerisiyle Bakanlar Kurulu'nca yapılan vergi artışı yeni dönemde enflasyona bağlı olarak 6 ayda bir otomatik yapılacak. Yani sigaradan alınan vergi Ocak ve Temmuz ayında, enflasyonun açıklandığı gün otomatik olarak yansıtılacak. Üretici Fiyat Endeksindeki (ÜFE) 6 aylık artış, tiryaki vergisinin artış oranı olacak.