BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Basra'da tatbikat gerginliği

Basra Körfezi'nde İran ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında adalar dolayısı ile başlayan gerginlik tırmanıyor. Körfezde şimdi de tatbikat gerginliği yaşanıyor.

Abone ol

BAE'nin üzerinde hak iddia ettiği Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına İran'ın füze kalkanı yerleştirme çalıuşmalarına tepki amacıyla askeri tatbikat yapacak olması Tahran yönetimini harekete geçirdi.

İran basını, BAE'nin, Fars Körfezi İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerinin oluşturduğu Ada Kalkanı ortak askeri gücüyle, 'Vefa Adaları' isimli askeri tatbikat hazırlığında olduğunu iddia etti.

İran basınına göre söz konusu tatbikat kara, hava ve deniz güçleri tarafından ortaklaşa düzenlenecek. BAE'nin, bu tatbikatı İran'ın Basra Körfezi'ndeki tartışmalı üç adaya füze kalkanı konuşlandırma girişimine tepki amacıyla düzenleme çabasında olduğu kaydedildi.

Bu arada İran basını, tatbikatı düzenleme girişiminde Ada Kalkanı gücünün İran'a karşı ancak iki gün dayanabileceğini ileri sürdü. Konuyla ilgili basında yer alan haberde, tatbikatın ve BAE'nin İran'a ait 3 ada üzerindeki iddiaları, ABD tarafından organize edilen planlı bir oyun olarak değerlendirildi.

İran ve BAE, Basra Körfezi'nde Hürmüz Boğazı girişinde stratejik bir konumda bulunan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları üzerinde hak iddia ediyor.