BIST 9.788
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,81
HABER /  DÜNYA

TCDD o iddiaları yalanladı

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Sayıştay’a verilen önerilerin, söz konusu haberlerde yolsuzluk ve ihale...

Abone ol

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Sayıştay’a verilen önerilerin, söz konusu haberlerde yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırılması şeklinde kamuoyuna yansıtılması kabul edilebilir değildir" denildi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından, bazı basın yayın organlarında yer alana Sayıştay’ın 2012 raporundaki öneriler kaynaklı haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Sayıştay’a verilen önerilerin, söz konusu haberlerde yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırılması şeklinde kamuoyuna yansıtılması kabul edilebilir olmadığı belirtilen açıklamada, "Başkentray ihalesi, altyapı, üstyapı, elektromekanik sistemler ve binalar olmak üzere; farklı iş kalemlerini içinde barındıran bir ihaledir. İhaleye Kamu İhale Kanunu’nun 62/C maddesine uygun olarak çıkılmıştır. İlgili kanun maddesinde “…her türlü onarım işleri ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerekmesi veya uygulamada imar ve güzergah değişikliklerinin muhtemel olması nedenleriyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir.”denilmektedir. İlan olunan ihale dokümanında ve eklerinde ’kesin projeye’ göre ihaleye çıkıldığı belirtilmiş, istekliler de buna göre teklif vermişlerdir. İhale sürecinde bu konuda ihaleye katılanlarca herhangi bir itiraz ve şikayette bulunulmamıştır. KİK mevzuatına uygun olarak ihaleye kesin projeyle çıkılmıştır. Kaldı ki, konu KİK ve yargı sürecinde olup kesinleşmiş bir ihale kararı da bulunmamaktadır" denildi.
Açıklamada, Eskişehir gar geçişi ’strut’ ihalesine gerçekçi metrajlarla çıkılmadığı iddialarına ilişkin, "Uygulama sözleşme ve ekleri doğrultusunda yapılmıştır. Uygulama aşamasında Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görüşleri alınmış, ayrıca konu TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelenerek, yapılan işlemin sözleşme ve eklerine uygun olduğu raporla tespit edilmiştir. Uygulama Kuruluşumuz ve kamu menfaatine uygun olarak yapılmış olup herhangi usulsüzlük söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

ANKARA-SİVAS DEMİRYOLU PROJESİ
Ankara-Sivas Demiryolu Projesi’nde tekliften daha yüksek karşılık tutarlı bir sözleşmenin imzalanmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinde yaklaşık bedelden daha yüksek tutarlı bir sözleşme imzalanmamıştır. Yapılan imalatların tamamı sözleşme ve eklerine uygun olarak yapılmıştır. 5,2 milyon TL’lik zarar iddiası doğru olmadığı gibi yüklenici yaklaşık bedelden yüzde 36 tenzilatlı olarak işi yapmıştır. İlgili mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır" denildi.
Yenişehir Projesi’nde yüklenici firmanın maliyetlere göre daha yüksek birim vermesi iddiasının yalanlandığı açıklamada, "Bursa-Yenişehir Yüksek Hızlı Tren projesi 870 milyon TL yaklaşık bedelle ihaleye çıkılmış, yüzde 55 kırımla, 393 Milyon TL teklif veren istekli kazanmıştır. Yaklaşık maliyetlere göre yüklenicinin daha yüksek fiyat verdiği iddiası gerçek dışıdır. Projede zorunlu olarak yapılan güzergah değişikliği maliyeti artırmamış, aksine düşürmüştür. 2012 Sayıştay Raporu’nda yer alan önerilerine Kuruluşumuzca cevap verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
(İHA)