BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

TBMM Başkanından idama yeşil ışık!

BBP'nin idamın geri getirilmesi talebini, "Biraz zor görüyorum" diye karşılayan TBMM Başkanı ilginç bir çıkış yaptı

Abone ol

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BBP'nin "idamın geri gelmesi" konusundaki kampanyasına saygı duyduğunu belirterek, "Daha önceki değerlendirmemde 'Biraz zor görüyorum' demiştim. 'Biraz zor görüyorum' demek, 'imkansızdır' demek değildir" dedi.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu "idam geri gelsin" kampanyasında toplanan yaklaşık 2 milyon imzayı Şahin'e teslim etti.

BBP'lileri "Sizler bu milletin evlatlarısınız, ben de bu Meclisin şu andaki başkanıyım. Kendi meclisinize hoşgeldiniz" sözleriyle karşılayan Şahin idamla ilgili şunları söyledi:

"İnsanın kanını donduran bu vahşi cinayetler karşısında, doğrusu içimizden 'bunların failleri yaşamamalı' düşüncesi geçmektedir. Ancak, Türkiye, 10 yıl önce Anayasasında idamı kaldırmak durumunda kalmıştır. Bu AB süreciyle çok yakından ilgilidir. Ben o dönemde muhalefet milletvekillerinden biriydim.

Parlamentomuzdan bu değişiklik geçmişti. Vicdanım başka şey söyler ama Türkiye'nin bağlantısı olduğu uluslararası diyalogları, farklı noktada durabilir. Ancak, ben, BBP'nin, vatandaşımızın ağır ekseriyetinin hislerine tercüman olarak yürütmüş olduğu kampanyaya büyük saygı duyuyorum. Kampanyaya destek veren vatandaşlarımızın iradelerinin de çok önemli olduğunu ve saygı duyulması gereken bir irade olduğu kanaatindeyim."

Kayseri'de hunharca katledilen üç çocuğun ardından başlayan tartışmayı değerlendiren Şahin, "Bayram coşkusunu yaşamak için komşularıyla bayramlaşmaya çıkan bu çocuklara reva görülen bu insanlık dışı davranış asla kabul edilemez. Bundan hareketle buna benzer cinayet işleyenlerin hakkında uygulanacak olan ceza konusu, mutlaka ceza hukukçuları tarafından her zaman değerlendirilecektir" dedi.

ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL

Şahin şöyle devam etti:
Parlamentonun gündemine gelir, parlamento tekrar değerlendirebilir mi, ele alabilir mi? Bu konuyu konuşuyoruz şimdi. Geçen haftalardaki değerlendirmemde, 'Biraz zor görüyorum' demiştim. 'Biraz zor görüyorum' demek, 'imkansızdır' demek değildir. O, benim çok samimi düşüncelerimdi. Üzüntülerinizi paylaşıyorum, bu konudaki hassasiyetleriniz benim de hassasiyetimdir. Biz aynı milletin bireyleriyiz, aynı kültüre, inanca sahip insanlarız. Bu konularda hep paralel şeyler düşünürüz. Ancak, Türkiye, dünyada tek başına bir ülke değil. Birtakım uluslararası bağlantıları olan, anlaşmaları olan bir ülkedir. Bu konunun şu anda tartışılıyor olması, gündeme getiriliyor olması bile bana göre çok önemlidir. O nedenle sizlere tebrik ve takdirlerimi sunuyorum."