BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

TBMM Başkanı kim olacak kulisler hareketlendi

1 Kasım'ın ardından siyasetin gözü Meclis Başkanlığı seçiminde. AK Parti'nin Meclis Başkanlığı için önereceği ismin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde yer alan bilgilere göre, bu dönemde Meclis'te bir ilk yaşanabilir.

Abone ol

TBMM Başkanı kim olacak sorusu kulisleri hareketlendirdi. 1 Kasım seçim sonucuna göre, AK Parti 317 milletvekili çıkararak Meclis'teki çoğunluğu oluşturdu. Bu nedenle 

Meclis'te bu dönemde başkanlık sistemiyle birlikte yeni Anayasa da gündeme gelecek. Bu durumda Meclis'te ‘kavgaları' önleyebilecek bir isme ihtiyaç olacak. AK Parti'de, bu nedenle, Meclis Başkanlığı'na deneyimli bir isim seçilmesi fikri ağırlık kazanıyor.

İSMET YILMAZ YENİDEN GÜNDEMDE

7 Haziran seçimi sonrasında Meclis Başkanlığı seçiminde kriz yaşanırken, muhalefetin ‘blok' hareket etmemesiyle AK Parti adayı olarak Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın ismi, zor dönemde gösterdiği performans nedeniyle yeniden öne çıkıyor.

AK PARTİ MECLİS BAŞKANI ADAYI KİM OLACAK?

Ancak kulislerde, Yılmaz'ın yeni dönemde Meclis Başkanlığı görevini istemediği, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ya da icracı bir bakanlık beklediği konuşuluyor. Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski bakanlar Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Faruk Çelik, Binali Yıldırım, eski grup başkanvekili Mahir Ünal ile Burhan Kuzu ve Ahmet İyimaya gibi isimler de bu kritik koltuğun olası talipleri arasında sayılıyor. Cemil Çiçek, Meclis Başkanı olup olmayacağı sorusuna, "Kadere inanırız. Allah hakkımızda hayırlısını versin" dedi.

İLK KADIN MECLİS BAŞKANI MI SEÇİLECEK?

Ancak AK Parti'nin, sürpriz bir hamleyle ilk kadın Meclis Başkanı'nı seçebileceği de belirtiliyor. Bu durumda, Meclis Başkanlığı'na en yakın aday ise eski TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı.