BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tayyara Ergenekon şoku!

Şamil Tayyar Ergenekon hakkında en çok yazan yazar. Operasyonlar sürerken onun hakkında da hapis istendi. Bakın neyle suçlanıyor?

Abone ol

Ergenekon Operasyonu ile ilgili en çok haber yapan, hatta bu konuda kitap yazan Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar'ın 1,5 yıl hapsi istendi. Ayrıca halen cezaevinde buluna Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in Tayyar hakkındaki şikayetleri de dosyaya eklendi.

6 YIL HAPİS İSTEMİ

Tayyar hakkında “Operasyon Ergenekon” adlı kitabında “soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği” ve “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği iddiasıyla 1,5 ile 6 yıl arasında hapis isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, “Ergenekon Terör Örgütü” ile ilgili soruşturmada gizlilik kararı alındığı ve yayın yapma yasağı verildiği, bunun da tüm basın organlarına tebliğ edildiği, ancak Tayyar'ın bu yasağı ihlal etttiği yazıyor. 

OPERASYON ERGENEKON KİTABI

 Mart 2008'de Şamil Tayyar'ın kaleme aldığı “Operasyon Ergenekon” adlı kitapta gizlilik kararı alınmış soruşturma konusunda bazı bilgilere yer verildiğinin görülmesi üzerine resen soruşturma başlatıldı.

İddianamede, kitapta, üzerinde “gizli” kaydı bulunan ve “Ümraniye Çöplüğü” bölümü içerisinde yer alan yazı ve belge fotokopileri ile gizli belgelerin kamuoyuna duyurulduğu belirtilerek, diğer bölümlerde ise bazı şüphelilerin ifadeleri ve soruşturma içerdiğine yönelik bilgilerin yanı sıra kişi bağlantılarının anlatıldığı bildirildi.

VELİ KÜÇÜK'ÜN ŞİKAYETİ DE EKLENDİ

Kitaba ilişkin soruşturma sürerken, “Ergenekon Operasyonu” kapsamında tutuklanan ve halen Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Veli Küçük, Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde bulunan Muzaffer Tekin ve Oktay Yıldırım'ın da şikayette bulundukları ifade edilen iddianamede, bu evrakların da soruşturma dosyasına birleştirildiği anlatıldı.

TAYYAR'IN SAVUNMASI

Şamil Tayyar'ın savunmasında, kitabında herhangi bir suç unsuru bulunmadığını savunduğu belirtilen iddianamede, şüphelinin kitapta yer alan bilgi ve belgelerin “Danıştay Davası” dosyasından alındığını söylediği bildirildi.

İddianamede, Tayyar'ın, kitabın, “Danıştay”, “Sarıkız”, “Hrant Dink” gibi, kamuoyuna yansımış dava dosyalarına emniyet birimlerinin ilettiği bilgi ve belgelere dayanılarak oluşturulduğu, kitapta kişilerin değil, olayların hedef alındığını, gazetecilerin meslekleri gereği haber niteliği olan olayları halka duyurmak hak ve ödevleri olduğunu ve gazetecinin ağır biçimde eleştirme ile kınama hakkına sahip olduğunu, bu nedenle atılı suçların unsurları yönünden oluşmadığını ileri sürerek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesini talep ettiği kaydedildi.