BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tayland Başbakanı güvenoyu aldı

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, başkent Bangkok'ta hükümet karşıtı büyük sokak eylemleri sürerken parlamentoda yapılan güven oylamasını geçti.

Abone ol

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, başkent Bangkok'ta hükümet karşıtı büyük sokak eylemleri sürerken parlamentoda yapılan güven oylamasını geçti.

Muhalefetteki Demokrat Parti'nin güvensizlik önergesi, parlamento üstünlüğünü elinde bulunduran Yingluck'un lideri olduğu Pheu Thai Partisi'nin oylarıyla reddedildi.

Yingluck'un hükümeti, 2010'daki şiddet olaylarından bu yanaki en büyük eylemlerle karşı karşıya.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da ülkedeki durumdan kaygılı olduğunu söyledi ve itidal çağrısı yaptı.

Başkentte geçen Pazar günü başlayan gösterilerde hükümetin istifasını talep eden eylemciler, kamu binalarına yürüdü.

Eski bir muhalif milletvekilinin liderliğini yaptığı protesto hareketi, Yingluck'un hükümetinin aslında darbeyle devrilen kardeşi eski Başbakan Taksin Şinavatra tarafından yönetildiğini söylüyor.

Yingluck sokağa çıkma yasağı ve yolların kesilmesine izin veren özel yetkilerine başvurdu ve protesto hareketinin liderinin tutuklanması emri verdi. Ancak polis şu ana dek bu yönde bir adım atmadı.

Yüzlerce protestocu dün ülkenin başlıca güvenlik kurumunun etrafını sararak, binanın tahliye edilmesine neden oldu.

Bangkok'taki BBC Muhabiri Jonathan Head, güven oylamasından sonra protestocuların ne yapacağının henüz belli olmadığını söylüyor.

Muhabirimiz eylemcilerin hükümetin çalışmalarını sadece birkaç gün engelleyebildiğini, yetkililerin de şiddet olaylarına yol açmamak için dikkatli davrandığını belirtiyor.

Taksin Şinavatra 2006'daki askeri darbeyle görevden alınmıştı.

2010'da Taksin'in taraftarları başkentin önemli noktalarını işgal etmiş, iki ay süren oturma eylemi sırasında çıkan çatışmalarda çoğu sivil eylemci 90'dan fazla kişi ölmüştü.