BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Tatil dönüşünde depresyona dikkat edin!

Uzmanlar,ebeveynleri tatil dönüşü öğrencilerde depresyona dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

Abone ol

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Atilla Altun, tatil döneminde çocukların ister istemez rahata alışacağını, okul başladıktan sonra ise aniden rahatın bozulmasının depresyona neden olabileceğini söyledi.

Altun yaptığı açıklamada, 2013-2014 eğitim öğretim yılının yarı yıl tatilinin bitiğini ve çocukların yeniden okula başladığını ifade etti. Altun, çocukların yarıyıl tatili ile birlikte ister istemez bir rahatlama dönemine girdiğini, tatil süresinde gece geç yatıp sabah daha geç kalkan çocukların, okulla ilgili işlevlerini de en aza indirdiğini belirterek, "Bunun gibi birçok faktör ikinci dönemin başlamasıyla birlikte öğrencinin okulda ciddi motivasyon kaybı yaşamasına sebep oluyor. Motivasyonu kaybolan öğrenciler derslere uyum sağlamada zorlanıp, dikkat problemleri yaşayabiliyor. Kaybedilen motivasyonun geri kazanılmasında ebeveyn, öğretmen ve okul yönetimine büyük görevler düşüyor" dedi.

'İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ'

Tatil dönüşünde öğrencilerde depresyon, kızgınlık, sinirlilik, yorgunluk, bezginlik ve sosyal etkinliklere katılmama gibi olumsuzlukların ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Altun şunları kaydetti:

"Öğrenci için tatil sonrası iyi bir başlangıç yapmak önemlidir. Fakat on beş gün de olsa verilen ara, öğrencilerde motivasyonun ya kaybolmasına ya da azalmasına sebep olur. Kaybedilen ya da azalan motivasyonun tekrar kazanılması çocukların ders başarılarında ve okula adapte olmalarında oldukça önemlidir. Bu süreçte anne babalara ve öğretmenlere çok iş düşer. Tatil sonrası çocukların sendrom yaşamamaları için ikinci dönemin başlamasına ebeveynlerin fazla anlam yüklememeleri gerekir. Çünkü bu tutum, çocukların okulda yoğun stres yaşamalarının önemli bir sebebidir. Bir plan dahilinde çocuklar yeni döneme hazırlanmalıdır. Çocukların ders çalışma zamanları ve ders çalışma sistemleri yeniden gözden geçirilmelidir. Tatil sonrasında çocuğun okula motivasyonunda arkadaşları ile kurduğu yakın ilişkiler de oldukça etkilidir. Çocukların arkadaşlarıyla kaliteli zaman geçirmeleri motivasyonlarının artmasını destekler. Ders programı dönem sonrası okulda ilk hafta genellikle rahattır. Bu da çocukların derslere adaptasyon sağlamasında etkilidir. Öğretmenlerin tutumları da çocukların okula adaptasyonlarını kolaylaştırıcı bir faktördür. Öğretmenlerin samimi ve sıcak davranışları, öğrencilerin güven duygularını ve okula istekli gelmelerini sağlar. Okul idaresinin öğrenciyi değerli hissettiren, belli bir disiplin çerçevesindeki tutumları da motivasyonu yükseltecektir."