BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Taşköprü'de sarımsak hasadı başladı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı başladı.

Abone ol

Türkiye'nin yüzde 25'lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü'de geçen yıl 20 bin ton civarında sarımsak elde edilmesine rağmen bu yıl ki sarımsak üretimi 18 bin ton civarında olması beklendiği açıklandı.

Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü'de sarımsak, geçen yıl sezonu 3.5 TL'den kapatmıştı.

Hasadı yaklaşık 3 hafta süren sarımsağın tarlada 10 gün kadar kuruması için durması gerekiyor. Kuruyan Taşköprü sarımsağının önümüzdeki haftalarda pazardaki yerini alması bekleniyor.

Taşköprü Afşar köyü üreticilerinden Şevket Aytaç, geçen yıl sarımsağın üreticinin alın terini tam anlamıyla korumadığını bu yılki aşırı yağışların da sarımsağı gelişim ve kalitesi bakımından olumsuz yönde etkilediğini fakat tek temennilerinin bu yıl oldukça zahmetli bir iş olan sarımsaktan beklentilerinin emeklerinin karşılığını alabilmek olduğunu ifade etti.
Her yıl Taşköprü'de 3 bin ailenin tek geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler çocuğu yaşlısı, kadını erkeği ile sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor.
Taşköprü genç İşadamları Derneği (TAGİAD) Başkanı Ömer Tuncel ise yağışlardan bir nebzede olsa etkilenen sarımsağın geçtiğimiz yıla oranla dikiminin az olması nedeniyle bu yıl üreticisini daha fazla memnun etmesini umduklarını dile getirdi.

Çiftçisi'nin ''Beyaz Altın'' diyerek taçlandırdığı 'Taşköprü Sarımsağı' adına Taşköprü Belediyesi ise her yıl Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenliyor. Bu yıl 24.'sü düzenlenecek olan Kültür ve Sarımsak Festivali 5-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.