BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.406,54
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Taşerona kadro işi bitti! Başbakan'dan iki müjde birden

Taşeron işçilere kadro konusunda son dakika açıklama Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Başbakan Binali Yıldırım 'taşerona kadro işi bitti' dedi. KOBİ'lere yüzde 70'i geri ödemesiz kredi ve engellilere kadro müjdesini de başbakan verdi.

Abone ol

Başbakan Yıldırım, KOBİ'lere yüzde 70'i geri ödemesiz kredi ve engellilere de kadro müjdesi verdi. Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin Yıldırım, "O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında millletvekillerine seslendi. Son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yıldırım, ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. İşte Yıldırım'ın konuşmasınran öne çıkanlar:

İHRACATTA YENİ HEDEF
"Gelecek 10 yılda en büyük gücümüz yatırım, üretim ve ihracatta büyüme olacak. 2017 yılını ihracatta, istihdamda seferberlik yılı ilan etmiştik. Hedefi ihracatta 153 milyar koymuştuk. Şimdi yeni hedefimiz 156.5 milyar dolar.

KOBİ'LERE YENİ KREDİ İMKANI
KOBİ’lere esnaf sanatkarlara 10 milyar liralık yeni kredi imkanından bahsetmiştim. İş yeri kredisi, taşıt kredisi. Onun üzerine şimdi yeni bir şeyden bahsedeceğiz. O da KOBİ’lerimizde yeni bir kredi imkanını getiriyoruz. Bu kredi imkanına göre, KOBİ’lerimiz eğer teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yönelirse yüzde 70’i ödemesiz, yüzde 30’u geri ödemeli olmak üzere destek sağlayacağız. Amaç katma değeri yüksek ürünlere KOBİ’leri yöneltmek. Yani pahada ağır, yükte hafif. Akıl terinin içinde olduğu, alın teriyle ürünleri üretmek ve daha çok kazanmak.

ÖZEL ÜRÜN OLURSA İKİ KATINA ÇIKACAK
Toplam destek tutarı her bir KOBİ için 5 milyar. Özel bir ürün olursa bu iki katına çıkabilecek. Teknik teknoloji yatırımı destek programı diyoruz buna. Başvurular geçen hafta itibariyle başladı. Geçtiğimiz ay KOBİ’lerin teknoloji ve üretim altyapısını geliştirmek için KOBİ Geliştirme programını da başlatmıştık. Şu ana kadar 8 bin 355 müracaat aldık, değerlendirmeleri sürüyor. Kısa sürede 500 milyon desteği KOBİ’lerimize vermiş olacağız.

STRATEJİK ÜRÜN DESTEĞİ
Bir de yeni destek sistemi olarak, stratejik ürün desteği planladık. Bu programda da yerli ve milli ürünler ayrıca desteklenecek. Yerli katkısı ne kadar fazlaysa, patentiyle, mülki fikri haklarıyla tamamen milli bir ürün varsa bunlara ayrı bir destek programı hayata geçiriyoruz. KOBİ’lerimiz ithal ettikleri ürünlerle ürettikleri takdirde, ithal ettiği ürünü geliştirmek suretiyle yerlilik oranını artırırlarsa bu destekten faydalanabilecekler. Müracaatlar da 15 gün sonra alınmaya başlanacak.

GÜMRÜK KAPILARINDA YENİ SİSTEM
Bir diğer gelişme gümrük kapılarında. Gümrük kapıları malların ve ziyaretçilerin karşılaştıkları, bizim vitrinimiz niteliğindedir. Kara gümrük kapılarımıza gelen ve giden bütün araçlar artık otomatik plaka okuma ve kaydetme sistemi ile çalışacak. Yarın itibarıyla 17 sınır kapımızda kurulan sistem faaliyete geçecek. Kapıköy, Sarp ve Türközü sınır kapılarında da sistem çalışmalar biter bitmez faal hale gelmiş olacak.

ENGELLİLERE KADRO MÜJDESİ
Engelli vatandaşlarımızın hakkını teslim eden onlara öncelik sağlayan tek parti AK Parti'dir. 2002'de 5777 memur vardı. Şimdi 52 bin 236. 10 kattan fazla büyük. 365 binin üzerinde engelli vatandaşımıza iş, aş sağladık 15 yılda. 15 yıl içinde engellilerle ilgili kapsamlı yasayı da AK Parti iktidarında biz çıkardık.  Önümüzdeki sene, 2018'de 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun. E-KPSS sınavının geçerlilik süresi 2 yıl. Hakları yanmasın diye bunu 4 yıla çıkarıyoruz. 

YÜZ LİRANIN 88 LİRASI BİZDE KALIYOR 12 LİRASI FAİZE GİDİYOR
Bütçenin bu seneki büyüklüğü 763 milyar lira. 2018 bütçesinde faize vereceğimiz miktar yüzde 9. 2002'de bütçenin yüzde 43'ü faiz borcuna gidiyordu. 2002'de 100 lira vergi topluyorduk, içinden 86 lirasını faize yatırıyorduk. Geriye 14 lira para kalıyordu, bozdur bozdur harca. Bu bütçede 100 liranın 88 lirası bizde kalıyor. Gönlümüz istiyor ki hiç vermeyelim.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO
Başbakan Binali Yıldırım, Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin, şunları söyledi:

"O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor. Yeni meselelere bakalım."

"HABUR, MERKEZİ YÖNETİME DEVREDİLDİ"
Irak yönetimi bizim muhatabımızdır dedik ve bütün havalimanları, sınır kapılar, merkezi hükümetin kontrolünde olmalıdır dedik. Irak'ın hakları asla zedelenmemelidir dedik. Referandumu yapanlar bunun bedelini ödemelidir dedik. Bunlar artık orada yöneticilik yapamaz dedik, bırakmak zorunda kaldılar. Sınır kapısını da, bu sabah itibarıyla Habur, merkezi yönetime devredildi. Bütün koptroller Irak hükümeti tarafından yapılacak. 

Önümüzdeki kısa vadede yine Zumar, Telafer üzerinden ayrı bir koridoru da devreye alacağız. Devir teslim de sıkıntısız şekilde sağlanmıştır. Adım başı kontroller, gayri meşru vergiler, haraçlar ortadan kalkacak. Tırlarımız Basra'ya kadar yollarına devam edecekler. Aradaki nemalananlar da ortadan kaldırılmış olacak. Bu aynı zamanda Irak'la aramızdaki ticaretin artması için de imkan sunuyor. 

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU
Bakü'de çok gururlandık. Bu tarihi bir proje. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu açıldı. 2004 yılında projeyi fikir olarak muhataplarıma açtığımda hiçbirisi gerçekleştirilebileceğine ihtimal vermiyordu. Bölgede büyük devletler var bunu biz nasıl yaparız dediler. Avrasya coğrafyasında medeniyetleri buluşturan çok önemli bir koridordur. Bunun bir halkası Marmaray'dı. Bu proje sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olmadan gerçekleştirilemezdi. Huzurlarınızda sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. 

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda tünelin yarısı Gürcistan'da yarısı da Türkiye tarafında. 9 ay diplomatlar tünelden çıkacak olan toprağın kime ait olacağını konuştu. Farklı ülkelerle iş yapmanın zorluklarını da geçtiğimiz 9 yıl içinde yaşadık. Mutlu sona erdik.