BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,21
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Taşeron işçiler kadroya geçerken sözleşme imzalayacak mı aman dikkat!

Taşeron işçilere kadro artık kesinleşti. 850 bin taşeron işçi dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre kadroya geçmesi kesinleşti. Peki taseron isciler kadroya gecerken şartlar ne? Taşeron işçiler kadroya geçerken sözleşme imzalayacak mı?

Abone ol

Uzun süredir devam kadro sorunu çözüldü. 850 bin taşeron işçi artık çalıştığı yerlerde kadroya geçecek ve herhangi bir hak kaybı yaşayamayacaklar. Taşeron işçiler kadroya geçmeden önce öne çıkan iddialardan biri 3 yıllık sözleşme imzalayacağıydı. Peki taşeron işçiler kadroya geçerken sözleşme imzalayacak mı?

Taşeron işçiler kadroya geçerken artık sürekli işçi olacaklar. Yani taşeron işçi kadroya geçerken herhangi bir sözleşme imzalamayacak. Taşerona kadro detaylarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da bu konuya özellikle değindi. Taşeronun kadroya geçerken herhangi bir sözleşme imzalamayacaklarını söyleyen Sarıeroğlu, artık taşeron sürekli olarak çalışacak ifadelerini kullandı.

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR? : 850 bin kişiyi kapsıyor. Bunların 450 bini kamuda, 400 bini belediyelerde çalışıyor.2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI? : Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.
3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK? : Taşeron kadro sözleşmesi yapılmayacak. İşçiler artık sürekli olarak çalışacak.
4- TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI? : Taşeron işçilerin kadro durumu belediyeler ve kamu kanadında farklı olacak. Kamuya geçişte sınav yapılacak. 
5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER? : Taşeron işçiler kadroya alınmak için devlet memurluğuna atanmada gereken şartları taşıyacak.
6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI? : Yaş sınır emeklilikle ilintili. Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi bu kadrodan yararlanamayacak.
7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI 1 KASIM 2015 : Kadroda şartlardan biri de tarihle ilgili. Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.
8- TAŞERON MAAŞLARI DEĞİŞECEK Mİ? : Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.
9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI? : Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek.
10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR? : Kamuda ve belediyelerde tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak
11- MALİ HAKLARI NASIL BELİRLENECEK? : Taşeron işçilerin kadroya alındıktan sonra hakları toplu sözleşmeyle belirlenecek.
12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK? : Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecekler.

Taşeron kadroda son durum Erdoğan son dakika detayları açıkladı