BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,15
ALTIN 2.468,80
HABER /  DÜNYA

Tarihteki en etkili bez parçası

Ünlü Newsweek dergisi başörtüsünü "tarihte hiçbir bez bu kadar etkili olmadı" diye yorumladı

Abone ol

Prestijli haftalık haber dergisi Newsweek, yeni sayısında başörtüsü ve peçe tartışmalarını kapak konusu yaptı. Dergi “Bayrak dışında tarihte başörtüsü kadar hiçbir parça bezin, özgürleştirmek ve ezmek, birleştirmek ve bölmek gibi büyük gücü olmamıştı'' ifadesini kullandı.

Amerikan haber dergisi Newsweek, “Net görmek'' başlıklı Carla Power ve Rebecca Hall imzalı yazısında insanlık tarihinde bayrak dışında hiçbir parça bezin, başörtüsü kadar “özgürleştirmek ve ezmek'', “birleştirmek ve bölmek'' gibi büyük gücünün olmadığını öne sürdü.

Dergi, Müslüman dünyasında başörtüsünü tevazu, dindarlık ve meydan okuma sembolü olarak kullanan kadınların yine başörtüsünü özgürlük, güç ve protesto ifadesi olarak çıkarttığını kaydetti.

Müslüman hükümetlerin başörtüsünü dindarlığın bir göstergesi olarak zorunlu kıldıklarını, laikliğin bir engelli olarak da yasakladıklarını yazan dergi, liberal Batılı toplumlar için başörtüsü konusundaki tartışmaların yeni modern bir ikilemi yansıttığı görüşünü dile getirdi.

Dergi, başörtüsünün tarihte her zaman dindarlığın bir ifadesi olmadığını, İslam öncesi üst tabakadaki Arap kadınlarınca bir statü sembolü olarak kullanıldığını belirtirken Kuran’ın kadınların örtünmesini emretmediğini de yazdı.

20inci yüzyılında bazı Ortadoğu liderlerinin Batı kültürünün benimsendiğinin bir göstergesi olarak başörtüsünü reddetmeye başladıklarını belirten dergi, bu çerçevede Atatürk’ün uygulamalarına dikkat çekti.

Türkiye’de 1990 yıllarından bu yana başörtüsü konusunda gösterilen yaklaşıma da işaret eden dergi, bir “darbe'' olarak nitelendirdiği Erbakan hükümetinin iktidarından uzaklaştırılmasından sonra başörtüsü yasağının yeniden getirildiğini yazdı. Dergi “Bugün bile tartışmalar sürüyor: İslami partisi iktidara hakim olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yasağın kaldırılması için birkaç defa harekete geçti'' ifadesini kullandı.