BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.307,76
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Tarihin 'iz'i bugünün bakış açısıyla 'Gizli/dir Görüntü'de

Kadir Has Üniversitesi bünyesindeki çağdaş sanat merkezi Galeri KHAS’ta “Gizli/dir Görüntü” isimli yeni bir sergi açılıyor.

Abone ol

Kadir Has Üniversitesi bünyesindeki çağdaş sanat merkezi Galeri KHAS’ta açılan, küratörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı Galeri KHAS’ta “Gizli/dir Görüntü” isimli yeni bir sergi açılıyor.

Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı ve “Gizli/dir Görüntü” başlığını taşıyan sergide Dr. Erhun Şerbetçi’nin büyük ölçekli fotoğrafları yer alacak.

GERÇEK SANDIĞIMIZI SORGULAYAN BİR “İZ” 

7 Ocak 2016 günü açılacak sergiyle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Küratör Kahraman, “Görüntü bizim gördüğümüzdür. Ama her gördüğümüzün bir sanal yanı vardır. Ayrıca görmek kaçınılmaz bazı yanılsamaları içerir. Sanat tarihinin en önemli sorusu ve sorunu olan ‘görmek’ ve ‘görünen’ konuları Şerbetçi’nin resimlerinde bambaşka bir boyuta erişiyor. Şerbetçi, tarihin geride bıraktıklarını saptıyor. Böylelikle ve öncelikle görüntünün güncel ve tarihsel gerçekliğine bir iz düşürüyor. Bu iz, tarihin bize aktardıklarını bugünün bakış açısıyla somutlaşmış bir gerçeklik halinde sunmuyor. Şerbetçi, görüntünün yanılsama ve sanallık boyutlarını vurguluyor. Gerçeğin çok yüzlülüğü ister istemez tarihisel olanın ve gerçek sandığımızın sorgulanmasına doğru genişliyor. Öte yandan bu fotoğraflar bakılanla görünenin farkını dile getiriyor. Bakılanın, görülenin, görünenin ‘açık’ ve berrak olduğunu sandığımızın değişkenliğini somutlaştırıyor bu görüntüler. İster istemez de her somutluk bir soyutlamaya dönüşüyor. Sanallık (yaratma) olanakları günümüz fotoğrafının varlıksal bir kaygısı. Şerbetçi, sağladığı dönüştürümlerle gerçeği kendi ekseni etrafında çevirirken bu olguyu da yeniden tartışmaya açıyor. Bu giz/li görüntüler klasikle kurgusal olanın sarmalında ortaya çıkan görüntüler bize bir kere daha anımsatıyor ki, gizl/li/dir görüntü!” diyor.

Küratörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı Galeri KHAS’ın düzenlediği üçüncü sergi olacak olan “Giz/li/dir Görüntü”,  7 Ocak-4 Mart 2016 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nün çağdaş sanat merkezi Galeri KHAS’ta görülebilecek.