BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Tarihin gün yüzüne çıkması 5 bin yıl alabilir

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde yapılan kazıya ilişkin, "5 Bin yıllık bir tarih...

Abone ol

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde yapılan kazıya ilişkin, "5 Bin yıllık bir tarihi araştırıyoruz. Dolayısıyla kazılar da 5 bin yıl sürebilir’’ dedi.
Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde 2013 yılı kazı çalışmalarının başlaması nedeniyle bir program düzenlendi. Programa; Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, ilgililer ve kazı ekibi katıldı.
Programda kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu, bölgede 1948 yılında başlayan kazı çalışmalarının 65 yıldır sürdüğünü ve bu yıl itibarıyla da 66’ncı yılına girdiğini bildirdi.
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, şimdiye kadar yapılan kazılarda 23 bin 500 çivi yazılı tablet bulunduğunu ifade ederek, "Ancak Kültepe çok geniş bir alan ve daha yüzde 1’lik bölümü kazıldı. Dolayısıyla çok daha fazla tablet çıkacaktır. O nedenle sadece Anadolu’da değil, bütün ön Asya’daki en büyük koleksiyonu oluşturuyor. Boğazköy tabletlerinden sonra Kültepe tabletleri de Dünya Mirası Listesi’ne girer diye umut ediyoruz. Buradaki kazılar 66. Yılına girdi. Gelenler, kazıların daha ne kadar süreceğini soruyorlar. Ben de 5 bin yıllık bir tarihi kazıyoruz, dolayısıyla 5 bin yıl sürer, diyorum. Benden sonra da en az 100 nesil daha buradaki kazılar sürecektir. Şaka bir tarafa, buradaki çok uzun soluklu bir çalışma" diye konuştu.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yaptığını hatırlatarak, "Kayseri, zengin bir kültür mirasına sahip. Bulunduğumuz Kültepe’de Kaniş medeniyetinden, Kaniş Krallığından günümüze kalan pek çok tarihi eserle ilgili kazı çalışması yürütülüyor. Sadece Kayseri’nin değil, dünya tarihinin de aydınlatılması anlamında buradaki kazı çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kayserililer, ticari zekalarıyla meşhurdur, bunun kökenlerinin günümüzden 4 bin yıl öncesine kadar giden buradaki Kaniş/Karum’dan kaynaklandığını, buradaki tabletlerden, pek çok ticari anlaşmalar yapıldığını görüyoruz. Buradan çıkan eserler müzelerimizde değerlendiriliyor" dedi.
Kayseri’nin bir sanayi ve ticaret kenti olmasıyla birlikte, kültür kenti olması yönünde yürütülen çalışmaları artıracaklarını kaydeden Vali Düzgün, ‘’Çünkü Kayseri gerçekten Kültepe’deki bu medeniyetten başlayarak, Asurlulardan, Hititlerden, Romalılardan, Selçuklu ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve burada pek çok eseri barındırıyor. Buradaki kazı çalışmaları kepçeyle, dozerle değil, bazen baltayla bazen de fırçayla yapılıyor. Arkadaşlarımız hassas bir çalışma yürütüyorlar. Çalışmalar daha uzun süre devam edecek’’ ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, "Burada milim milim yürütülen bir çalışma var. Burada hazine aramıyoruz, tarihimizi arıyoruz. Burada bizden önce yaşayan insanların nasıl ortamlarda yaşadıklarını, hangi kültürlerin kendi aralarında nasıl etkilendiklerini araştırıyoruz. Neler yaptıklarını, ne yiyip ne içtiklerini, ne gibi ortamlarda bulunduklarını bulmaya çalışıyoruz. Doğrusu Anadolu, insanoğlunun en eski yerleşim yerlerinden biri. Anadolu ve Kayseri, onlarca medeniyete, kavme ev sahipliği yapmış. Bu mirasın üzerinde oturuyoruz biz’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Orhan Düzgün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kaniş Krallığı’nın deposu olduğu belirlenen alana ilk kazmayı vurarak Kültepe’deki kazı çalışmalarının 2013 yılı bölümünü başlattı.
(İHA)