BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Bakan’dan Sivas olayları açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik, 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarının yıl dönümü vesilesiyle olayları tel’in ettikl...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik, 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarının yıl dönümü vesilesiyle olayları tel’in ettiklerini belirterek, “Bu ne Alevilerin işidir, ne Sünnilerin işidir. Bizim milletimizin işi olmaz. Provokatörler Türkiye’de bir çatışmanın olması konusunda ülkemizi yormaktadırlar. Bu oyunlara gelinmeyeceği kanaatindeyiz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakanlık binasında yapılan görüşmede Olpak, Bakan Çelik’e ‘Güven Ekonomisinde Büyümenin Finansmanı Ana Başlıklı Türkiye Ekonomisi-2013’ konulu raporunu sundu. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, Alevi Çalıştayı’na ilişkin yeni bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, konunun bu dönem başka bir bakanlık tarafından yürütüleceğini belirterek, “Yeniden çalıştaylar dizisi yapma kanaatinde değilim. Defalarca bir araya gelindi, sorunlar tespit edildi. Yapılanlar var yapılması gerekenler var. Tekrar bir araya gelinip yapılacak değerlendirme ile sonu çözümlenir düşüncesindeyim” diye konuştu.
Alevi vatandaşların taleplerinin ülkenin kronik sorunlarından birisi olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Çünkü yıllardır karşılık bulmayan taleplerdir bunlar. Aynen Güneydoğu’da yaşanan terör sorunu gibi. Binlerce yıl ele alınmayan ve kan kaybına neden olan sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bunu herkesin saygıyla karşılaması lazım. Ben bu dönem içerisinde gerek çözüm süreci gerekse toplumsal talebe dönüşen bazı hususların samimi diyalog ortamı içinde çözüleceğine inanıyorum” dedi.

SİVAS OLAYLARININ YIL DÖNÜMÜ
Bir gazetecinin, “Bugün Sivas Katliamı’nın yıl dönümü. Bazı kişilerin yargılanmasının süre aşımına uğraması söz konusu. Hükümet olarak nasıl adımlar atılacak?” şeklindeki sorusu üzerine Faruk Çelik, işin yargı boyutunun ayrı bir olay olduğunu dile getirerek, “Sivas Katliamı ilk kez hükümetimiz tarafından 17 yıl sonra gidip olay tel’in edildi. Menfur saldırının unutulmaması için de bazı çalışmalar yaptık. Sivas, Maraş ve Çorum olaylarının Meclis’te araştırma önergesi ile araştırılması amacıyla çalıştaylarda karar almıştık. Bu konuyla ilgili de araştırma önergesi TBMM’ye verildi ancak Meclis tatile girdiği için komisyon kurulamadı” şeklinde konuştu.
Sivas Katliamı’nı yıldönümü vesilesiyle tel’in ettiklerini belirten Bakan Çelik, “Bu ne Alevilerin işidir ne Sünnilerin işidir. Bizim milletimizin işi olmaz. Provokatörler Türkiye’de bir çatışmanın olması konusunda ülkemizi yormaktadırlar. Bu oyunlara gelinmeyeceği kanaatindeyiz” ifadesini kullandı.

HAKKARİ’DE ÇIKAN OLAYLAR
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde meydana gelen gerginliğin ardından Hakkari’de çıkan olaylara ilişkin de değerlendirmede bulunan Faruk Çelik, çözüm sürecine engel olmak isteyen tarafların olabileceğine işaret ederek, “Bu çözüm sürecinden rahatsız olacak çevreler var. Silah, uyuşturucu baronları bundan memnun olmazlar. Kandan ve kinden nemalanan kısımlar bundan memnun olmayacaklar. Biz bütün sağduyulu vatandaşlara diyoruz ki; bu iş bitsin. En çok acıları bölge halkı çekti. O yüzden bölge halkının provokasyonlara gelmemesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
(İHA)