BIST 10.048
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.433,43
HABER /  GÜNCEL

Tarihi referandumda ikinci gün

Güney Sudanlılar bağımsızlıkla sonuçlanması beklenen referandumda oy kullanmaya devam ediyor.

Abone ol

Güney Sudanlıların referandumda bağımsızlıktan yana oy kullanması bekleniyor

Güney Sudanlılar bağımsızlıkla sonuçlanması beklenen referandumda oy kullanmaya devam ediyor.

2005 yılında Güney ve Kuzey Sudan arasındaki 46 yıllık savaşı sona erdiren barış anlaşması doğrultusunda yapılan referandumun bugün ikinci günü.

Dünkü oylamaya katılımın yüksek olduğu ve ciddi bir olay yaşanmadığı belirtilirken, uluslararası toplum da bu durumu olumlu bir başlangıç olarak niteledi.

Bölgenin büyüklüğü ve altyapı yetersizlikleri nedeniyle oylama bir hafta sürecek.

Güney'in bağımsızlığını elde edebilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 60'ının sandık başına gitmesi gerekiyor.

Sudan etnik ve dini hatlarla fiilen ikiye bölünmüş durumda.

Müslümanların yaşadığı ve iktidarı elinde bulunduran Kuzey, ağırlıklı olarak Hristiyanların ve geleneksel dinlere sahip olan kabilelerin yaşadığı Güney'in bağımsızlığına izin vereceğini söylüyor.

Sudan'ın güneyindeki BBC muhabiri Will Ross, şu ana kadar kuzeyle bir arada yaşamak isteyen bir kişiyle karşılaşmadığını vurguluyor.

Ancak Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Güney'in bağımsızlığının istikrarsızlık yaratabileceği uyarısında bulundu.

Sokaklarda ise daha çok iyimser bir hava hakim.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Abraham Parrying adlı bir seçmen Güney Sudan'ın başkenti Juba'da oyunu kullanırken, ''Benim oyum, savaşta öldürülen annem, babam ve kardeşlerim için. Ayrıca gelecekteki çocuklarım için de. Böylece onlar barış içindeki hür bir Güney Sudan'da büyüyebilirler'' dedi.

İstikrarsızlık uyarısı

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ise referandum sonunda Güney Sudan'ın merkezi yönetimden ayrılması halinde istikrarsızlığa sürüklenebileceğini ileri sürdü.

El Cezire televizyonuna açıklama yapan Beşir, Güney'in istikrarlı bir devlet kuracak ve vatandaşlarının ihtiyaçlarını giderebilecek kapasiteye sahip olmadığını söyledi.

Kuzey ve Güney arasında 30 yıl kadar süren savaşın ardından varılan 2005'teki anlaşmaya dayanan referandumla ilgili soruları yanıtlayan Beşir onlarca yıl savaş görmüş olan Güney'in bir çok sorununun olduğunu kaydetti.

BBC Hartum muhabiri James Copnall bu açıklamaların, 2005 yılındaki anlaşmadan bu yana özerk olan bölgeyi yöneten, eski gerilla grubunun tepkisini çekeceğini belirtiyor.

Diğer taraftan Beşir, referandumun güneyin bağımsızlığıyla sonuçlanması halinde, ileride Kuzey ve Güney Sudan'ın Avrupa Birliği'ne benzer bir birlik oluşturabileceğini bildirdi.

Beşir, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, bölünmeden sonra güneylilere serbest ikametgah, serbest dolaşım, çalışma ve mülkiyet gibi hakların verilebileceğini ancak çifte vatandaşlığın sözkonusu olamayacağını söyledi.

Şu anda ortak savunmadan söz etmediklerini belirten Beşir, bununla birlikte Avrupa Birliği gibi, güvenlik, ekonomi ve kalkınmada ortak çıkarları hayata geçirmek için iki ortak arasında birlik oluşturma konusunda tartışmaların olduğunu ifade etti.

Beşir, ancak bu tartışmaların kimler arasında yapıldığı konusunda bilgi vermedi.

Referandumun bağımsızlık yönünde sonuçlanması halinde, Afrika'daki yeni ülke 9 Temmuz 2011'de kurulmuş olacak.