BIST 9.990
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,49
HABER /  GÜNCEL

Çin ve Amerika savunma ilişkilerini onarıyor mu?

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, dört gün sürecek Çin ziyaretine mevkidaşı Liang Guanglie ile görüşerek başladı. Amerika, Çin'in askeri yükselişine dair endişeli.

Abone ol

Çin, ABD'nin Tayvan ile ilişkilerine dair kaygılarını vurguladı

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, gerilen askeri ilişkileri onarmak için Çin'i ziyaret ediyor.

Amerika, Çin'in büyüyen askeri gücü ve özellikle de yeni silah üretme kapasitesi konusunda endişeli.

Amerikalı mevkidaşı Gates ile görüşen Çin savunma bakanı Liang Guanglie, Çin'in askeri tehdit oluşturmadığını ve daha gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerin gerisinde olduğunu vurguladı.

Guanglie, "silah araştırma ve geliştirmeye ayrılan imkanlar, herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almamaktadır" dedi ve ülkenin askeri gelişmesinin "Çin'in ekonomik ve siyasi bir güç olarak yükseklişine uygun" olduğunu ekledi.

'Savunma ilişkileri siyasetten etkilenmesin'

Görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yapan Gates ve Guanglie, gazetecilere iki ülke arasındaki yakın savunma ilişkilerinin devam etmesi ve bu dayanışmanın siyasetten etkilenmemesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Ancak Guanglie, hükümetinin Amerika'nın Tayvan ile ilişkilerine dair kaygı duymaya devam ettiğini ekledi.

Çin, Amerika'nın Tayvan'a silah satma planını açıklamasının ardından ülkeyle olan savunma ilişkilerini azaltmıştı.

Gates'in dört gün sürecek ziyareti, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun haftaya gerçekleşecek Amerika gezisi öncesinde gerilimi azaltmayı hedefliyor.

Gates, Çin'den sonra Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edecek.

Modernleşen Çin ordusu

Gates'in Çini ziyaretinden birkaç gün önce, internet sitelerinde Çin'in üretmeyi planladığı radara yakalanmayan uçakların prototipi yayınlandı.

Çin, fotoğraflara dair resmi bir açıklama yapmadı ancak prototipler, ülkenin ordusundaki değişimleri yeniden gündeme getirdi.

Amerikan savunma bakanı Gates, ülkeyi ziyaretinden önce yaptığı açıklamada Çin için "askeri yeterliliklerimizi tehlikeye atabilecek potansiyelleri olduğu açık" dedi.

Dünyanın en büyük savunma bütçesi hala 700 milyar dolar ile Amerika'ya ait, ancak ikinci en büyük savunma bütçesine sahip Çin'in bu yıl bütçesinde önemli bir artış yapması bekleniyor.