BIST 10.400
DOLAR 32,17
EURO 34,93
ALTIN 2.409,28
HABER /  GÜNCEL

Tarihi Dunaysır Köprüsü restore ediliyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve 12. Yüzyılda Artuklular tarafından yapıldığı tahmin edilen tarihi Dunaysır Köprüsü restore ediliyor.

Abone ol

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve 12. Yüzyılda Artuklular tarafından yapıldığı tahmin edilen tarihi Dunaysır Köprüsü restore ediliyor.

Koçhisar Mahallesi'nde bulunan ve aktif kullanılan taş köprü tarihi dokusuna uygun hale getirilecek. Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafında başlatılan yenileme çalışmaları kapsamında köprüye uygulanan beton ve asfalt sökülerek yapıya uygun döşeme, korneş ve korkuluk gibi malzemeler kullanılacak. Ayrıca köprünün ayakları güçlendirilecek.

Trafiğe kapatılacak köprünün yaya ulaşımı ise köprünün hemen yanında yapılan geçici yaya yolu ile sağlanacak. 5 gözlü köprünün atıklardan kapanan bir gözü de yapılan çalışmalar kapsamında temizlenerek açıldı. 2014 yılının Nisan ayında bitmesi planlanan çalışmalar ile tarihi zenginlik aslına kavuşacak. Köprü, ismini Kızıltepe’nin eski ismi Olan Dunaysır’dan alıyor. Zergan Deresinin üzerinde kurulan köprü, kesme kireç taşı ve molozlardan yapılmış.

Köprünün restorasyon işini yapan müteahhit Elfesysel Halifeoğlu, Mardin’in Savur ilçesinde bir Kızıltepe Dunaysır Köprüsü ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir köprü olmak üzere toplam üç tarihi köprünün restore edileceğini söyledi.

Halifeoğlu, ”Beton, asfalt, derzler ve dere yatağının temizliğini yapacağız. Enjeksiyon ile köprü ayaklarının güçlendirmesini yapacağız. Seylanlarına enjeksiyon yapılacak. Seylanların üstündeki mevcut betonları kaldıracağız. Köprünün üstündeki mevcut beton ve asfalt sökülecek. Onun yerine köprünün özüne uygun döşeme, korneş, korkuluk yapılacak. Restorasyonları 2014 yılının Nisan ayına kadar bitirmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Tarihi Dunaysır Köprüsü’nün aslına uygun olarak restore edilmesinin tarihi ve kültürel açıdan önemli olduğunu ifade eden Recep Çifçi, yüzyıllar boyunca medeniyetlere sahiplik yapan tarihi köprüye sahip çıkılmasına sevindiklerini söyledi.

Abdullah Uçar isimli vatandaş ise “Bütün Kızıltepe halkı buna seviniyor. Bu köprünün üzerinde çok araç ve yaya geçiyor. Çok sağlam bir köprü. Üstünden tırlar geçiyor bir şey olmuyor. Restore edilmesi güzel bir şey.” şeklinde konuştu.