BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  DÜNYA

Tarih kokan şanlı bayrağımız

Bursa’nın düşman işgalinden kurtulduğu gece elle dikilen 91 yıllık Türk bayrağı, Bursa Kent Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. <br/>Bursa’nın...

Abone ol

Bursa’nın düşman işgalinden kurtulduğu gece elle dikilen 91 yıllık Türk bayrağı, Bursa Kent Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Bursa’nın 10 Eylül 1922 gecesi düşman işgalinden kurtulduğu gece Şerife Işın tarafından kırmızı kumaş üzerine nakşedilen ay yıldızlı bayrak 91 yıl sonra tekrar gün yüzüne çıktı. Atalarından kalan emanetleri sakladığı sandıktan çıkartan Hasan Hüroy Işın, kurtuluş gecesinden miras kalan Türk bayrağını çerçeve yaparak Bursa Kent Müzesi’ne teslim etti. Bursa’nın 91. Kurtuluş Yıldönümü günü Müze Koordinatörü Ahmet Erdönmez’e bayrağı teslim eden Hasan Hürol Işın, “Bayrak Bursa’nın düşman işgalinden kurtulduğu gecesi yapıldı. Orhaneli’den ve diğer bölgelerden gelen çeteler, Bursa’da konuşlanan düşmanı püskürtmeyi başardı. 10 Eylül gecesi püskürtüldekten sonra halk coşkuyla Türk birliklerinin Bursa’ya gelmesini bekledi. O gece dedem Hasan Işın Bursa defterdarlığında katipmiş. Babaanneme demiş ki, ‘Türk bayrağı bulalım, hem defterdarlığa hem de eve asalım’. Babaannemden bayrak dikmesini istemiş. Bunun üzerine babaannem Şerife Işın, dedemin ricasını kırmayarak bu bayrağı dikti. O gece bir tanesini evine diğerini eski defterdarlık binasına asılmış. Eve asılan bayrak bizim sandıktaydı. Sandıktan çıkarttım ve getirdim. Bayrağımız artık burada sergilenecek” dedi.

“BAYRAK KURTULUŞ COŞKUSUNU HATIRLATIYOR”
Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise, bayrağın çok kıymetli bir eser olduğunu belirterek, “Çok anlamlı bir bağış. Anısına bakarsanız çok önemli. 10 Eylül gecesi düşman işgalinden kurtulan Bursa, halk sevincinden bayrak asmak istiyor. Gidiyorlar, evde bayrak üretiyorlar. Günümüzde de bu hikaye örnektir. Buraya gelen herkes, kurtuluş bayrağını görüp hikayesini algıladıktan sonra Bursalıların fedakarlıklarını görmüş olacaklar. Düşman işgali altında kalan bir Bursa’da her şeyi bulmak ve temin etmek kolay değil. Sonuçta bu bir savaş. Düşman ne senin bayrağını istiyor ne başka bir bayrağı ne de kültürünü istiyor. Böyle bir sıkıntı içinde bu bayrak üretilmiştir. Günümüzde bu sıkıntıları anlamak çok kolay değil” ifadelerini kullandı.
(İHA)