BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,97
ALTIN 2.505,05
HABER /  POLİTİKA

Tarafları susturacak 3. yol

Toptan'ın "üçüncü yol" formülü ne? Bu yol öyle bir yol ki hem Başsavcı hem de AK Parti itiraz edemeyecek.

Abone ol

Ankara Köksal Toptan'ın üçüncü yol formülünü konuşuyor. Toptan'a göre hem Başsavcılık hem de AK Parti'nin itiraz edemeyeceği bir yol..

Toptan'ın ortaya attığı önerinin açılımını Sabah yazarı Yavuz Donat yaptı. Üçüncü yol formülüne ilişkin ipuçlarını bugünkü köşesinde veren Donat, Toptan'ın önerisini olarak niteliyor.

Toptan'ın bahsettiği "üçüncü yolda" AK Parti kapatılmayacak ama parti sıkı takip altına alınacak. Yani mahkeme Başsavcı'ya "AK Parti'yi bir süre daha izleyin" diyecek. Başsavcı'nın da görüşleri dikkate alınmış olacak.

-(...) -Başsavcı'ya "haklısınız... Ama şimdilik kapatmıyorum, lütfen AK Parti'yi bir süre daha izlemeye devam edin" diyebilir.
Ve hem partiyi "kapatmaz", hem de "öyle bir karar" verir ki... Başsavcı ve onun gibi düşünenler "rahatlarlar."
AK Partililer de "ders alırlar."

Bu yol öyle bir "akıl yolu" ki... Hem Başsavcı'nın tezlerini "çöpe atmıyor..." Ve hem de AK Parti'yi "kırıp dökmeden uyarıyor... 22 Temmuz akşamı parti balkonundan açıklanan çizgiye çekiyor."

İşte Sabah'ın manşetine konu olan üçüncü yol formülü Toptan'a bir kez daha soruldu. Meclis Başkanı formülü doğrulayarak önerisini Türkiye'nin tartışmasını istedi.

HERKESİN OH DİYEBİLECEĞİ İMKAN ARANMALI

TBMM Başkanı Köksal Toptan, AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, ''Herkesin 'oh' diyebileceği, rahatlayabileceği bir imkan varsa, Türkiye bunu aramazsa yazık olur. Arar da bulamazsa mesele yok, o zaman başladığımız noktaya geliriz'' dedi.

Toptan, TBMM'deki gençlik temsilcilerinin kabulünün ardından gazetecilerin AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE TARTIŞSIN DİYORUM

Bir gazetecinin "Üçüncü yol formülü tartışılıyor. Bu formülün nasıl olacağını dile getirebilme imkanınız var mı?" sorusu üzerine Toptan, "Ben, entelektüellerin, anayasa hukukçularının, siyaset bilimcileri tartışsın diye bir öneri geliştirdim. Ben somut 'şu yapılsın' demiyorum ki. Bunu Türkiye tartışsın diyorum" dedi.

Mutlaka bilinen yollardan birinden gitmek dışında başka şeylerin de tartışabileceğini, kendisinin "şu olması lazımdır" diye bir önerisinin olmadığını ifade eden Toptan, "Ben bir yol biliyor da bunu kendi kafamda saklıyor değilim. Belki bu tartışmanın sonunda hukuki imkansızlık da karşımıza çıkar, bilmiyorum. Ama bunun tartışılması lazım" dedi.

"BU BİR DİLEK"

Köksal Toptan, "Çünkü Türkiye, çok önemli bir karar sürecinde. Bu nedenle böyle bir imkan varsa, herkesin 'oh' diyebileceği, rahatlayabileceği bir imkan varsa Türkiye bunu aramazsa yazık olur. Arar da bulamazsa mesele yok, o zaman başladığımız noktaya geliriz. Öyle bir imkan varsa bunu tartışmakta yarar var. Bu bir dilek" diye konuştu.