BIST 10.240
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,22
HABER /  GÜNCEL

Taraf'ın bavulundan yeni yazışmalar çıktı

Taraf gazetesi “İrticaya Karşı Mücadele” kararlarının, Başbakanlık Müsteşarı Dinçer’in imzasıyla uygulandığını iddia etti.

Abone ol

Bazı kesimlerce "bavulcu muhabir" yakıştırması yapılan Mehmet Baransu imzalı haberde, Başbakanlık tarafından gönderilen yazışmalar "Uygulaması var" başlığıyla verilmiş.

Yazışmalarda irticai faaliyetlere ilişkin yaptırım somut adım yer almıyor. Denetim artırılsın talebine "çalışmalar devam ediyor" cevabı dikkat çekiyor. 

Dönemin cumhurbaşkanı Sezer ve askerin gündeme getirdiği Gülen'e karşı eylem planı hazırlamasını istediği 2004'teki MGK kararlarıyla ilgili alınan yazışmalar, bugün Taraf'ın sürmanşetindeydi.

Taraf gazetesinin ine göre “Yok hükmündedir, uygulanmadı” denen MGK’nın “İrticai Faaliyetlere Karşı Mücadele” kararları, 25 Ağustos 2004’teki MGK toplantısından hemen iki ay sonra 28 Ekim 2004’te uygulanmaya başlanmış. 2005 ve 2006 yıllarında da uygulamalar devam etmiş.

SONUÇLAR BAŞBAKANLIĞA

Devletin bütün kurumlarına Başbakanlık tarafından gönderilen belgelerde, “İrticai Faaliyetlere Karşı Yürütülecek Mücadele Stratejisi” kapsamında, eylem planlarının uygulanması, uygulama sonuçlarının Başbakanlığa gönderilmesi isteniyor.

Buna göre Başbakanlık, Cemaat’le sınırlı kalmayıp, “İrticai Faaliyetlere Karşı Yürütülecek Mücadele Stratejisi” kapsamına giren tüm kişi ve kurumlarla ilgili raporların da eyleme geçirilip, kendilerine sonuçlarının bildirilmesini istiyor.

Kurumlara gönderilen belgenin altında, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in imzası var. Dinçer, Başbakanlık Müsteşarı olarak MGK’da görevlendirilen Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu’ndan (BUTKK) da sorumlu. Yazılar, Başbakan adına ilgili kurumlara gönderilmiş.

CUMHURİYET GAZETESİNİN HABERİ GÜNDEME GELMİŞ

Ömer Dinçer başkanlığındaki kurulda ayrıca, Cumhuriyet gazetesinde çıkan 24 Eylül 2004 tarihli “Lise ders kitabında Atatürk’e hakaret edildiği” haberi de toplantı gündemine alınmış. Dinçer gereğinin yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı yazmış. Bakanlık da 19 Ekim 2004’te kitaptaki ifadeyi düzelttiğini Başbakanlığa bildirmiş ve bu da raporlara girmiş.

BUTKK toplantısında, 24 ayrı konuyla ilgili bazı öğretmenlerin görevden alındığı, irticai söylemlerden dolayı bazı müdürler hakkında soruşturma açıldığı gibi onlarca bilgi var. Akşam, Milliyet, Posta gazeteleri ve bazı televizyonlarda çıkan irtica haberlerinin de işleme alınıp, haberlerde geçen kişiler ve kurumlarla ilgili yasal işlemin yapıldığı da bildiriliyor.

İŞLEMLER ANLATILDI

Hükümetin “O kararlar yok hükmünde, cemaatle ilgili hiçbir işlem yapılmadı” açıklamasına rağmen, 2006 yılında yine Başbakanlık BUTKK tarafından hazırlanan bir belgede, cemaatin yakın takibe alındığı görülüyor.

“Gizli” damgalı belgenin başlığı, “İrticai Faaliyetleri Önlemek İçin Alınması Gereken Tedbirler.” Belgede yapılması gerekenler, “Tedbirin özeti” başlığında toplanmış. İlgili kurum da belgede gösterilmiş. Milli Eğitim’den, YÖK’e, Diyanet’ten Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, Maliye ve Dışişleri’ne, bir dizi kurum var. Bu belgenin karşısına da “Açıklama” bölümü konulmuş. Burada da tedbirlerle ilgili yapılan işlemler anlatılmış. “Dershanelerin denetiminin sıklaştırılması, irticai faaliyetlerde bulunmalarının önlenmesi” görevleri Milli Eğitim’e verilmiş. Bakanlık da konuyla ilgili çalışmayı tamamladığını, rapor olarak sunmuş.

2006 yılındaki belgede, “İrticai faaliyetler içerisinde oldukları tespit edilen vakıf ve derneklerle ilgili yasal işlemlerin süratlendirilmesi, tatbik edilen para cezalarının günün şartlarına uygun hâle getirilmesi” kararı alınmış. Belgeye göre Başbakanlık, “İrticai faaliyetlere destek veren kuruluşların, iktisadi ve mali faaliyetlerinin daha iyi izlenebilmesini teminen, bu kuruluşlar üzerindeki denetimlerin tek merkezden yönlendirilmesi” için karar alıp, Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmasını istiyor. Belgeye göre, bakanlık çalışmanın devam ettiğini, Ömer Dinçer başkanlığındaki kurula gönderiyor.

Ayrıca belgeye göre, irticai faaliyetlerin yoğunlaştığı yerlerde yurt yapımına öncelik verilmesi de kararlaştırılıp, görev Milli Eğitim Bakanlığı’na veriliyor. Bakanlık da çalışmanın devam ettiğini bildiriyor.

Belgede, özellikle askerî liselere giriş için kurs veren irticai gruplara ait dershanelere kayıtlı öğrencilerin durumlarının tespitine yönelik denetimlerin artırılması isteniyor. Bu konu da Milli Eğitim Bakanlığı’na veriliyor. Bakanlık da çalışmaların devam ettiğini rapor ediyor.

İlköğretimden itibaren öğrencilerin hangi dershanelere devam ettiğinin okullar tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirilmesi de istenip, çalışma başlatılıyor.

Belgeye göre, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği bir yazıyla, “Devletin, yurtlar üzerindeki denetim ve gözetiminin mülki amirler vasıtasıyla devamlı olmasını” istiyor.

KURUMLARA YAZI GÖNDERİLDİ

Dinçer, 17 Mart 2005 tarihinde ise Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye, Dışişleri, MİT Müsteşarlığı gibi onlarca kuruma benzer bir yazı yazdı. İrticayla Mücadele kapsamında kararlaştırdıkları Ek Eylem Planı’nın uygulanmasını, sonuçlarının aylık rapor olarak Başbakanlığa gönderilmesini istedi.

Başbakanlığın hazırladığı Eylem Planı kapsamında kurumlar çalışmaya başlayıp, hazırladıkları raporları, fişleme belgelerini, irticai olayları rapor olarak Başbakanlığa göndermeye başladılar. Bu raporlardan biri de “7 Eylül 2004-20 Eylül 2005 Dönemi” adı altında yapılan fişleme belgesi. Belgenin üstünde “Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu’nda Görüşülen Kararlar” başlığı var. Ömer Dinçer başkanlığındaki bu kurul, toplantı sonucunda alınan kararları rapor hâline getirmiş. Raporda fişleme bilgisinin hangi kurumdan geldiği, konunun ne olduğu, yapılan işlem ve açıklamalar bölümü var. Rapor, 12 sayfa. İlginç fişleme belgeleri ve konuyla ilgili yapılan işlemler rapora yazılmış.

ÖNDER AYTAÇ

Fişlenen kişilerden biri Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Aytaç. Aytaç’ın “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef alan beyanı” başlığıyla konu bölümüne fişleme gerekçesi yazılmış. Bilgi, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bir yazıyla, Başbakanlığa, Ömer Dinçer’e iletilmiş. Belgede, “yapılan işlem” bölümünde şu satırlar var: “7 Eylül 2004 tarihli BUTKK toplantısında görüşülmüş ve İçişleri Bakanlığı’na işlem yapmak üzere bildirilmiştir” deniliyor. Açıklama bölümünde ise Aytaç’la ilgili şu bilgi verilmiş; “Henüz tatmin edici bir yanıt alınamamıştır. Takip edilmektedir.”