BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Taraf korkunç gerçeği ortaya çıkardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmete açtığı İkizdere Barajı'nın skandal bir ölüme sahne olduğu iddia edildi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "En devasa yatırımlarımızdan biri" olarak tanımladığı, Aydın il merkezi ve 29 yerleşim yerinin içme ve kullanma suyunu tamamen çözecek proje olarak hizmete açtığı İkizdere Barajı'nın skandal bir ölüme sahne olduğu iddia edildi.

İncirliova Cumhuriyet Savcılığı tarafından yargıya taşınan skandal ölümün iddianamesine Taraf Gazetesi ulaştı. İncirliova Cumhuriyet Savcısı Aydın Sevim tarafından hazırlanan iddianameye göre barajı yapan firmanın sorumlusu, Ağustos 2010'da başbakan tarafından açılacak baraj için deneme amaçlı su bırakılmasını istedi.

Barajın teknik işlerini üstlenen mühendislik firmasının yetkilisi ise "Borular henüz suyun basın kuvvetine gelecek şekilde sabitlenmedi. Destek betonlaması yapılmadığı için endişeliyim" dedi. Ancak bu uyarıya rağmen deneme amaçlı su bırakıldı.

Basınçlı su, sabitlenmeyen borulara verilince boru yerinden ayrıldı ve meyilli olduğu için geriye hücum ederek Ali Karadaş isimli işçinin boğularak ölmesine neden oldu. İddianamede firma yetkilisi ve mühendislik firması çalışanlarının taksirli ölüme neden olmaktan cezalandırılmasını istedi.

İncirliova Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianameye göre Ali Karadaş, baraja deneme amaçlı su verilmesi sırasında boğularak yaşamını yitirdi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün ihale sonucu barajın inşaatını Limak-Limsan ortaklığına verdiği hatılatılan iddianamede olay şöyle anlatıldı:

"Tanıklar Mehmet Çoban ile Servet Seçkin Limak-Limsan yetkilisi ve aynı zamanda şantiye müdürü olan Rebii Erol Arıkay'ın, 5 Ağustos'ta Başbakan tarafından yapılacak açılış için kendilerini zorladığını belirtti. Olayın olduğu 3 Ağustos 2010 günü gece geç saatlere kadar çalıştırıldık. Ankay, hatta su doldurulması için ölen Ali Karadaş'a talimat verdi"

ALTI YIL HAPİS İSTENDİ

İddianamede barajın hidrımekanik teçhizat işlerini yürüten "MMM Mühendislik"in sahibi Ahmet Akyol'un savunmasına da yer verildi. Akyol savunmasında "Konik vana hidrolik sistemi yapımı sürerken ölen Ali Karadaş gelerek müteahhitlikten vanaların açılarak sisteme su verilmesi için kesin talimat aldığını söyledi. Biz işin bitmek üzere olduğunu ancak boruların destek betonlaması olmadığı için endişeli olduğumuzu belirttik" dedi.

Bilirkişi raporunda da vanalı borunun beton veya çelik konstrüksiyonla suyun basınç kuvvetine karşı gelecek şekilde sabitlenmediği vurgulandı. İddianamede "Bu yapılmadan suya yol verildiği için contalı geçme boru yerinden ayrıldı, buradan geçen su kütlesi tünel meyilli olduğu için geriye hücum ederek bir kişinin boğulmasına neden oldu. İşçilerin güvenliğinden sorumlu kişiler olayın meydana gelmesinde kusurludur" denildi.

İddianaede MMT Mühendislik yetkilisi Ahmet Akyol, Şantiye şefi Cahit Barut ve şantiye müdürü Rebii erol Ankay'ın TCK'nın 85/1, 53/6 maddeleri gereğince taksirle ölüme neden olmaktan dolayı altı yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.