BIST 10.759
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.504,77
HABER /  GÜNCEL

Toprak altından tarih fışkırdı!

Denizli'de Bakan Günay'ı da heyecanlandıran ve Hristiyanlar için büyük önem taşıyan mabet ortaya çıkartıldı

Abone ol

Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde, Hıristiyan alemi için çok önemli sayılan ve İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri olarak kabul edilen mabet ortaya çıkarıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Denizli ziyaretine eşlik eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay dün sabah erken saatlerde Laodikya Antik Kenti'ni gezdi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tarihi kentte devam eden kazılarla ilgili bilgi vererek, İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi'ni bulduklarını açıkladı. Kilisenin Kral Konstantin döneminde yapıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, "Bu yıl ilk kez yer altında radar taraması yaptık ve 4'üncü Yüzyıl'da yapılmış Laodikya Kilisesi'ni bulduk. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinalliğini koruyor" dedi.

KAZILAR 12 AY SÜRÜYOR

Bakan Günay da kilisenin bulunmasından büyük heyecan duyduğunu belirterek, son dönemlerde Türkiye arkeolojisinin büyük hız kazandığını, akademisyenleri sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Laodikya'nın Denizli Belediyesi'ne devredilmesinin ardından kazıların 12 ay sürdüğüne işaret eden Günay şöyle devam etti:

"Kutsal kilise alanı heyecan verici. Bu yaz restorasyonunda önemli adımlar atılarak yapı ortaya çıkarıldıktan sonra uluslararası basını da çağırıp bir toplantı yapabiliriz. Laodikya'daki tarihi zenginliğin üzerine bu yapı ayrı bir zenginlik kattı, kaymak tabakası getirmiş oldu. Eskiden Efes bilinirdi şimdi dünyanın ilgisini çekecek yeni alanlar çıkıyor."
Kilisenin vaftiz havuzunu gören Bakan Günay gerek işlemesi, gerek yapısıyla bunun Ayasofya Kilisesi'ndekinden daha etkileyici olduğunu ve ayrı bir estetiği bulunduğunu ifade etti.

9 Şubat'ta Türkiye'deki yerli yabancı kazı heyeti başkanlarının katılacağı bir tören düzenleyeceklerini duyuran bakan Günay, "Bakanlığımız 28 yıldan bu yana bir bilim ödülü vermemiş. Bu yıl arkeoloji kültür ve sanat ödülü vermek istedik" diye konuştu.