BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Tansiyon belirtileri! Tansiyon düşünce ne yapılmalı?

Tansiyon düşüklüğünün belirtileri ve ilk işaretleri nelerdir? Tansiyon düşük çıkınca ne yapmak gerekir, bunun zararı nedir? Tansiyon düşüklüğü ve sorunları hakkında bilmeniz gereken doktor bilgileri;

Abone ol

Tansiyon, kanın atardamar duvarına yaptığı basınçtır. Bu basınç değerinin  üst sınırına büyük tansiyon tıbbi adıyla sistolik tansiyon, alt sınıra ise küçük tansiyon yani diyastolik tansiyon adını veriyoruz.Tansiyon birçok ölümcül hastalığın altında yatan nedendir. Yüksek kan basıncı başta kalp, beyin, böbrek olmak üzere birçok hayati öneme haiz organı tehdit eder.

Bu sebeple kan basıncı değişkenlik gösteren ya da kronik hastalıklara haiz ve riskli bireylerde tansiyon ölçümü önemlidir ve düzenli takip gerektirir.

Tansiyon düşüklüğü belirtileri neler :
*Baş dönmesi
*Bulanık görme
*Soğuk, nemli, soluk cilt
*Hızlı nefes alıp verme
*Kalbin hızlı atması
*Halsizlik, yorgunluk
*Mide bulantısı
*Konsantrasyonda zorlanma
*Zihin bulanıklığı
*Bayılma
*Tansiyon düşüklüğü için ne yapmalı?

Düşük tansiyondan muzdaripseniz bir dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Hipotansiyonunuzun (tansiyon düşüklüğünün) nedenine göre doktorunuz size ilaç reçete edecektir.

Düşük tansiyonu yükseltme yolu : Tuz alımını kademeli olarak artırmak düşük tansiyonunuzun tedavisine yardımcı olabilir. Ancak aşırı miktarda tuz alımı kan basıncında sağlıksız bir artışa yol açacağından, bu tarz değişiklikler yalnızca doktorunuz tarafından önerilirse yapılmalıdır.

Daha fazla su içmek: Su kan hacmini arttırarak dehidratasyondan ( vücudun susuz kalmasından ) bedeni korur. Hem tansiyonu yükselterek hem de dehidratasyondan koruyarak tansiyonu normale döndürmeye yardımcı olur

Sağlıklı beslenin:
sebze, meyve balık ve tavuk eti içeren besinlere ağırlık verin, doktorunuzun önerisiyle gerektiği kadar diyetteki tuz oranını arttırın. Günde 3 büyük öğün yemek yerine, öğün sayınız 5-6 küçük öğünden oluşsun. Bu yöntem kan şekerinin kontrol altına alınmasını sağlayacak ve böylece kan basıncı seviyesinin korunmasına yardımcı olacaktır. Taze, çiğ pancarın suyu, kişinin kan basıncını yükseltmek için günlük olarak tüketilebilir. Bunu günde iki kez yaklaşık bir hafta boyunca içelim. Yeni hazırlanmış havuç ya da nar suyu içmek de tansiyonu dengelemeye yardımcı olacaktır.