BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tamamen felçli hastalarla iletişim kuran makine

İsviçre'nin Cenevre kentinde bilim insanları, 'locked-in' sendromlu hastalarla iletişim kurmaya olanak veren bir zihin-makine arayüzü geliştirdi.

Abone ol

İsviçre'nin Cenevre kentinde bilim insanları, şuurları yerinde olmasına rağmen bedenen neredeyse tamamen felç halinde olan 'locked-in' sendromlu hastalarla iletişim kurmaya olanak veren bir zihin-makine arayüzü geliştirdi.

15 yıl boyunca hastaların beyinlerindeki kandaki oksijeni izleyen bilim insanları, locked-in sendromlu kişilerin düşüncelerinin beyinde ortağa çıkardığı psikolojik etkiyi okuyarak onlarla iletişime geçmeyi başardı.

Makine, dört hastanın cevabı belirli sorulara verdiği yanıtları %70 oranında doğru algıladı.

Makineyi geliştiren ekibin başındaki Profesör John Donoghue, "Bu çalışma, locked-in sendromlu hastaların düşündüğünü, birçok karmaşık soruya dahi yanıt verebildiklerini ve onlarla iletişim kurmanın mümkün olduğunu gösteriyor" dedi. Tekniğin beyindeki kan oksijeni ve elektro aktiviteleri ölçerek çalıştığını anlatan Donoghue, hastaların dördünün de "Mutlu musun?" sorusuna "Evet" yanıtını verdiğini söyledi. 

Bilim insanları, kendilerini dil ve hareketlerle ifade edemeyen hastaların düşüncelerini ve hislerini sevdikleriyle paylaşmasına olanak veren makinenin locked-in sendromlu kişilerin hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracağını düşünüyor.

Kaynak: Reuters