BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,73
ALTIN 2.414,75
HABER /  DÜNYA

Taliban Kanadayı tehdit etti

Taliban, Afganistan'da NATO barış gücü (ISAF) kapsamında 2 bin 700 askeri bulunan Kanada'yı tehdit etti.

Abone ol Taliban, Afganistan'da NATO barış gücü (ISAF) kapsamında 2 bin 700 askeri bulunan Kanada'yı tehdit etti. Kanada ise tehditleri kulak asmadı.

imatom bir internet sitesinde "bütün Kanadalılara açık mektup" başlığı ile yayınlandı ve Kanada'nın resmi haber ajansı Canadian Press'in Kandahar bürosunca Taliban sözcüsü Kari Muhammed Yusuf'a doğrulatıldı.

Ültimatomda Taliban, Kanadalılardan Afganistan'daki Kanada askerlerinin çekilmesi için hükümetlerini ikna etmelerini istedi. Afganistan İslam Emirliği imzasıyla yayınlanan ültimatomda şu görüşlere yer verildi:

"Biz Kanadalıları öldürmek istemiyoruz ancak Kanada Hükümeti, faşist Amerikan işgal planının uygulanmasına hizmet ettiği sürece bize başka seçenek bırakmıyor. En son Logar eyaletinde olanların tekrarlanmaması, Kanada'nın elindedir. Biz Kanadalıları öldürmek için Kanada'ya gitmedik ama Kanada Afganları öldürmek için yıllardır burada. Kadın, çocuk ve masum demeden yüzlerce Afganı öldürdünüz. Ülkemizi işgalden vazgeçin ve evinize dönün. Aksi takdirde sadece askerler değil, Afganistan’daki tüm Kanadalılar artık bizim hedefimiz olacaktır."

HARPER’DAN YANIT
Haberin Kanada'da duyulması üzerine Başbakan Stephen Harper adına bir açıklama yapan Başbakanlık Sözcüsü Kory Teneycke, "Taliban'ın bu açıklamalarının, Kanada ordusunun Afganistan'daki görev ve pozisyonunu etkilemesi söz konusu değildir. Taliban, planladığı sivil ölümlerine gerekçe hazırlığı içindedir. Kanada, Taliban'ın tehditlerinden etkilenmez" dedi.

ISAF kapsamında Kandahar eyaletinde 2 bin 700 askeri bulunan Kanada, şu ana kadar 90 askerini değişik operasyonlarda kaybetti. Taliban güçleri, iki gün önce de Logar eyaletinde Kanadalı 2 insani yardım görevlisini öldürmüşlerdi.