BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  GÜNCEL

Taliban esir takası 'zaferini' kutluyor

Afganistan'daki Taliban lideri Molla Muhammed Ömer uzun zaman sora yaptığı ilk açıklamada, ABD'li savaş esiri Bowe Bergdahl karşılığında 5 Afganın serbest bırakılmasını 'büyük bir zafer' olarak niteledi.

Abone ol

Afganistan'daki Taliban lideri Molla Muhammed Ömer uzun zaman sora yaptığı ilk açıklamada, ABD'li savaş esiri Bowe Bergdahl karşılığında 5 Afganın serbest bırakılmasını 'büyük bir zafer' olarak niteledi.

"Müslüman Afgan halkına en içten tebriklerimi iletiyorum" diyen Molla Ömer böylece 2001 yılında başlayan ABD'nin Afganistan harekatından bu yana ilk kez bir kamuoyu açıklaması yapmış oldu.

Serbest bırakılan Afganların, 2001'deki harekatta yakalanan üst düzey Taliban yöneticileri olduğu tahmin ediliyor.

BBC'nin Kabil'deki muhabiri David Loyn, Taliban'dan gelen bu açıklamanın ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhuriyetçi rakiplerini kızdırabileceğini söylüyor.

Bugün Afganistan'ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD Kongresi'nden gelen eleştirilere karşın esir takasının büyük bir başarı olduğunu söylemişti.

Kongre'nin tepkisi

Serbest bırakılan Afgan esirler Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki kampta tutuluyordu. Bu kamptan yapılacak tahliyelerde ABD Kongresi'nin en geç 30 gün önceden bilgilendirilmesi gerekiyor.

Kongre'nin Cumhuriyetçi kanadı, Obama yönetiminin yönetmelikleri çiğneyerek esir takasını gerçekleştirdiğini söylüyor.

Ancak Hagel, ordunun edindiği istihbarata göre, esir ABD askeri Bowe Bergdahl'ın hayatının tehlikede olduğunu, bu nedenle de hızlı hareket etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da, Bowe Bergdahl'ın kurtarılması için hazırlanan planların tümünden Kongre'nin haberdar olduğunu belirtti ve seçenekler arasında esir takasının da bulunduğunu hatırlattı.

'İngilizce'yi zor konuşuyor'

Dün ABD Başkanı Obama, 5 yıl Taliban'ın elinde esir olarak tutulduktan sonra serbest bırakılan Bowe Bergdahl'ın anne ve babasıyla birlikte bir basın toplantısı düzenlemiş ve "Çavuş Bergdahl esir düşse de hiçbir zaman unutulmadı" demişti.

Obama, ABD'nin yabancı ülkelerdeki savaş esirlerini ülkeye geri getirme konusunda çok sağlam bir iradesinin olduğunu söylemişti.

Bowe Bergdahl'ın babası ise, 5 yıl esir olarak yaşayan oğlunun kurtarıldığında İngilizce konuşmakta zorlandığını belirtmişti.